Being You Day: Μία παγκόσμια γιορτή που σε παρακινεί να παραμείνεις πεισματικά ο εαυτός σου

Being You Day: Μία παγκόσμια γιορτή που σε παρακινεί να παραμείνεις πεισματικά ο εαυτός σου

«Τι θα γινόταν αν μπορούσαμε να συσπειρωθούμε για μια ημέρα, χωρίς να χρειαστεί να προσποιηθούμε ότι είμαστε κάτι που δεν είμαστε στην πραγματικότητα;

Κάποια στιγμή, ανάμεσα στις αμέτρητες διδαχές του, ο Όσκαρ Ουάιλντ είχε πει πως, «το να αγαπάει κάποιος τον εαυτό του, είναι η αρχή μιας σχέσης που μπορεί να κρατήσει μια ζωή». Από την άλλη πλευρά, βέβαια, πόσο εύκολο είναι να μας αγαπήσουμε, όταν ακόμη και εμείς οι ίδιες δυσκολευόμαστε να μας καταλάβουμε ή να εξηγήσουμε τις αντιδράσεις μας; Πόσο εύκολο είναι να αγαπήσουμε τον εαυτό μας όταν από τη στιγμή που γεννιόμαστε μας βάζουν σε ένα συγκεκριμένο καλούπι, μας βομβαρδίζουν με άπιαστα πρότυπα, κοινωνικές επιταγές που οφείλουμε να εκπληρώσουμε σε συγκεκριμένες ηλικίες, για αισθανθούμε την αποδοχή ενός ευρύτερου κοινωνικού συνόλου; Πόσο εύκολο είναι να αγαπήσουμε τον εαυτό μας, όταν όταν αισθανόμαστε πως πρέπει να τον απαρνηθούμε για να καταφέρουμε να χωρέσουμε κάπου;

Υποθέτω πως τα παραπάνω ερωτήματα βασάνιζαν έντονα και τον Dain Heer, έναν χειροπράκτη από την Καλιφόρνια, ο οποίος είναι διάσημος YouTuber, ομιλητής και ευπώλητος συγγραφέας, ενώ μέσα από το έργο του προσπαθεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποκτήσουν μία καλύτερη σχέση με τον εαυτό τους. Κάπως έτσι, λοιπόν, αποφάσισε πέρυσι στις 22 Μαΐου να καθιερώσει την International Being You Day, μία παγκόσμια γιορτή που μας παρακινεί να καταρρίψουμε τα πρότυπα, να γνωρίσουμε καλύτερα ποιες είμαστε πραγματικά και να γιορτάσουμε μαζί με εκατομμύρια άλλους ανθρώπους τα πράγματα που μας κάνουν διαφορετικές, μοναδικές και χρήσιμες στην κοινωνία. Διότι κόντρα στο κυρίαρχο αφήγημα που θέλει να αλλάξουμε εμείς, για να ταιριάζουμε με τους άλλους, ο Dain Heer μας βάζει στη διαδικασία να αναρωτηθούμε: Μήπως αυτό που είμαστε πραγματικά, είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η κοινωνία για να αλλάξει προς το καλύτερο;

Και αν όλα τα παραπάνω δεν ήταν αρκετά για να σε πείσουν να κάνεις spread το μήνυμα του Dain Heer και να γιορτάσεις τη μοναδικότητά σου, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικούς λόγους που θα σε πείσουν πως η International Being You Day είναι μία παγκόσμια ημέρα που φτιάχτηκε για τον καθένα ξεχωριστά -και για εσένα φυσικά- αλλά και για να συνυπάρχουμε όλοι μαζί αρμονικά.

Γιατί σου θυμίζει πως τα όνειρά σου έχουν μεγαλύτερη αξία από μία θέση στην κοινωνία

«Τι θα γινόταν αν μπορούσαμε να συσπειρωθούμε για μια ημέρα, χωρίς να χρειαστεί να προσποιηθούμε ότι είμαστε κάτι που δεν είμαστε στην πραγματικότητα; Τι θα γινόταν αν μπορούσαμε να βγάλουμε τις “μάσκες”, για να εξερευνήσουμε τι σημαίνει να είμαστε πραγματικά εμείς και να γιορτάσουμε αυτό που μας κάνει διαφορετικούς, αντί να προσπαθούμε να κρυβόμαστε». Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στο περσινό, πρώτο κάλεσμα του Dain Heer για τη Being You Day και μέσα σε λίγες σειρές, συνοψίζουν το βαθύτερο νόημα της συγκεκριμένης γιορτής.

Αλήθεια, μπορείς να φανταστείς ποια θα ήσουν πραγματικά, αν μπορούσες με κάποιον τρόπο να αποδεσμευτείς από τα πρότυπα και τα στερεότυπα που κάποιοι άλλοι σου φόρεσαν ερήμην σου; Θα μπορούσες να φανταστείς ποιες θα ήταν οι προοπτικές σου; Άραγε, με το να παραμείνεις πεισματικά ο εαυτός σου, θα μπορούσες να κατακτήσεις τα όνειρά σου; Αυτό σε καλεί να κάνεις σήμερα κιόλας η Being You Day: Να σε αποδεχθείς έτσι όπως είσαι, για να μπορέσεις να αποδεχθείς και τους γύρω σου. Να τολμήσεις να σε φανταστείς πέρα από τα κοινωνικά πρότυπα, διότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να μπορέσεις να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα.

xan-griffin-PYDBN_GiQtY-unsplash.jpg

Γιατί «αγκαλιάζοντας» τον εαυτό σου θα απαλλαγείς από την κριτική και τις άσκοπες συγκρίσεις

Ζούμε σε μία κοινωνία που καθημερινά μας ασκεί πίεση από παντού, προσπαθώντας να μας μετατρέψει σε κάτι άλλο από αυτό που είμαστε, με το πρόσχημα πως είναι ο μόνος τρόπος να γίνουμε αποδεκτές, να συνυπάρχουμε αρμονικά με τους άλλους. Σε έναν τέτοιο κόσμο, λοιπόν, δεν υπάρχει κάτι πιο αυθεντικά επαναστατικό από το να αποδεχθείς αυτό που είσαι και να παραμείνεις πιστή σε αυτό. Άλλωστε, τι νόημα έχει να κάνεις εκπτώσεις στην προσωπικότητα, την ηθική και τις αξίες σου, απλώς και μόνο για να μπορείς να αποτελείς μέλος ενός μεγαλύτερου συνόλου, το οποίο δεν σε αντιπροσωπεύει απόλυτα;

Να θυμάσαι πως αν καταφέρεις να αποδεχθείς εσένα και να «αγκαλιάσεις» κάθε ξεχωριστή πτυχή σου, θα είναι πολύ πιο εύκολο να δεχθείς και να «αγκαλιάσεις» τη μοναδικότητα των γύρω σου, να απαλλαγείς από το αίσθημα κριτικής που σε βάζει στη διαδικασία να παριστάνεις τον δικαστή των πάντων, να απελευθερωθείς από τις άσκοπες συγκρίσεις που σε βγάζουν διαρκώς ηττημένη και μείον. Ίσως έτσι καταλάβεις πως η αξία σου, όπως και η αξία όλων, δεν είναι μετρήσιμη ή συγκρίσιμη και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μπει σε μία ζυγαριά, η οποία θα κρίνει ποιος αξίζει πραγματικά να είναι ευτυχισμένος.

valerie-sigamani-iAEJd6mTlj0-unsplash-(1).jpg

Γιατί θα σε οδηγήσει στο φως, τη χαρά, την πραγματική ευτυχία που πηγάζει από μέσα σου

Tο να αγαπήσεις τον εαυτό σου είναι η αρχή μιας σχέσης που θα κρατήσει μία ζωή και μίας σχέσης που θα σε βοηθήσει να δημιουργήσεις όμορφες, δυνατές, ισότιμες σχέσεις με τους γύρω σου, έρχομαι να συμπληρώσω. Διότι όταν θα καταφέρεις να φτάσεις στη δική σου αλήθεια, να σε δεις καθαρά και έξω από τις συμβάσεις, τα «πρέπει» και τα «μη» της κοινωνίας, θα δεις καθαρά τι είναι αυτό που θα σε κάνει πραγματικά ευτυχισμένη, ώστε να μπορέσεις να το διεκδικήσεις. Από εκεί και πέρα, όταν θα χρειαστεί αν επιλέξεις ποια θες να γίνεις στο μέλλον, δεν θα κατευθύνει τα σχέδιά σου ο φόβος της απόρριψης, οι ανασφάλειες, η ανάγκη ενός επιφανειακού «ανήκειν», οι απαιτήσεις ενός κόσμου φτιαγμένου για άντρες.

Αντίθετα, θα μπορείς να οραματιστείς ποια γυναίκα θες πραγματικά να είσαι στο μέλλον, σύμφωνα με τις επιθυμίες, τις ικανότητες και τις δεξιότητές σου. Οι σχέσεις σου δεν θα υποκινούνται από άσχημα, τοξικά και κακόβουλα συναισθήματα, από τον εγωισμό, τη μοναξιά ή τη ζήλια, αλλά θα βασίζονται στη χαρά, την αγάπη και την ανιδιοτέλεια. Ακριβώς επειδή θα έχεις απαλλαγεί από τη μάσκα που επιβάλει η κοινωνία να φοράς, θα ψάχνεις για ανθρώπους που θα είναι το ίδιο αυθεντικοί, ειλικρινείς και πηγαία φωτεινοί, όπως είσαι και εσύ. Και να είσαι σίγουρη πως θα είναι πολύ πιο εύκολο να τους διακρίνεις μέσα στο πλήθος, διότι θα μοιράζεστε την ίδια «γλώσσα», τις ίδιες αξίες, ένα παρόμοιο όραμα για έναν καλύτερο κόσμο.

sincerely-media-MWcqLRHZ5To-unsplash.jpg

Τι περιμένεις, λοιπόν, για να γιορτάσεις την Being You Day όπως πραγματικά της αναλογεί; Αν δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις, προτείνω να επενδύσεις λίγο περισσότερο χρόνο σε κάποια δραστηριότητα που αγαπάς ή καλύτερα, να ετοιμάσεις μία λίστα με όλα εκείνα που αισθάνεσαι πως σε κάνουν ξεχωριστή. Ποιος ξέρει; Ίσως κάποιο από αυτά τα χαρακτηριστικά που θα καταγράψεις να γίνει η αρχή, δηλαδή το πρώτο βήμα που θα σε οδηγήσει σε μία καλύτερη σχέση με τον εαυτό σου.