Γιατί πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε πως οι συγκρούσεις είναι κάτι κακό για τις σχέσεις μας
Είμαστε εδώ, λοιπόν, για να αποκαταστήσουμε την αλήθεια και να τελειώνουμε μια και καλή με το ψέμα της «τέλειας σχέσης».
Υπάρχουν εκατομμύρια ζευγάρια ανάμεσά μας, τα οποία περηφανεύονται αριστερά και δεξιά πως δεν τσακώνονται ποτέ, σε μία προσπάθεια να καταστήσουν πασίδηλο πόσο αγαπημένα και ταιριαστά είναι. Και από την άλλη πλευρά, βέβαια, υπάρχουμε εμείς οι υπόλοιποι, που έχουμε να διηγηθούμε αμέτρητους εκρηκτικούς τσακωμούς που ζήσαμε κάποια στιγμή στο παρελθόν και μέχρι σήμερα, προκαλούν ασταμάτητα γέλια σε όποια παρέα αποφασίσουμε να τους αφηγηθούμε.
Είναι αλήθεια πως όταν στέκεσαι μπροστά σε ένα ζευγάρι που ισχυρίζεται πως δεν τσακώνεται ποτέ, είναι πολύ πιθανό να αρχίσεις να αναρωτιέσαι τι πάει λάθος με τη σχέση σου και αρκεί μία μικρή διαφωνία για να ξεσπάσει πόλεμος με τον σύντροφό σου. Και ακριβώς για αυτό, είμαστε εμείς εδώ! Για να σου εξηγήσουμε για ποιους λόγους δεν θα έπρεπε να σε τρομάζουν οι διαφωνίες ανάμεσα σε εσένα και τον σύντροφό σου, να καταστήσουμε σαφές πως ένα δυνατό ταίριασμα δεν έχει να κάνει με τη συχνότητα ή την ένταση των τσακωμών που προκύπτουν, αλλά με τη συνθήκη που επικρατεί κατά τη διάρκεια του τσακωμού ή μετά από αυτή.
Είμαστε εδώ, λοιπόν, για να αποκαταστήσουμε την αλήθεια και να τελειώνουμε μια και καλή με το ψέμα της «τέλειας σχέσης». Ειλικρινά, μπορείς να φανταστείς κάτι πιο βαρετό ή ύποπτο από αυτό; Σίγουρα δεν υπάρχει κάτι χειρότερο, για τον πολύ απλό λόγο: Μία σχέση δίχως συγκρούσεις, δεν βοηθά τους ανθρώπους που την απαρτίζουν να εξελιχθούν. Ακριβώς για αυτό, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικούς λόγους που θα σε πείσουν πως οι συγκρούσεις που τόσο σε φοβίζουν, είναι πολύ πιο ωφέλιμες από όσο πιστεύεις.
#1 Οι συγκρούσεις σου επιτρέπουν να εκφράζεις την αλήθεια σου και να νιώθεις ανάλαφρη
Μέσα από μία διαφωνία με τον σύντροφό σου έχεις τη δυνατότητα να εκφραστείς, να εξωτερικεύσεις τις απόψεις και τα επιχειρήματά σου πάνω σε κάποιο ζήτημα. Δεν έχει νόημα να κρατάς πράγματα μέσα σου, προσπαθώντας να αποφύγεις έναν επερχόμενο τσακωμό, διότι μέσα από αυτόν θα νιώσεις καλύτερα και πολύ πιο ανάλαφρα. Θα έχεις εκφράσει τη δική σου αλήθεια, όποια και αν είναι αυτή. Καλώς ή κακώς, η κοινωνία μας έμαθε πως δεν πρέπει να γινόμαστε δυσάρεστες για να μην δυσαρεστούμε τους συντρόφους μας και να μην τους φανούμε γκρινιάρες ή απαιτητικές. Ωστόσο, όσο συσσωρεύονται σκέψεις και αρνητικά συναισθήματα μέσα σου, τόσο πιο σύντομα θα «εκραγείς». Να θυμάσαι, λοιπόν, πως οι σχέσεις είναι ένα απρόβλεπτο και συναρπαστικό roller coaster, διότι έχουν τα πάνω και τα κάτω τους. Και ο μόνος τρόπος για να απολαύσεις τη διαδρομή, είναι να είσαι κάθε στιγμή ο εαυτός σου, χωρίς να φοβάσαι τις συνέπειες.
#2 Οι συγκρούσεις δημιουργούν ένα βαθύτερο αίσθημα εμπιστοσύνης ανάμεσά σας
Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να επισημάνω πως ένας τσακωμός είναι υγιής όταν δεν περιλαμβάνει φωνές και φυσικά, κακοποίηση. Διότι ένας πραγματικά υγιής τσακωμός είναι αυτός που θα προσφέρει στους συντρόφους τροφή για σκέψη, την ευκαιρία για εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων, εκρηκτικούς διαλόγους που θα οδηγήσουν σε γέλια, όχι σε κλάματα. Μέσα από μία τέτοια ζωτική και εύφορη συνθήκη, εδραιώνεται ένα βαθύτερο αίσθημα εμπιστοσύνης ανάμεσα σε εσένα και τον σύντροφό σου. Ξέρετε και οι δύο πως έχετε τη δυνατότητα να εκφραστείτε ελεύθερα, αφιλτράριστα και με απόλυτη ειλικρίνεια, χωρίς να σας ανησυχεί πως κάποιος θα σας κρίνει αυστηρά ή δεν θα σας ακούσει, επειδή θα περιμένει ανυπόμονα να πει την τελευταία λέξη και να κερδίσει τη «μάχη» του διαλόγου, βγαίνοντας από πάνω.
#3 Οι συγκρούσεις σε βοηθούν να αποκτήσεις μεγαλύτερη οικειότητα με τον σύντροφό σου
Να θυμάσαι πως η ειλικρίνεια στις σχέσεις είναι σαν το φαγητό. Με λίγα λόγια, δεν χρειάζεται να πεθάνεις της πείνας, για να φας, που σημαίνει πως όταν τσακώνεσαι με τον σύντροφό σου, μπορεί να πιστεύεις πως έρχεται το τέλος του κόσμου όμως, την ίδια στιγμή σου δίνεται η ευκαιρία να αποκαλυφθείς, να είσαι απόλυτα ειλικρινής, για να λάβεις πίσω μία εξίσου ειλικρινή απάντηση. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι σύντροφοι που δεν διστάζουν να διαφωνήσουν, έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη άνεση και οικειότητα μεταξύ τους. Διότι δεν υπάρχουν δεύτερες, ανείπωτες σκέψεις ή κρατημένες μνησικακίες, να δημιουργούν μία υποβόσκουσα απόσταση ανάμεσά τους. Είναι ένα ζευγάρι που λειτουργεί ως ομάδα και αντιμετωπίζει κάθε τσακωμό έτσι, σαν μία «γροθιά». Δεν βλέπουν ο ένας τον άλλο ως εχθρό σε έναν τσακωμό, αλλά ως έναν «σύμμαχο» με τον οποίο πρέπει να συνεργαστούν, ώστε να ξεπεράσουν το εμπόδιο που βρίσκεται μπροστά τους.
#4 Οι συγκρούσεις μέσα σε μία σχέση σου μαθαίνουν πώς να είσαι καλύτερη σύντροφος
Αν ψάχνεις μία σχέση μέσα από την οποία θα μπορέσεις να σε γνωρίσεις καλύτερα, να ξεπεράσεις τον εαυτό σου, να εξελιχθείς και να γίνεις ο καλύτερος άνθρωπος που ονειρεύεσαι, τότε να ξέρεις πως οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες και απαραίτητες. Διότι μέσα από τις συγκρούσεις θα μάθεις να κάνεις υπομονή, να δείχνεις επιμονή, να δίνεις χρόνο και χώρο στον άλλο, να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματά σου, να συγχωρείς, να ζητάς συγγνώμη και να την εννοείς πραγματικά. Μία σχέση με υγιείς εντάσεις και διαφωνίες είναι μία σχέση που σε πηγαίνει παρακάτω, σε μετακινεί από το comfort zone σου, διότι σε βάζει στη διαδικασία να αναθεωρήσεις τα δεδομένα σου, να δουλέψεις με τον εαυτό σου, για να μπορέσεις να συνυπάρξεις με τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου.
Κλείνοντας, να θυμάσαι πως οι τσακωμοί μέσα σε μία οποιαδήποτε σχέση είναι μία ευκαιρία να γνωρίσεις καλύτερα τον άνθρωπο με τον οποίο σχετίζεσαι. Μοιάζει παράδοξο όμως, μέσα από μία τέτοια συνθήκη έχεις τη δυνατότητα να καταλάβεις αν αυτός ο άνθρωπος αξίζει πραγματικά μία θέση στη ζωή σου, αν αποζητά μία ισότιμη σχέση ή αν απλώς ψάχνει μία σύντροφο που θα συμφωνεί μαζί του στα πάντα.