Πέντε σημάδια που σου αποκαλύπτουν αυτό που αρνείσαι να δεις για τη σχέση σου

Πέντε σημάδια που σου αποκαλύπτουν αυτό που αρνείσαι να δεις για τη σχέση σου

Μπορεί ο εκάστοτε σύντροφος να έχει όλα τα «τσεκ» στη λίστα, να είναι οκ στις προδιαγραφές μας, αλλά κάτι να λείπει. Τι είναι αυτό;

Γνώρισες κάποιον, έχετε βγει πλέον αρκετά ραντεβού, ανταλλάσσετε καθημερινά μηνύματα, φωτογραφίες και τηλέφωνα, οπότε όλα δείχνουν πως αυτό που έχετε δημιουργήσει μεταξύ σας, αρχίζει να περνάει τη φάση του απλού dating και εξελίσσεται σε κάτι λίγο πιο σταθερό. Ή μήπως, βγαίνεις εδώ και πολλούς μήνες με κάποιον, ώστε να έχετε αναπτύξει μία άνετη σχέση που σε κάνει να αισθάνεσαι «οκέι»; Σε κάθε περίπτωση, ό,τι από τα δύο και αν ισχύει, για ποιον λόγο σε επισκέπτεται τακτικά μία διακριτική φωνούλα και σε ρωτάει «είναι πράγματι ο “ένας” ή μήπως χάνεις απλά τον χρόνο σου, προσπαθώντας να κάνεις μία σχέση που δεν λειτουργεί να λειτουργήσει;».

Είναι αλήθεια πως όταν μία σχέση δεν λειτουργεί το ξέρεις ή όπως λένε και οι Άγγλοι, «if you know, you know» φίλη μου, αφού ακόμη και όταν κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις τι συμβαίνει, σε έχει ήδη προειδοποιήσει για αυτή το ένστικτό σου. Απλώς, είναι κάπως δύσκολο να το παραδεχθείς στον εαυτό σου, διότι σε αυτήν την περίπτωση σημαίνει πως θα χρειαστεί να χωρίσεις. Κακά τα ψέματα. Όλες κάποια στιγμή παραμείναμε σε σχέση με τον λάθος άνθρωπο, αγνοώντας το ένστικτό μας, επειδή ήταν πιο εύκολο να είμαστε με αυτούς από το να μείνουμε μόνες μας.

Μπορεί ο εκάστοτε σύντροφος να έχει όλα τα «τσεκ» στη λίστα, να πληροί τις προδιαγραφές μας, αλλά κάτι να λείπει. Τι είναι αυτό; Αυτό που στο τέλος μας ωθεί να χωρίσουμε, πετώντας στον άλλο το διφορούμενο μήνυμα, «δεν φταις εσύ, εγώ φταίω», επειδή στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε τι πήγε λάθος. Αλλά επειδή όλες αξίζουμε μία κινηματογραφική σχέση που δεν θα μας κάνει να αμφιβάλλουμε, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει πέντε σημάδια που θα σου ανοίξουν τα μάτια και θα σου αποκαλύψουν αυτό που αρνείσαι να δεις για τη σχέση σου.

#1 Η σχέση σε ενδιαφέρει περισσότερο από τον σύντροφό σου

Αν περίμενες πολύ καιρό να μπεις σε μία σχέση, αν αισθανόσουν την κοινωνική πίεση να αποτελέσεις το «άλλο μισό» μίας σχέσης ή απλώς, αν βαρέθηκες να κάνεις μόνη σου μεταμεσονύχτιο binge watching, πιθανότατα είσαι ερωτευμένη με την ιδέα της σχέσης και όχι με τον άνθρωπο που είσαι αυτή τη στιγμή σε σχέση. Και ο μόνος τρόπος για να εξακριβώσεις τι από τα δύο ισχύει στη δική σου περίπτωση, δηλαδή αν θέλεις τον σύντροφό σου ή τα προνόμια που σου προσφέρει η σχέση σας, αρκεί να αναρωτηθείς αν θα έκανες παρέα με αυτόν τον άνθρωπο. Θα τον ήθελες στη ζωή σου, ακόμη και αν δεν ήσασταν σε σχέση; Αν ο σύντροφός σου δεν ονειρευόταν γάμους και παιδιά ή έμενε σε άλλη χώρα, θα τον αντικαθιστούσες με κάποιον άλλο, με κάποιον που θα σε βόλευε περισσότερο;

pexels-ketut-subiyanto-4759623-(1).jpg

#2 Μπαίνεις στη δυσάρεστη διαδικασία να αυτολογοκρίνεσαι

«Να είσαι με ανθρώπους που σε κάνουν να νιώθεις όμορφα με τον εαυτό σου», μου είχε πει κάποτε η Ε. και έκτοτε δεν χάνω την ευκαιρία να κάνω spread αυτήν την σοφία που ταιριάζει «γάντι» σε κάθε είδους σχέση. Συνεπώς, αν βρίσκεσαι σε μία ερωτική σχέση που σε βάζει στη διαδικασία να σκέφτεσαι διπλά (και τριπλά) πριν μιλήσεις, να προσέχεις πώς και τι θα πεις και πώς θα κάνεις το καθετί, δεν έχει νόημα να «θυσιάζεις» τον αυθορμητισμό σου στον «βωμό» της. Έτσι και αλλιώς, μία όμορφη, λειτουργική σχέση, μία σχέση συντροφική που θα αντέξει στον χρόνο, που θα σε βοηθήσει να εξελιχθείς ως άνθρωπος στην καλύτερη εκδοχή σου, είναι μία σχέση στην οποία θα νιώθεις ελεύθερη να είσαι ο εαυτός σου και όχι μία σχέση που θα θυμίζει παρτίδα στον «Ναρκαλιευτή».

priscilla-du-preez-7s3biR6HATU-unsplash.jpg

#3 Οι διαφωνίες δεν σας βοηθούν να δημιουργήσετε «γέφυρες»

Μπορεί το «The Notebook» να μας έμαθε ότι ένας ακατανίκητος έρωτας συνεπάγεται με εκρηκτικές φιλονικίες, ωστόσο, η πραγματική ζωή μας έχει διδάξει πως η συμβατότητα και η επιτυχία μίας σχέσης δεν εξαρτώνται από το αν διαφωνείς ή όχι με τον άλλο, αλλά από το πώς ανακάμπτετε έπειτα από μία επική διαφωνία. Είναι υγιές, ενδιαφέρον και ζωτικό να διαφωνείς με τον άλλο, αρκεί οι διαφωνίες να γίνονται σε ένα κοινό πεδίο συνεννόησης, να καλλιεργούν την επικοινωνία σας, να σας βοηθούν να δημιουργήσετε «γέφυρες» που θα σας φέρουν πιο κοντά. Τι σε νοιάζει περισσότερο, λοιπόν, η σχέση σου ή το να έχεις δίκιο; Ένας καβγάς με τον σύντροφό σου μοιάζει να σηματοδοτεί το τέλος της σχέσης και σου αφήνει πάντα ένα έντονο αίσθημα δυσαρέσκειας; Μήπως ήρθε η ώρα να σκεφτείς σοβαρά για ποιον λόγο βρίσκεσαι σε μία τέτοια σχέση;

kelly-sikkema-4le7k9XVYjE-unsplash.jpg

#4 Θα ήθελες κάποια πράγματα στον σύντροφό σου να ήταν διαφορετικά

Αν έχεις πιάσει τον εαυτό σου να σκέφτεται, «ο σύντροφός μου είναι τέλειος, αλλά…» ή «η σχέση μας θα ήταν τέλεια, αν…», τότε γράψε για τιμωρία σε ένα χαρτί δεκαπέντε φορές «δεν πρέπει να αλλάξω κάποιον για να τον αγαπήσω». Όχι, δεν χρειάζεται να βρεις έναν σύντροφο με τον οποίο θα σας συνδέουν μόνο κοινά, αλλά είναι απαραίτητο να σέβεσαι, να κατανοείς και να «αγκαλιάζεις» τις διαφορές σας. Αν σε ενοχλεί το στυλ, το χτένισμα, η κοιλίτσα του φίλου σου, τότε πιθανότατα υπάρχει κάτι άλλο, κάποιο μεγαλύτερο πρόβλημα πίσω από όλα αυτά. Να θυμάσαι πως η σωματική έλξη που αισθάνεσαι, είναι ο τρόπος με τον οποίο συνδέονται τα σώματά σας. Και αυτή η έλξη δεν εξαρτάται από μία προσωρινή αλλαγή στην εξωτερική εμφάνιση του συντρόφου σου, μερικές φορές -τις περισσότερες- δεν εξαρτάται ούτε από την εξωτερική του εμφάνιση.

cody-black-VDb0wxbfG6k-unsplash.jpg

#5 Νιώθεις άνετα με τον σύντροφό σου μόνο υπό ορισμένες συνθήκες

Περνάς όμορφα με τον σύντροφό σου όταν βρίσκεστε στο σπίτι του, αλλά κάθε φορά που πηγαίνετε για επίσκεψη στους γονείς σου, εσύ αισθάνεσαι ότι πρέπει να καταβάλεις υπεράνθρωπη προσπάθεια για να ξεμπλοκάρει και να μπορέσει με κάποιον τρόπο να προσαρμοστεί στο περιβάλλον; Τα βράδια που κοιμάστε αγκαλιά νιώθεις οικεία και ζεστά όμως, τα πρωινά της Κυριακής θα προτιμούσες να ξυπνούσες μόνη σου σε ένα άδειο σπίτι παρέα με την ησυχία και τον σκύλο σου; Αν η απάντηση σε όλα τα παραπάνω είναι ένα δειλό «ναι», τότε σταμάτα να αναρωτιέσαι αν είσαι υπερβολική ή αν πηγαίνει κάτι λάθος με εσένα, διότι το μόνο λάθος στην προκειμένη είναι πως είσαι σε σχέση με τον λάθος άνθρωπο. Διότι αν υπήρχε πραγματικά η «σπίθα» του έρωτα αναμεσά σας, δεν θα χρειαζόταν να ταλαιπωρήσεις τόσο πολύ τον εαυτό σου. Για ποιον λόγο το κάνεις, λοιπόν;

pexels-photo-1329710.jpeg

Αν αναγνώρισες τον εαυτό σου σε κάποιο από τα παραπάνω παραδείγματα, δεν υπάρχει λόγος να βιαστείς να πάρεις μία απόφαση, για την οποία δεν είσαι απόλυτα σίγουρη. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να κατανοήσει για ποιον λόγο συνυπάρχει σε αυτήν τη σχέση, τι αποζητά από αυτή και κυρίως, αν ο άλλος άνθρωπος μπορεί να καλύψει αυτές τις ανάγκες. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάς πως είναι χίλιες φορές προτιμότερο να είσαι single (and ready to mingle), από το να χάνεις χρόνο σε μία σχέση που δεν σε ικανοποιεί απόλυτα.