Ασυμφωνία Χαρακτήρων: Όταν μία σχέση είναι το μοναδικό κοινό που μοιράζεσαι με τον σύντροφό σου

Ασυμφωνία Χαρακτήρων: Όταν μία σχέση είναι το μοναδικό κοινό που μοιράζεσαι με τον σύντροφό σου

Παρακάτω έχω συγκεντρώσει μία λίστα με σημάδια που αποκαλύπτουν πως η σχέση σου μάλλον… πάσχει από ασυμφωνία χαρακτήρων.

Πίσω στο μακρινό 1997, ο συνθέτης και στιχουργός Φοίβος είχε γράψει για τον ανερχόμενο τότε Αντώνη Ρέμο και τη θεότητα Καίτη Γαρμπή, ένα ντουέτο που έλεγε στο ρεφρέν, «μα ευθύνη εμείς δεν έχουμε καμία/κατά τη γνώμη όλων των μαρτύρων/του χωρισμού μας η ετυμηγορία/απλή ασυμφωνία χαρακτήρων». Και μπορεί το 1997 να ήμουν μόλις έξι χρονών και να μην καταλάβαινα ούτε τις μισές από τις λέξεις του συγκεκριμένου κομματιού, όμως στα early thirties, γνωρίζω πλέον καλά πως αν δεν ταιριάζεις με τον άλλο, δεν θέλεις να συμπεθεριάσεις.

Κακά τα ψέματα. Ο κινηματογράφος, οι τηλεοπτικές σειρές και κυρίως, o νόμος του ηλεκτρομαγνητισμού που λέει πως, «τα ομώνυμα φορτία απωθούνται και τα ετερώνυμα φορτία έλκονται», μας καταδικάζουν να προσπαθούμε επί ματαίω για ασύμβατες σχέσεις, η οποίες τις περισσότερες φορές δεν έχουν μέλλον. Εκτός, βέβαια, αν είμαστε διατεθειμένες να καθυστερήσουμε την προσωπική μας ανάπτυξη, να προχωρήσουμε σε συμβιβασμούς και να κάνουμε πίσω ξανά και ξανά, ώστε να βρούμε ένα κοινό πεδίο συνενόησης με τον άλλο. Παρόλα αυτά, πόσο σίγουρες είμαστε πως μία τέτοια πρόσπαθεια αξίζει όντως τον κόπο;

Προσωπικά, πιστεύω πως μία σχέση που πραγματικά αξίζει τον χρόνο και τον κόπο μας, είναι αυτή που βασίζεται στην καλή επικοινωνία, τη σύμπνοια, τη διάθεση του ενός να σπρώξει τον άλλο μπροστά. Ακριβώς για αυτό, παρακάτω έχω συγκεντρώσει μία λίστα με σημάδια που αποκαλύπτουν πως η σχέση σου μάλλον… πάσχει από ασυμφωνία χαρακτήρων και ίσως ήρθε η ώρα να εκγαταλείψεις την προσπάθεια, για να δημιουργήσεις μία καλύτερη σχέση, με κάποιον άλλο σύντροφο ή με τον εαυτό σου, η οποία θα σε καλύπτει πραγματικά.

#1 Τα σχέδιά σας για ένα κοινό μέλλον δεν είναι συμβατά

Αν ο σύντροφός σου φαντάζεται στο μέλλον δύο ή τρία παιδιά να μπουσουλάνε ανάμεσα στα πόδια του, ενώ εσύ δεν θέλεις ούτε να φαντάζεσαι πως θα χρειάζεται να αλλάζεις πάνες, να θηλάζεις και να νανουρίζεις μωρά, τότε έχεις μπροστά σου το πρώτο μεγάλο «STOP» για να φρενάρεις τη σχέση σας και να αλλάξεις πορεία. Ακόμη και αν δεν βρίσκεστε σε μία ηλικία που η δημιουργία οικογένειας είναι στα άμεσα σχέδιά σας, δεν θα ήταν πολύ πιο τίμιο ή δίκαιο και για τους δύο, να επενδύσετε τον χρόνο σας σε ανθρώπους και σχέσεις που θα σας οδηγήσουν στο μέλλον εκεί που πραγματικά ονειρεύεστε; Να θυμάσαι πως αν αποφασίσεις να παραβλέψεις αυτό το κατακόκκινο σημάδι, αργά ή γρήγορα θα εμφανιστεί μπροστά σας. Και τότε, θα έχετε ήδη δεθεί πολύ, θα έχετε επενδύσει ακόμη περισσότερο, οπότε ο χωρισμός θα είναι πολύ πιο επώδυνος και για τους δύο.

pexels-tirachard-kumtanom-450050.jpg

#2 Δεν συμφωνείτε πουθενά οπότε τσακώνεστε έντονα και συνέχεια

Ας είμαστε ειλικρινεις. Όλα τα ζευγάρια τσακώνονται, λογομαχούν, διαφωνούν για σημαντικά και ασήμαντα πράγματα. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ακόμη και αν ήσουν σε σχέση με τον εαυτό σου, πάλι θα υπήρχαν τσακωμοί και έντονες διαφωνίες μεταξύ σας. Το ζήτημα είναι, βέβαια, πώς διαχειρίζεσαι εσύ και ο σύντροφός σου τις αντιπαραθέσεις σας και κυρίως, πού σας οδηγούν ως ζευγάρι. Διότι μπορεί οι τσακωμοί να είναι ένα αναγκαίο κακό για μία υγιή σχέση μεταξύ δύο ώριμών ενηλίκων, όμως, ο τρόπος επίλυσής τους είναι αυτός που τελικά σας φέρνει πιο κοντά και κάνει τη σχέση ακόμη πιο δυνατή και ουσιαστική. Με λίγα λόγια, δεν έχει νόημα να παραμένεις σε μία σχέση που οι άσχημες καταστάσεις μπαίνουν μονίμως κάτω από το «χαλί», μέχρι να βγουν ξανά στην επιφάνεια. Σημασία έχει να συνυπάρχεις με έναν άνθρωπο που τα προβλήματα, οι διενέξεις και τα εμπόδια θα λύνονται από κοινού, με ομαδική προσπάθεια, ακριβώς τη στιγμή που προκύπτουν.

pexels-vera-arsic-984949.jpg

#3 Η επικοινωνία σας δεν έχει κανένα ενδιαφέρον, βάθος ή νόημα

Η ουσιαστική επικοινωνία ανάμεσα σε ένα ζευγάρι είναι «το Α και το Ω» για μία ευτυχισμένη συμβίωση. Διότι όταν ο σύντροφός σου δεν είναι απλώς ο σύντροφός σου, αλλά ο καλύτερός σου φίλος, τότε ξέρεις πως έχεις στο πλάι σου ένα δυνατό στήριγμα, έναν άνθρωπο που σε καταλαβαίνει και σε «εννοεί». Ωστόσο, όταν ο άλλος δεν σε παρακινεί να του ανοιχτείς σε προσωπικό επίπεδο, δεν δείχνει ενδιαφέρον για τους προβληματισμούς ή τα ενδιαφέροντά σου, αν βλέπει πως διανύεις μία δύσκολη φάση ή μέρα και σου ζητάει να χαλαρώσεις ή –χειρότερα- να δεις τη θετική πλευρά της ζωής και να σταματήσεις τη γκρίνια, τότε μήπως να ξανασκεφτείς για ποιο λόγο παραμένεις σε αυτή τη σχέση; Από την άλλη πλευρά, όταν εκείνος μοιράζεται μαζί σου πράγματα, τα οποία εσύ βρίσκεις βαρετά, όταν σου μιλάει και τον βάζεις νοητά στο mute, όταν σου ανεβάζει το αίμα στο κεφάλι επειδή πάλι παρεξήγησες κάτι που είπε, δεν θα ήταν προτιμότερο να τον αφήσεις για να βρει μία άλλη σύντροφο, με την οποία θα συνενοήται ευκολότερα και πιο γρήγορα;

pexels-shvets-production-7176223.jpg

#4 Δεν μοιράζεστε τις ίδιες ηθικές αξίες ή την ίδια εικόνα για τον κόσμο

Μία φίλη μου αποκάλυψε πρόσφατα πως για να καταλάβει αν ταιριάζει με κάποιον από το πρώτο ραντεβού, φέρνει επίτηδες στην κουβέντα «τζιζ» ζητήματα, όπως το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, το #Metoo, την αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος. Είναι ένα crash test που τη βοηθάει να καταλάβει έγκαιρα αν αξίζει να προχωρήσει με τον τύπο σε ένα δεύτερο ραντεβού ή αν θα χάσει πολύτιμο χρόνο με έναν άνθρωπο που αν ήταν ξάδερφός της θα τον σνόμπαρε στα οικογενειακά τραπέζια. Όπως και να έχει, αν έχεις εντοπίσει πως οι ηθικές αξίες του συντρόφου σου απέχουν παρασάγγας από τις δικές σου, δεν έχει νόημα να επιμείνεις για αυτή τη σχέση, προσπαθώντας να τον εκπαιδεύσεις ή να του μάθεις πώς λειτουργεί ο κόσμος, για εσένα. Όχι μόνο θα εξαντλήσεις τον χρόνο, τη φαιά ουσία και την υπομονή σου, αλλά θα χρειαστεί να κάνεις προσωπικές εκπτώσεις, τις οποίες -να είσαι σίγουρη- δεν θα συγχωρέσεις ποτέ στον εαυτό σου.

pexels-polina-zimmerman-3958842.jpg

#5 Δεν σας συνδέει τίποτα πέρα από την καθημερινότητα που μοιράζεστε

Η συνήθεια είναι ένα ύπουλο, πολύ ύπουλο πράγμα φίλη μου. Είναι ο λόγος που μπορεί να παραμείνεις σε μία σχέση με κάποιον, ακόμη και όταν δεν υπάρχει τίποτα άλλο να σε δένει μαζί του. Οπότε, πρόσεξε μην πέσεις στην «παγίδα» της καθημερινότητας. Διότι η κοινή καθημερινότητα με κάποιον, σου δημιουργεί την αυταπάτη πως αυτά που σας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που σας χωρίζουν, ενώ στην πραγματικότητα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Συνεπώς, αν νιώθεις πως τα συναισθήματα μετάξυ σας έχουν ξεφουσκώσει, αν υπάρχουν φορές που τον ακούς να μιλάει και θέλεις να του κλείσεις το στόμα με μονωτική ταινία, αν μετά την ερωτική πράξη θέλεις να τον εξαφανίσεις με ένα μαγικό ραβδί, για να μην χρειαστείς να εφεύρεις κάποιο θέμα συζήτησης, επειδή δεν έχετε κάτι να πείτε, καλύτερα να φύγεις από αυτή τη σχέση όσο πιο σύντομα, διότι απλά χάνεις τον χρόνο σου.

pexels-kampus-production-7556600.jpg

Κλείνοντας, να θυμάσαι πως το γεγονός ότι δεν ταιριάζεις με κάποιον, δεν τον καθιστά αυτόματα έναν κακό σύντροφο ή έναν κακό άνθρωπο. Απλά δεν σου ταιριάζει. Δεν είναι για εσένα και εσύ για εκείνον. Μπορείς να επιλέξεις να κλείσεις τα μάτια και να κάνεις πως δεν βλέπεις τα σημαδια που υπάρχουν στη παραπάνω λίστα, όμως να είσαι σίγουρη πως θα έρθει η στιγμή που οι αντιθέσεις σας θα βγουν στην επιφάνεια. Δεν έχει σημασία αν θα είναι πολύ νωρίς ή πολύ αργά, σημασία έχει να μην ξεγελάσεις τον εαυτό σου και να αναζητήσεις έναν σύντροφο που μπορεί να σε κάνει πραγματικά ευτυχισμένη.