Monthly money blues: Γιατί όλες ανυπομονούμε κάθε μήνα για την ημέρα της πληρωμής μας

Monthly money blues: Γιατί όλες ανυπομονούμε κάθε μήνα για την ημέρα της πληρωμής μας

Ομολογουμένως, η ημέρα πληρωμής είναι μία από τις αγαπημένες ημέρες του μήνα για κάθε εργαζόμενη γυναίκα. Ο λόγος, φυσικά, είναι το γεγονός πως «γευόμαστε» τους καρπούς των κόπων μας και, συγχρόνως, αισθανόμαστε αυτάρκεις και πλήρεις, ούσες σε θέση να τακτοποιήσουμε ένα σημαντικό μέρος των υποχρεώσεών μας, να πάμε για shopping ή να αδράξουμε την ημέρα για ένα after work drink σε καλοκαιρινό mood.

Για πόσο όμως διαρκεί αυτό το αίσθημα ξεγνοιασιάς και ανανέωσης, που μας πλημμυρίζει καθώς βλέπουμε τον τραπεζικό μας λογαριασμό αισθητά «φουσκωμένο»; Η αλήθεια είναι πως για τις περισσότερες από εμάς, αυτό το συναίσθημα δεν διαρκεί πολύ. Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό;

Μετά από μια ή δύο ημέρες, αναλόγως πόσο overly responsible είμαστε, η πραγματικότητα μας «χτυπάει» και πάλι την πόρτα, όταν οι λογαριασμοί, οι υποχρεώσεις και τα πάγια έξοδά μας, κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους, αφαιρώντας -χωρίς δεύτερη σκέψη- ένα σημαντικό μέρος από το υπόλοιπό μας στην τράπεζα.

Γιατί τα monthly money blues επηρεάζουν την ευημερία μας;

Συνήθως, προτού το καταλάβουμε, τα χρήματα του μισθού μας έχουν μειωθεί αισθητά και το ερώτημα «πώς θα κάνουμε αυτά τα χρήματα να διαρκέσουν μέχρι την επόμενη φορά της πληρωμής μας;»… μας ταλανίζει, δημιουργώντας ένα ενοχλητικό anxiety που θέλουμε -πάση θυσία- να αποφύγουμε.

Οι περισσότερες από εμάς, επομένως, ερχόμαστε αντιμέτωπες με αυτή την απογοητευτική αίσθηση γύρω στα μέσα του μήνα. Τι σημαίνει αυτό; Πως τις δύο εβδομάδες ευδαιμονίας που προηγήθηκαν, ακολουθούν δύο ακόμη εβδομάδες αυτοσυγκράτησης και αναμονής για τον επερχόμενο μισθό. Πόσο επηρεάζει, ωστόσο, την ψυχολογία μας αυτή η «ψυχρολουσία», που δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τους δικούς μας χειρισμούς στα οικονομικά, αλλά από ένα γενικότερο φαινόμενο οικονομικής κρίσης, που οδηγεί στα λεγόμενα monthly money blues.

Ο όρος monthly money blues, ουσιαστικά, είναι το αποτέλεσμα μιας κουλτούρας, που «αναγκάζει» πολλές από εμάς να ζούμε… από μισθό σε μισθό, αφήνοντάς μας σε έναν ατελείωτο, φαύλο κύκλο που επηρεάζει και τα δύο: Τα οικονομικά μας και την ευημερία μας.

pexels-karolina-grabowska-4886917.jpg

Πώς θα κρατήσουμε ένα μέρος τον χρημάτων μας και μετά το τέλος του μήνα

Μπορεί τα monthly money blues να είναι μία τάση που, τους τελευταίους μήνες, μας επηρεάζει σημαντικά, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, μπορούμε να γυρίσουμε την κατάσταση στα μέτρα μας, ανακαλύπτοντας μερικούς τρόπους ούτως ώστε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας και να βελτιώσουμε σημαντικά την ψυχολογία μας.

#1 Βάζουμε την αποταμίευση στη ζωή μας

Η αποταμίευση δεν είναι πάντα μία εύκολη διαδικασία, αλλά ούτε είναι το ίδιο αποτελεσματική για όλους. Φυσικά, το ποσό του μηνιαίου μισθού μας, αλλά και τα πάγια έξοδά μας «παίζουν» καθοριστικό ρόλο στα χρήματα που μπορούμε να κρατήσουμε στην άκρη, ωστόσο, αγαπητή Queenette -όσο και εάν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε- η αλήθεια είναι πως η αποταμίευση είναι το Α και το Ω για μία ζωή απαλλαγμένη από επιπρόσθετα άγχη.

#2 Θέτουμε προτεραιότητες

Power yoga ή Pilates Cadillac, after work drinks ή dinner στο σπίτι με τις κολλητές, beauty time στο σπίτι ή στο beauty salon που λατρεύεις; Όποια και εάν είναι η αγαπημένη μας συνήθεια, είτε μειώνει σημαντικά είτε όχι τον μηνιαίο προϋπολογισμό μας, είναι μέρος της everyday routine μας και αυτό δεν αλλάζει. Αυτό το καλοκαίρι, ωστόσο, ήρθε η στιγμή να θέσουμε προτεραιότητες, διαλέγοντας ποιες είναι εκείνες οι συνήθειες που αποτελούν αναπόσπαστο «κομμάτι» της καθημερινής ιεροτελεστίας μας και ποιες θα μπορούσαν να μπουν τελευταίες στη λίστα των αναγκών μας, αφήνοντας λίγα χρήματα στην άκρη για οτιδήποτε έκτακτο και εάν προκύψει.

pexels-taryn-elliott-4426554.jpg

#3 Βάζουμε «στοπ» σε ανούσιες συνδρομές

Δεν είναι λίγες οι φορές, που ενώ κοιτάμε την αναλυτική κατάσταση του λογαριασμού μας, αναρωτιόμαστε ποιος είναι ο λόγος που συνεχίζουμε και πληρώνουμε ορισμένες υπηρεσίες. Μπορεί στο παρελθόν να βρίσκαμε διασκεδαστική τη συνδρομή στη θεατρική ομάδα της γειτονιάς μας ή στη συνδρομητική πλατφόρμα ταινιών, όμως εάν η σχέση μας με το θέατρο, πλέον, είναι περιορισμένη και ο χρόνος που αφιερώνουμε στην παρακολούθηση ταινιών στο σπίτι μειωμένος αισθητά, τότε ίσως αξίζει να κρατήσουμε ένα μέρος αυτών των χρημάτων για την παρακολούθηση μίας παράστασης ή του επόμενου οσκαρικού έργου στο θερινό σινεμά της πόλης μας και τα υπόλοιπα να τα κρατήσουμε… στην άκρη. Ναι, κάπως έτσι γίνεται η αποταμίευση που μόνο ακατόρθωτη δεν είναι.

Η αλήθεια είναι πως δεν είναι διασκεδαστικό να αναζητάμε τρόπους, ώστε να διατηρήσουμε σε ένα καλό επίπεδο το μηνιαίο budget μας, όμως, η αποταμίευση είναι ο μόνος τρόπος για την αποφυγή των monthly money blues, τουλάχιστον μέχρι να γίνουμε πριγκίπισσες, Queenette! Συνεπώς, το παν «κρύβεται» στη λεπτή ισορροπία, ανάμεσα στο να ξοδεύουμε όσα χρήματα επιθυμούμε στα «θέλω» μας και να έχουμε λίγα επιπλέον, για κάθε ενδεχόμενο. Πρόκειται για μία καλή αρχή, έτσι ώστε να καταπολεμήσουμε αυτή τη μηνιαία κρίση, η οποία συνηθίζει να κάνει την εμφάνισή της στα μισά κάθε μήνα. Αυτό το καλοκαίρι, λοιπόν, αλλάζουμε τα δεδομένα και συγχρόνως, αλλάζουμε την ψυχολογία μας, μέσα από μερικές απλές, αλλά άκρως λειτουργικές «κινήσεις» στην καθημερινότητά μας.