Τέσσερις συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις μία πιο λειτουργική γκαρνταρόμπα

Τέσσερις συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις μία πιο λειτουργική γκαρνταρόμπα

Διότι δεν χρειάζεται να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη ή να… ξεσαλώσουμε την περίοδο των προσφορών, για να βελτιώσουμε το στυλ μας.

Για τις περισσότερες από εμάς, το καλοκαίρι αποτελεί μία μεταβατική περίοδο στη ζωή μας, μία ευκαιρία να προετοιμαστούμε κατάλληλα, για να γυρίσουμε σελίδα τον Σεπτέμβρη. Αυτό, βέβαια, δεν αφορά μόνο στην καριέρα μας ή στις προσωπικές μας σχέσεις, αλλά και στο στυλ μας, αφού όλες ξέρουμε πως μία αλλαγή στο ντύσιμό μας και μερικές νέες προσθήκες στην ντουλάπα μας, μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση και σε άλλους τομείς της ζωής μας. Κάπου εδώ, βέβαια, προκύπτει το εξής ερώτημα: Πώς θα καταφέρουμε να αναβαθμίσουμε το περιεχόμενο της ντουλάπας μας, χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουμε μία περιουσία σε ρούχα και αξεσουάρ;

Κι όμως, η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι πιο απλή από όσο πιστεύουμε. Διότι δεν χρειάζεται να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη ή να… ξεσαλώσουμε την περίοδο των προσφορών, για να βελτιώσουμε το στυλ μας. Αρκεί να ακολουθήσουμε τις έξυπνες συμβουλές που έχουμε συγκεντρώσει στη λίστα που ακολουθεί, για να δημιουργήσουμε μία λειτουργική γκαρνταρόμπα, η οποία θα μας γεμίζει καθημερινά έμπνευση και διάθεση, για να δημιουργήσουμε τις πιο πρωτότυπες εμφανίσεις.

Δημιουργούμε χώρο στην ντουλάπα επιλέγοντας κομμάτια που μας εκφράζουν

Ένα καλό ξεσκαρτάρισμα στη ντουλάπα μας, μας βάζει στη διαδικασία να επανεξετάσουμε το περιεχόμενο της γκαρνταρόμπας μας, ενώ μας φέρνει αντιμέτωπες με μία -πικρή- αλήθεια: Έχουμε αδικαιολόγητα πολλά ρούχα, ρούχα που δεν αξιοποιούμε. Και ειλικρινά, δεν υπάρχει κάτι πιο ντεμοντέ από ένα στυλιστικό περιεχόμενο που πιάνει απλώς χώρο και όχι τόπο. Καλό είναι, λοιπόν, να πραγματοποιήσουμε ένα καλό ξεσκαρτάρισμα στα ρούχα μας, κρατώντας εκείνα που μας εκφράζουν και μας είναι πράγματι απαραίτητα. Όσο για τα ρούχα που θα περισσέψουν, μπορούμε να τα χαρίσουμε στις κολλητές μας, να τα δωρίσουμε σε μία οικογένεια που τα χρειάζεται, να τα μοιράσουμε σε οργανισμούς και συλλόγους που φροντίζουν συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχουμε μία καλύτερη εικόνα των ρούχων που μπορούμε να αξιοποιήσουμε, ενώ θα δημιουργήσουμε χώρο για νέες προσθήκες που θα ανανεώσουν τις εμφανίσεις μας.

1657118250896-371781273-pexels-liza-summer-6347617.jpg

Λέμε «ναι» στη διαχρονικότητα και την κομψότητα μίας capsule γκαρνταρόμπας

Mary-Kate και Ashley Olsen, Rosie-Huntington Whiteley, Kendall Jener και Gwyneth Paltrow είναι μόνο μερικά από τα κορίτσια που έχουν επενδύσει στη διαχρονικότητα και την κομψότητα που προσφέρει μία capsule wardrobe, δηλαδή μία γκαρνταρόμπα που αποτελείται από κλασικά κομμάτια, ευκολοφόρετες αποχρώσεις, ρούχα και αξεσουάρ που μας δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε πολλούς και διαφορετικούς συνδυασμούς. Άλλωστε, η βαθύτερη φιλοσοφία πίσω από την πρακτική μίας capsule γκαρνταρόμπας είναι πως επιλέγουμε την ποιότητα αντί για την ποσότητα, δίνοντας προτεραιότητα στην ευελιξία και τη χρησιμότητα, επιλέγοντας ρούχα που μας «αγκαλιάζουν» με all day εμφανίσεις από το πρωί έως το βράδυ, σε κάθε περίσταση. Όχι, μία capsule wardrobe δεν μας επιβάλλει να απαρνηθούμε τη μόδα και τα trends, αλλά μας εκπαιδεύει στο να μην παρασυρόμαστε από αυτά και να επενδύουμε σε ρούχα, τα οποία θα πιάνουν τόπο και όχι απλώς χώρο στη ντουλάπα μας, σε κομμάτια που θα μας συντροφεύουν μία ολόκληρη ζωή, αφού είναι πάντα στυλάτα και in fashion.

priscilla-du-preez-dlxLGIy-2VU-unsplash-(1).jpg

Η οργάνωση και η τάξη στην ντουλάπα μας είναι η μισή αρχοντιά φίλες μου

Αλήθεια, πόσα πρωινά μας έχουν βρει να στεκόμαστε αγχωμένες και αγανακτισμένες μπροστά από τις ντουλάπες μας, ψάχνοντας μέσα σε ένα χαώδες βουνό από ρούχα κάτι να φορέσουμε; Πόσες φορές θελήσαμε να βάλουμε κάτι που ήταν τσαλακωμένο και βρόμικο στο πίσω μέρος της ντουλάπας; Πόσες φορές χρειάστηκε να κάνουμε εκπτώσεις σε ένα look μας, επειδή δεν βρίσκαμε το ρούχο που θέλαμε; Ωστόσο, αν είχαμε μία καθαρή και οργανωμένη ντουλάπα, όχι μόνο θα γλιτώναμε χρόνο και μπόλικα αποθέματα υπομονής, αλλά θα ξέραμε πάντα πού βρίσκεται κάθε ρούχο μας. Ακόμη και αν οι ψυχαναγκαστικές τακτικές της Marie Kondo μας προκαλούν άγχος, μπορούμε να ταξινομήσουμε τα κομμάτια που υπάρχουν στην γκαρνταρόμπα μας με τέτοιον τρόπο, για παράδειγμα σύμφωνα με την απόχρωση ή το σχέδιο, ώστε να μας βολεύει στην εύρεσή τους. Μισή ώρα κάθε εβδομάδα είναι ο ιδανικός χρόνος που πρέπει να αφιερώνουμε για να κρατήσουμε την ντουλάπα μας σε απόλυτη τάξη και να απολαμβάνουμε καθημερινά τα οφέλη μία οργανωμένης και περιποιημένης γκαρνταρόμπας.

pexels-karolina-grabowska-5717897.jpg

Δεν ενδίδουμε στους στυλιστικούς πειρασμούς των trends και της «γρήγορης» μόδας

Ας είμαστε ειλικρινείς. Δεν υπάρχει κάτι πιο εκνευριστικό από μία γεμάτη ντουλάπα που δεν μας προσφέρει έμπνευση. Παρόλα αυτά, αν μπούμε στη διαδικασία να αναρωτηθούμε ποιος φταίει για αυτό, ποιος στέρησε τη δημιουργικότητα από την γκαρνταρόμπα μας, θα συνειδητοποιήσουμε πως για όλα ευθύνεται η «γρήγορη» μόδα, τα σύντομα micro-trends, τα οποία πριν προλάβουμε να υιοθετήσουμε έγιναν βαρετά, χιλιοφορεμένα και μπανάλ. Ας είμαστε ειλικρινείς. Επενδύοντας σε κομμάτια που είναι φτηνά στην τιμή και την όψη, κακοραμμένα και κατασκευασμένα από όχι και τόσο ποιοτικά υφάσματα, μόνο και μόνο επειδή είναι στη μόδα ή είναι το κορυφαίο trend αυτή τη στιγμή στο TikTok, μέχρι να έρθει κάποια καινούργια τάση και να τα εκθρονίσει, είναι μία σπατάλη χρόνου, χώρου και χρημάτων, η οποία σαμποτάρει το στυλ και το περιεχόμενο της γκαρνταρόμπας μας. Υπάρχουν εξαιρετικά ρούχα στα vintagάδικα και τα thrift shop της πόλης, τα οποία είναι εξίσου οικονομικά, πολύ πιο φθηνά και στυλάτα, ενώ θα φέρουν έναν αέρα ανανέωσης στην ντουλάπα μας.

pexels-ksenia-chernaya-3965548.jpg

Το σίγουρο είναι πως αν θέλουμε να αποκτήσουμε μία λειτουργική γκαρνταρόμπα, χρειάζεται να παραμείνουμε πιστές στην αισθητική και το προσωπικό μας γούστο. Διότι καμία συμβουλή, κανένα trend, κανένας στυλίστας ή IT-girl δεν ξέρει καλύτερα από εμάς, ποια είναι τα κομμάτια που αξίζουν πραγματικά μία θέση στην ντουλάπα μας.