Summer burnout: Μήπως αισθάνεσαι και εσύ συνέχεια κουρασμένη αυτό το καλοκαίρι;

Summer burnout: Μήπως αισθάνεσαι και εσύ συνέχεια κουρασμένη αυτό το καλοκαίρι;

Εάν αισθάνεσαι πως οι καλοκαιρινές διακοπές είναι τόσο κοντά, αλλά συγχρόνως και τόσο μακριά, εάν η εξάντληση σε έχει καταβάλλει, εάν η διάθεσή σου κάθε ημέρα που περνάει δεν λέει να βελτιωθεί, εάν είσαι δυσαρεστημένη με την εργασία σου και έχεις μειωμένη επαγγελματική απόδοση, τότε μην το ψάχνεις: Βιώνεις το απόλυτο summer burnout.

Τα summer events, οι βόλτες στα γραφικά σοκάκια του αγαπημένου μας νησιού, οι καλοκαιρινές βραδιές στο μπαλκόνι με τις κολλητές μας ή τα after work drinks στα must στέκια της πόλης: Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους περνάμε τόσο μεγάλο μέρος του χρόνου, προσδοκώντας με ανυπομονησία την έλευση του καλοκαιριού. Άλλωστε, ποια Queenette δεν θα ανυπομονούσε για ένα city break, μακριά από τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας;

Έχεις σκεφτεί ποτέ, ωστόσο, πως ίσως αυτή η προσδοκία είναι που σου δημιουργεί ένα επιπρόσθετο άγχος, ώστε να ζήσεις στο έπακρο αυτήν την περίοδο, βάζοντας παράλληλα «σε τάξη» όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές υποχρεώσεις που «τρέχουν; Ναι, summer girl, η υπερβολική προσπάθεια που καταβάλλεις, για να τα χωρέσεις όλα μέσα σε ένα καλοκαίρι, έπειτα και από δύο χρόνια γεμάτα περιορισμούς, μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα στην ψυχολογία σου. Ιδού, λοιπόν, τέσσερις τρόποι να αντιμετωπίσεις, αυτό το καλοκαίρι, το summer burnout σου!

Γίνε εσύ η προτεραιότητα στη ζωή σου

Μπορεί το καλοκαίρι να είναι η πιο ανέμελη περίοδος του χρόνου. Όμως, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως αυτή η ξεγνοιασιά για την καθεμία, πηγάζει από διαφορετικούς παράγοντες. Τι σημαίνει αυτό; Πως φέτος το καλοκαίρι, θα ήταν ωφέλιμο να αφιερώσεις λίγο από τον χρόνο σου, ώστε να αναλογιστείς τι είναι αυτό που θέλεις πραγματικά να κάνεις αυτή την περίοδο στη ζωή σου. Ακόμη και εάν οι διακοπές και το island hopping φαντάζουν η καλύτερη επιλογή, μπορεί για εσένα να μην είναι! Άλλωστε, δεν υπάρχει σωστό και λάθος, στον τρόπο που η καθεμία επιλέγει να «αποφορτιστεί» και να χαλαρώσει, έτσι δεν είναι; Αυτόν τον Ιούλιο, άφησε στην άκρη τα «πρέπει» και τα κοινωνικά στερεότυπα που σε θέλουν updated στα SoMe, μέσα από καλοκαιρινές αποδράσεις και αφιέρωσε λίγη ώρα για να σκεφτείς τι είναι πιο σημαντικό για εσένα. Αμέσως μετά, καν’ το πράξη!

erriko-boccia-TWB035qnbQs-unsplash.jpg

Μην φοβάσαι να είσαι αυθόρμητη

Είσαι control freak; Τότε μόλις βρήκαμε το αδύναμό σου σημείο! Μπορεί ο προγραμματισμός και η σωστή οργάνωση, ειδικά όσον αφορά στις καλοκαιρινές διακοπές, να απομακρύνουν το στρες, ωστόσο χωρίς αυθορμητισμό, ενδέχεται να χάσεις συναρπαστικές, νέες ευκαιρίες. Εάν, λοιπόν αυτό το καλοκαίρι, θέλεις να βάλεις ένα νέο challenge στον εαυτό σου, ξέχνα την οργάνωση στο καθετί και άφησε την ίδια τη ζωή να φέρει στον δρόμο σου καινούργιες εμπειρίες. Μερικές φορές, το να ακολουθείς τη ροή και να κάνεις πράγματα αυθόρμητα σε βοηθάει να ανακαλύψεις απροσδόκητες στιγμές χαράς… out of stress.

brooke-cagle-oTweoxMKdkA-unsplash.jpg

Το να λες «όχι» είναι εντάξει

Αν μη τι άλλο, το καλοκαίρι θέλεις όσο ποτέ άλλοτε να αισθάνεσαι ελεύθερη. Σε αυτό συμβάλλουν οι αλλαγές στις συνήθειες της καθημερινής σου ρουτίνας, οι οποίες μετατρέπουν την καλοκαιρινή περίοδο στην πιο ξέγνοιαστη εποχή του χρόνου. Και εδώ είναι που πρέπει να βρεις τη «χρυσή τομή»! Φυσικά, ακριβώς επειδή είναι καλοκαίρι, δεν σημαίνει ότι δεν έχεις ευθύνες, ωστόσο, είναι απαραίτητο να βάλεις τα όρια σου, είτε με τη δουλειά και το τηλέφωνό σου, είτε με τους φίλους και την οικογένειά σου. Άδραξε την ευκαιρία και μάθε να λες «όχι» σε πράγματα που δεν θέλεις πραγματικά να κάνεις ή που σε κουράζουν. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αξιοποιήσεις στο έπακρο τον χρόνο που έχεις, δίνοντας την ευκαιρία στον εαυτό σου να είσαι πλήρως προσηλωμένος στο εδώ και τώρα. Ready to be free;

Αφιέρωσε χρόνο για να κάνεις reset στον εαυτό σου

Ναι, το καλοκαίρι είναι η κατάλληλη εποχή για να γεμίσεις το calendar σου, με εκδηλώσεις και δραστηριότητες που δεν μπορείς να κάνεις καμία άλλη περίοδο του χρόνου, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάς, πως είναι, επίσης, μια εξαιρετική ευκαιρία για παύση. Πολλές από εμάς, υποφέρουμε από το αίσθημα της κόπωσης και ένα συνεχές στρες, μήπως λοιπόν έχει έρθει η στιγμή για να κάνουμε ένα διάλειμμα, ολιγοήμερο ή διαρκείας; Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να βρεις λίγο χρόνο να γεμίσεις τις μπαταρίες σου, χαζεύοντας το ηλιοβασίλεμα, ξαπλώνοντας στη ζεστή άμμο ή κάνοντας μία δροσιστική βουτιά στα κρυστάλλινα νερά κάποιας εξωτικής παραλίας. Με μία φράση: «Embrace yourself», με ό,τι σε κάνει να αισθάνεσαι ευτυχισμένη.

girl-gca92f302c_1920.jpg

Μπορεί το burnout, γνωστό και ως επαγγελματική εξουθένωση, να αποτελεί φαινόμενο στον χώρο εργασίας, με βασικότερο σύμπτωμα το διαρκές άγχος που αφήνει ένα άτομο εξουθενωμένο, δυσαρεστημένο με την εργασία του και με μειωμένη επαγγελματική απόδοση, ωστόσο, όσο ανήμπορη και εάν νιώθεις αυτό το καλοκαίρι, για να το διαχειριστείς, αρκεί απλώς να βάλεις τον εαυτό σου στην κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων σου -και να γίνεις το απόλυτο happy girl του καλοκαιριού!