Μήπως η σχέση που έχεις με τον εαυτό σου είναι κάπως τοξική;

Μήπως η σχέση που έχεις με τον εαυτό σου είναι κάπως τοξική;

Σύμφωνα με τον Όσκαρ Ουάιλντ, «το να αγαπάει κανείς τον εαυτό του, είναι η αρχή μιας σχέσης που μπορεί να κρατήσει μια ζωή».

Στα ταραγμένα χρόνια της εφηβείας, όταν οι ορμόνες μου «χτυπούσαν» κόκκινο με το παραμικρό, ο πατέρας μου συνήθιζε να μου λέει, «μόνη σου το προκαλείς στον εαυτό σου». Χρειάστηκε να διεξαχθούν επικές συγκρούσεις μεταξύ μας, να μπουν στη μέση μερικοί ειδικοί, να περάσουν περισσότερα από 15 χρόνια, για να παραδεχθώ στον εαυτό μου πως μερικά από τα προβλήματά μου, πράγματι τα προκαλούσα μόνη μου στον εαυτό μου.

Σύμφωνα με τον Όσκαρ Ουάιλντ, «το να αγαπάει κανείς τον εαυτό του, είναι η αρχή μιας σχέσης που μπορεί να κρατήσει μια ζωή». Τι γίνεται όμως, όταν η σχέση που έχεις με τον εαυτό σου δεν βασίζεται στην αγάπη και σαμποτάρει τις σχέσεις με τους ανθρώπους που σε περιβάλλουν; Μήπως έχεις απορροφηθεί τόσο πολύ από την προσπάθειά σου να διακρίνεις και να αναλύσεις τα red flags των άλλων, οπότε παραβλέπεις το γεγονός πως η σχέση με τον εαυτό σου είναι το σημείο που χρειάζεται να δουλέψεις περισσότερο;

Σε αυτό το ερώτημα θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μία απάντηση, μέσα από τη λίστα που ακολουθεί. Διότι παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικά σημάδια, τα οποία αποκαλύπτουν πως αντί να συνεχίσεις να ψάχνεις προβλήματα στους άλλους ή στις σχέσεις σου με τους άλλους, έχει έρθει η ώρα να στραφείς σε εσένα, για να δεις πώς θα βελτιώσεις πρώτα τη σχέση που έχεις με τον εαυτό σου.

Όταν απευθύνεσαι στον εαυτό σου, γίνεσαι ο πιο αυστηρός σου κριτής

Μήπως ο εσωτερικός μονόλογος που παίζει όλη μέρα στο μυαλό σου έχει μετατραπεί σε έναν αυστηρό κριτή που δεν είναι ποτέ ευχαριστημένος με εσένα; Μήπως τα αρνητικά σχόλια με τα οποία σε βομβαρδίζει καθημερινά έχουν αρχίσει να αποκτούν υπόσταση και νόημα για τη ζωή σου; Αν η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα είναι ένα δειλό «ναι», να ξέρεις πως δεν είσαι μόνη και κυρίως, δεν είσαι η μόνη που όταν απευθύνεται στον εαυτό της γίνεται και ο πιο αυστηρός κριτής. Τι μπορείς να κάνεις, λοιπόν, για να βάλεις στον αθόρυβό αυτή τη φωνή; Η αλήθεια είναι πως δεν μπορείς να κάνεις πολλά, παρά μόνο να ανακαλύψεις από που προέρχεται. Από εκεί και πέρα, μην ξεχνάς πως όταν μιλάς σε εσένα για εσένα, οφείλεις να είσαι το ίδιο ευγενική, καλοσυνάτη και συμπονετική, όπως είσαι με τους ανθρώπους που αγαπάς πιο πολύ στον κόσμο. Όχι επειδή πρέπει, αλλά επειδή σου αξίζει να σου μιλάς με σεβασμό.

pexels-anastasiya-tribbiani-9421860.jpg

Αγνοείς επανειλημμένα τα όριά σου, οπότε οι γύρω σου κάνουν το ίδιο

Ένα από τα πιο χρήσιμα και βασικά πράγματα που μπορεί να μάθει κάποιος περνώντας την πόρτα ενός συμβούλου ψυχική υγείας είναι πως τα όριά του είναι ό,τι πολυτιμότερο έχει, για να μπορέσει να προστατεύσει τον εαυτό του. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, τι γίνεται αν δεν έχεις μάθει να βάζεις όρια στον εαυτό σου και τους ανθρώπους που σε περιβάλλουν; Και στο φινάλε, πόσο εύκολο είναι να διατηρήσεις τα όρια, τα οποία δεν ξέρεις πως έχεις; Στα παραπάνω ερωτήματα μπορεί να απαντήσει μόνο ένας ειδικός, ωστόσο, ένας καλός τρόπος για να αρχίσεις να περιφρουρείς τα προσωπικά σου όρια είναι να έχεις τον εαυτό σου ως προτεραιότητα και έπειτα, να έρχονται όλα τα υπόλοιπα, είτε πρόκειται για την απασχόλησή σου, είτε για τον σύντροφό σου. Μπορεί να μοιάζει μια πολύ απλή συμβουλή όμως, όταν αποφασίσεις να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, θα δεις πως υπάρχουν πολλά εμπόδια που χρειάζεται να ξεπεράσεις για να το καταφέρεις.

pexels-duong-nhan-1477538.jpg

Δυσκολεύεσαι να φροντίσεις τον εαυτό σου και δεν καλύπτεις τις ανάγκες σου

Ας είμαστε ειλικρινείς. To self-care, η αυτοφροντίδα ή αλλιώς, η προσωπική φροντίδα δεν είναι τόσο απλή και εύκολη υπόθεση, όσο θέλουν να την παρουσιάζουν οι influencers του Instagram. Τα χαλαρωτικά bubble bath με τα άλατα και τα αναμμένα κεριά, οι σπιτικές μάσκες προσώπου, οι κρέμες προσώπου και σώματος έχουν ένα αντίκτυπο, απλώς αυτό είναι προσωρινό και επιφανειακό. Κάτι είναι και αυτό, βέβαια. Ωστόσο, θα ήταν προτιμότερο να εστιάσεις σε πράγματα που έχουν μεγαλύτερη σημασία, όπως είναι η ψυχική ή η σωματική σου υγεία, αφιερώνοντας λίγο χρόνο στην ξεκούρασή σου ή την καλύτερη διαχείριση του χρόνου σου και στη δημιουργία σπιτικών γευμάτων για το υπόλοιπο της εβδομάδας. Κι όμως, μερικές στιγμές ηρεμίας και γαλήνης μέσα στην ημέρα, είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι για να προσφέρεις στον εαυτό σου ουσιαστική φροντίδα, η οποία θα έχει έναν σημαντικό αντίκτυπο και στην ποιότητα ζωής σου.

pexels-vie-studio-7004956.jpg

Σου είναι πολύ πιο εύκολο να ενδώσεις στο χάος, το δράμα και την ανισορροπία

Το να ζεις μία ζωή στα άκρα και την ένταση, χωρίς να έχεις κάποιο πλάνο ή μία συγκεκριμένη κατεύθυνση μπορεί να είναι συναρπαστικό, να σε γεμίζει ζωντάνια και να γοητεύει τους γύρω σου όμως, είναι απαραίτητο να συμβαδίζει πάντα με κάποιες στιγμές ηρεμίας, ειδάλλως δεν πρόκειται για μία βιώσιμη κατάσταση. Προφανώς, μία καθημερινότητα απόλυτης ησυχίας και τάξης, χωρίς ούτε μία αναλαμπή αυθορμητισμού, δεν είναι ενδιαφέρουσα. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, πως θα φτάσεις τα πράγματα από το ένα άκρο στο άλλο. Αυτό που πρέπει να καταλάβεις είναι πως αξίζει να δίνεις το 100% σε όλα αυτά που σε ευχαριστούν, είτε πρόκειται για ξενύχτια με φίλους, είτε για την απασχόλησή σου ή τη σχέση με τον σύντροφό σου, ωστόσο, είναι σημαντικό να καταλάβεις ποια από αυτά τα πράγματα σου επιστρέφουν την ενέργεια που τους διοχετεύεις και ποια σε «στραγγίζουν» ψυχικά. Είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσεις να φέρεις μία ισορροπία στη ζωή και το… μυαλό σου.

pexels-mentatdgt-937453.jpg

Κλείνοντας, να θυμάσαι πως μπορεί να χρειαστείς πολύ χρόνο μέχρι να διαμορφώσεις μία υγιή σχέση με τον εαυτό σου, ωστόσο, πρόκειται για μία σχέση που αξίζει την προσπάθεια και την ενέργειά σου. Και μόνο το γεγονός πως σε ενδιαφέρει να αναγνωρίσεις τα λάθη σου και να τα διορθώσεις, είναι ένα πρώτο βήμα για να σε αγαπήσεις και να συνεχίσεις να σε αγαπάς για μία ζωή!