Τέσσερις συμβουλές που ακολουθούν οι επιτυχημένες γυναίκες για να μην μοιάζει η Δευτέρα με «εφιάλτη»

Τέσσερις συμβουλές που ακολουθούν οι επιτυχημένες γυναίκες για να μην μοιάζει η Δευτέρα με «εφιάλτη»

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να πούμε ένα γενναίο «όχι» στα «Sunday Scaries», πριν κάνουν την εμφάνισή τους

Αλήθεια, έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί η Δευτέρα είναι η πιο αγχωτική ημέρα της εβδομάδας; Ο όρος «Monday Blues» περιγράφει ακριβώς αυτό το συναίσθημα άγχους και καταπίεσης που αισθανόμαστε κατά την έναρξη μιας νέας εβδομάδας. Ποια από εμάς, άλλωστε, δεν έχει περάσει τις περισσότερες Κυριακές της ενήλικης ζωής της, αναλογιζόμενη τον φόρτο εργασίας και τις ευθύνες που την περιμένουν από εβδομάδα, με αποτέλεσμα να νιώθει bad vibes κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου με τις κολλητές.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να πούμε ένα γενναίο «όχι» στα «Sunday Scaries», πριν κάνουν την εμφάνισή τους, ενώ υπάρχουν επιπλέον τρόποι να αλλάξουμε τη συναισθηματική μας κατάσταση, ακόμη και το πρωί της Δευτέρας, όσο διαλέγουμε το office look μας και ετοιμάζουμε το lunch bag μας.

Το «μυστικό» για να μην μοιάζει το πρωινό της Δευτέρας με «εφιάλτη», κρύβεται στην... Παρασκευή. Τι σημαίνει αυτό; Πως ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές, τίποτα δεν θα μας θυμίζει πως σε λίγα μόλις 24ωρα από την έλευση της Παρασκευής, η ρουτίνα, η ατελείωτη εργασία και τα απανωτά meetings θα επιστρέψουν αμείλικτα, ώστε να διώξουν μακριά το ωραίο και χαλαρωτικό Σαββατοκύριακο, που μόλις θα έχει περάσει.

Get ready για τη Δευτέρα πριν έρθει

Είσαι workaholic; Τότε σίγουρα, γνωρίζεις καλύτερα από όλες μας ότι οι επιτυχημένες γυναίκες για να βρίσκονται πάντα ένα «βήμα» μπροστά στη δουλειά τους και να παραμένουν aligned, πρέπει να χαρακτηρίζονται από οργάνωση και πρόγραμμα. Καθώς, λοιπόν, η εβδομάδα φτάνει στο τέλος της, είναι φυσιολογικό να υπάρχουν εκπρόθεσμα deadlines και ανολοκλήρωτες υποχρεώσεις, που -θέλοντας και μη- θα καταγραφούν στην to-do list της ερχόμενης εβδομάδας. Και εδώ είναι που η σωστή οργάνωση θα κάνει τη διαφορά: Πριν αποσυνδεθείς την Παρασκευή από τον υπολογιστή της εργασίας σου, αφιέρωσε χρόνο για να «καταγράψεις» τα tasks της Δευτέρας, ελέγχοντας το email, τα μηνύματα, το ημερολόγιό σου και τη συνολική λίστα υποχρεώσεων και be ready για τη Δευτέρα που έρχεται, διώχνοντας μακριά το στρες.

avel-chuklanov-DUmFLtMeAbQ-unsplash.jpg

Δημιούργησε ένα φιλικό και χαρούμενο περιβάλλον εργασίας

Η αλήθεια είναι πως όσο και εάν ανυπομονείς για το Σαββατοκύριακο που έρχεται, όσο και εάν δεν βλέπεις την ώρα να ακούσεις τον ήχο του αυτοκινήτου σου όταν ξεκλειδώνει, όσο και εάν θέλεις να τρέξεις μακριά από το γραφείο σου εισπνέοντας καθαρό αέρα, υπάρχει μία «υποχρέωση» της τελευταίας στιγμής, την οποία δεν πρέπει να αμελήσεις! Ποια είναι αυτή; Να τακτοποιήσεις και να καθαρίσεις το γραφείο ή τον χώρο εργασίας σου. Η άφιξή σου την Δευτέρα το πρωί σε ένα καθαρό περιβάλλον, θα σου προσφέρει την ηρεμία και τη χαλάρωση που αναζητάς στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας. Έξτρα tip: Τοποθέτησε ένα ωραίο αρωματικό κερί, ένα fashionable σημειωματάριο και την αγαπημένη σου κούπα για καφέ και πίστεψέ μας, η διάθεσή σου θα αλλάξει προς το καλύτερο.

kyle-glenn-_AR74EoWdy0-unsplash.jpg

Μην ξεχάσεις να «καθαρίσεις» και το digital space σου

Φυσικά, οι υποχρεώσεις σου δεν σταματούν εδώ. Μπορεί ο φυσικός σου χώρος να είναι «το Α και το Ω» για την ψυχολογία σου το πρωί της Δευτέρας, ωστόσο, εξίσου σημαντικός είναι και ο ψηφιακός. Πριν αποσυνδεθείς από τον υπολογιστή το απόγευμα της Παρασκευής, λοιπόν, οργάνωσε τα εισερχόμενα email, την επιφάνεια εργασίας, τα downloads και άλλους φακέλους που μπορεί να έχουν αρχίσει να προστίθενται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας στην επιφάνεια εργασίας και τους πιο σημαντικούς σου φακέλους. Το «μυστικό» είναι να αρχειοθετήσεις όλα όσα χρειάζεσαι και να ξεφορτωθείς όσα καταλαμβάνουν απλώς πολύτιμο χώρο.

Stressed female entrepreneur in creativity crisis
Desperate businesswoman sitting at the desk with laptop and crumpled paper. Female office worker suffers because of too much mess in her thoughts. Stressed woman entrepreneur feeling creativity crisis

Think of your week

Όλα τα παραπάνω μπορεί να έχουν κάποιο νόημα και να συμβάλλουν σημαντικά στην αποφυγή των «Sunday scaries», μόνο υπό έναν όρο: Στο τέλος της Παρασκευής αφιέρωσε λίγα λεπτά για να κάνεις μία «ανασκόπηση» ολόκληρης της εβδομάδας. Μάθε, λοιπόν, πως η φράση «από τα λάθη του παρελθόντος μαθαίνεις», δεν ισχύει μόνο για τα προσωπικά σου, αλλά και για την επαγγελματική σου πορεία. Τι καλύτερο, από το να κάνεις μία βόλτα για 5 ή 10 λεπτά το απόγευμα της Παρασκευής και να σκεφτείς τι λειτούργησε, τι δεν πέτυχε, ποια είναι τα επόμενα «βήματα» και τι είναι σημαντικό να αλλάξεις. Η συγκεκριμένη συμβουλή, θα σου δώσει την ευκαιρία, από την αρχή της νέας εβδομάδας, να έχεις όραμα και στόχους, τα οποία θα σε βοηθήσουν να βρεις το κίνητρο που έψαχνες στην εργασία σου και φυσικά, να αποφύγεις το λεγόμενο burnout των ημερών.

pexels-cottonbro-9063397.jpg

Ομολογουμένως, η Δευτέρα είναι η πιο αγχωτική ημέρα της εβδομάδας, μιας και το Σαββατοκύριακο μόλις τελείωσε και μαζί του η ανεμελιά και η ελευθερία που προσφέρει. Δεν είναι πάντα εύκολο να μεταβούμε από τον ελεύθερο και προσωπικό μας χρόνο και χώρο στις υποχρεώσεις και τις ευθύνες όμως, ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές θα βρούμε μικρούς και σημαντικούς στόχους και κίνητρα για να καλωσορίσουμε την αρχή της εβδομάδας με χαμόγελο. Let’s give a try, αγαπητή Queenette!