Ένας οδηγός αυτοβοήθειας για εσένα που ο σύντροφός σου δεν εκφράζει τα συναισθήματά του

Ένας οδηγός αυτοβοήθειας για εσένα που ο σύντροφός σου δεν εκφράζει τα συναισθήματά του

Διότι για να μπορέσει μία σχέση να ευδοκιμήσει και να αντέξει στον χρόνο, χρειάζεται και οι δύο πλευρές να είναι σε θέση να επικοινωνήσουν ανοιχτά και με απόλυτη ειλικρίνεια.

Αν βρίσκεσαι εδώ και καιρό σε σχέση με έναν άνθρωπο που εκφράζει σπάνια τα συναισθήματά του, σίγουρα έχεις καταλάβει πόσο δύσκολο και επώδυνο είναι μερικές φορές να παραμένεις σε αυτήν τη σχέση. Τη μία στιγμή η σχέση σας μοιάζει παραμυθένια, τα πράγματα δείχνουν να πηγαίνουν ανέλπιστα καλά μεταξύ σας, ενώ την αμέσως επόμενη στιγμή, ένας μεγάλος τοίχος «φυτρώνει» από το πουθενά, μπαίνει ανάμεσά σας και εσύ αισθάνεσαι σχεδόν εξόριστη στην ίδια σας τη σχέση.

Και παρότι κατά βάθος γνωρίζεις καλά -ή έστω θες να πιστεύεις- πως αυτή η στάση δεν προκύπτει σκόπιμα, ούτε κρύβει κάποια κακόβουλη πρόθεση εκ μέρους του συντρόφου σου, σε βάθος χρόνου παρατηρείς πως εμποδίζει τη σχέση σας από το να αναπτυχθεί, να μετουσιωθεί σε κάτι βαθύτερο, σε ένα ζεστό «κουκούλι» μέσα στο οποίο εσύ και εκείνος θα νιώθετε απόλυτη άνεση και ασφάλεια. Διότι για να μπορέσει μία σχέση να ευδοκιμήσει και να αντέξει στον χρόνο, χρειάζεται και οι δύο πλευρές να είναι σε θέση να επικοινωνήσουν ανοιχτά και με απόλυτη ειλικρίνεια. Τι γίνεται, όμως, όταν ένας από τους δύο αρνείται να ανοιχτεί; Πού οδηγεί αυτή η σχέση;

Όπου και να οδηγεί, σίγουρα κατευθύνεται με πολύ, πολύ χαμηλή ταχύτητα, ενώ η διαδρομή δεν είναι πάντα ευχάριστη ή ομαλή. Κάπου εδώ, λοιπόν, προκύπτει ένα ακόμη ερώτημα: Μένεις ή φεύγεις; Και σε αυτό το ερώτημα μόνο εσύ είσαι αρμόδια να απαντήσεις, αφού κανείς δεν ξέρει καλύτερα από εσένα, αν αξίζει να δώσεις χρόνο και να κάνεις υπομονή, περιμένοντας ο άλλος να σου ανοίξει την καρδιά του. Εφόσον, όμως, αποφασίσεις να μείνεις, υπάρχουν μερικά πράγματα που οφείλεις να λάβεις υπόψη σου και τα έχουμε συγκεντρώσει στη λίστα που ακολουθεί.

Δεν είναι όλοι εξοικειωμένοι με το να εκφράζουν ανοιχτά τα συναισθήματά τους

Δεν είναι παράλογο να παίρνεις προσωπικά την απόσταση που κρατάει ο σύντροφός σου μέσα στη σχέση σας, παραμένοντας πεισματικά κλειστός στο «καβούκι» του. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάσαι πως αυτή η άρνηση, δηλαδή το γεγονός πως δεν εκφράζεται, μπορεί να λειτουργεί εναντίον σου όμως, πιθανότητα δεν οφείλεται σε εσένα, αλλά σε βαθύτερους και πιο πολύπλοκους παράγοντες, τους οποίους δεν μπορεί ούτε ο ίδιος να κατανοήσει πολλές φορές. Και για να μπορέσεις να ελιχθείς σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση, ώστε να πάτε παρακάτω ως ζευγάρι, χρειάζεται πρώτα εσύ να κοιτάξεις την κατάσταση μέσα από τη δική του οπτική.

Χρειάζεται να καταλάβεις πως η άμυνά του ίσως οφείλεται σε κάποια δυσάρεστη εμπειρία από το παρελθόν, η οποία του προκαλεί ακόμη μεγάλη συστολή και δυσκολία στο να μιλάει για πράγματα που τον καθιστούν ευάλωτο, αμήχανο ή φοβισμένο απέναντι στους άλλους. Σε κάθε περίπτωση, μην αναλαμβάνεις το βάρος της ευθύνης για τη στάση του και αντί να υποψιάζεσαι διαρκώς πράγματα (τα οποία μάλλον δεν ισχύουν), προσπάθησε να επικοινωνήσεις τη δική σου πλευρά, δείχνοντας κατανόηση προς τη δική του.

john-schnobrich-wPAmA768vf4-unsplash.jpg

Γίνε το παράδειγμα επικοινωνίας που θα ήθελες ο σύντροφός σου να ακολουθήσει

Αφού διαπιστώσεις από πού προκύπτει η δυσκολία του συντρόφου σου στη μεταξύ σας επικοινωνία, θα έχεις κατακτήσει το πρώτο και το πιο σημαντικό βήμα της διαδικασίας. Διότι γνωρίζοντας από πού προέρχεται το πρόβλημα, θα είναι πολύ πιο εύκολο να βρείτε αργότερα μία λύση από κοινού, ενώ εσύ -που δεν δυσκολεύεσαι τόσο πολύ να εκφραστείς- θα είσαι σε θέση να τον στηρίξεις στην προσπάθειά του. Πώς θα τα καταφέρεις; Αν δεν αφήσεις τη στάση του να σε αποθαρρύνει και δίνοντας στον σύντροφό σου το παράδειγμα της επικοινωνίας που θα ήθελες -ιδανικά- να μοιράζεστε.

Μπορεί η στάση του να σε προκαλεί να κάνεις το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή να κλειστείς και εσύ στον εαυτό σου όμως, πιο ωφέλιμο θα ήταν να κατευθύνεις την κουβέντα, να ανοιχτείς εσύ πρώτη, δείχνοντάς του πως δεν φοβάσαι μήπως φανείς ευάλωτη ή τρωτή, διότι υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη ανάμεσά σας. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα θελήσεις να εξομολογηθείς κάτι πιο προσωπικό, μπορείς να ρωτήσεις τον σύντροφό σου αν είναι σε θέση να το μοιραστείς μαζί του, λέγοντας «θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σου πώς νιώθω αυτή τη στιγμή», ώστε εκείνος να νιώσει ακόμη πιο ασφαλής και κυρίως, για να είσαι εσύ σίγουρη πως έχεις τη συναίνεσή του για μία πιο προσωπική συζήτηση.

joe-yates-wNOymf_yTUA-unsplash.jpg

Είναι μία διαδικασία που απαιτεί χρόνο, υπομονή και κοινή προσπάθεια

Όταν εξασφαλίσεις για εσένα και τον σύντροφό σου το κατάλληλο «έδαφος» για συζήτηση, έρχεται το δύσκολο στάδιο αυτής της διαδικασία, δηλαδή το σημείο που αρχίζετε και οι δύο να καλλιεργείτε την εμπιστοσύνη που υπάρχει μεταξύ σας. Για να ολοκληρώσετε αυτό το στάδιο με επιτυχία, είναι απαραίτητο να έχουν και οι δύο πλευρές τη διάθεση να μοιραστούν τα συναισθήματά τους ή έστω, ένας μέρος αυτών, ειδάλλως δεν μπορεί να επιβληθεί μία υγιής ισορροπία στη σχέση. Πάντα κάποιος θα είναι λίγο πιο ευάλωτος, κάποιος άλλος λιγότερο -και αυτό δεν είναι απαραίτητα δίκαιο.

Πρόκειται για μία διαδικασία που -όσο και να την πιέσεις- συμβαίνει οργανικά με την πάροδο του χρόνου. Απαιτεί χρόνο, υπομονή, ενσυναίσθηση, ιδιαίτερα λεπτό χειρισμό και κοινή προσπάθεια όμως, αποτελεί ένα milestone, μία δοκιμασία που τελικά φέρνει πιο κοντά δύο συντρόφους. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, θα αποκτήσεις έναν καλύτερο, πιο προσωπικό και αποτελεσματικό κώδικα επικοινωνίας με τον σύντροφό σου, θα αναβαθμίσεις την ποιότητα και το βάθος των συζητήσεών σας, ενώ η σχέση σας θα πάει ένα βήμα παρακάτω, αφού δεν θα είστε πια μόνο σύντροφοι, αλλά και φίλοι. Έτσι και αλλιώς, κάθε σχέση που αντέχει στον χρόνο, «κρύβει» από πίσω της δύο ανθρώπους που ο ένας δεν χορταίνει να απολαμβάνει την παρέα του άλλου.

annette-sousa-HW-ep3fC4Kc-unsplash.jpg

Να θυμάσαι πως η μυστική συνταγή για να αποκτήσεις με τον σύντροφό σου μία ισορροπημένη σχέση, η οποία θα βασίζεται στην καλή επικοινωνία και την ειλικρίνεια, είναι να γίνεις πρώτα εσύ ο σύντροφος με τον οποίο θα ήθελες να είσαι σε σχέση. Παρόλα αυτά, μην αφήσεις την καλή σου διάθεση και την ανάγκη σου για συντροφικότητα να σε «καπελώσουν». Αν αισθάνεσαι πως παρά τις προσπάθειές σου, η στάση του συντρόφου σου δεν παρουσιάζει κάποια βελτίωση, αλλά σε καταδικάζει σε μία μονόπλευρη σχέση, στην οποία έχεις αναλάβει μόνο εσύ το «κουπί» της επικοινωνίας, καλύτερα να αναρωτηθείς τι σου προσφέρει και για ποιον λόγο αξίζει να συνεχείς να προσπαθείς για αυτήν τη σχέση.