Παγκόσμια Ημέρα Ευγνωμοσύνης: Ώρα να αναλογιστείς όσα και όσους δίνουν αξία στις μέρες σου!

Παγκόσμια Ημέρα Ευγνωμοσύνης: Ώρα να αναλογιστείς όσα και όσους δίνουν αξία στις μέρες σου!

Αλήθεια, μήπως ήρθε η ώρα να πάψεις να νιώθεις συνεχώς αδικημένη;

Υπάρχουν κάποιες πολύ ευρηματικές παγκόσμιες ημέρες, οι οποίες μας κάνουν να απορούμε με εκείνους που τις σκέφτηκαν, αλλά και με την ανθρωπότητα εν γένει. Παγκόσμια Ημέρα Καταπόσης Σπαθιών, Κονσέρβας, Δημόσιας Τουαλέτας και Αποχετευτικού Συστήματος, Ραγισμένου Αβγού, Cheesburger, είναι μόνο μερικά από τα ετήσια ορόσημα που ίσως εξαιτίας τους δεν δίνουμε τη σημασία που θα έπρεπε σε κάποια άλλα. Και ένα από αυτά τα ορόσημα είναι η -αχρείαστη αλλά συνάμα απαραίτητη- Παγκόσμια Ημέρα Ευγνωμοσύνης, η οποία γιορτάζεται στις 21 Σεπτεμβρίου.

Γιατί αξίζει την προσοχή σου; Διότι σου δίνει την ευκαιρία να τραβήξεις την προσοχή σου από αυτά που καθημερινά σε κάνουν να αισθάνεσαι αδικημένη και να τη στρέψεις σε όλα εκείνα που δίνουν πράγματι αξία, ομορφιά και αντίκρισμα στη ζωή σου, αν και κάποιες φορές τα λογαριάζεις ως δεδομένα. Από το λαχταριστό γεύμα που μοιράστηκες με τις συναδέλφους σου χθες το μεσημέρι, μέχρι τα μαθήματα yoga της Τρίτης και από την παρουσία της μητέρας ή της κολλητής σου στη ζωή σου, μέχρι τη σχέση που μοιράζεσαι με τον σύντροφό σου. Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα για τα οποία θέλεις -από καρδιάς- να ευχαριστήσεις το σύμπαν!

Η Παγκόσμια Ημέρα Ευγνωμοσύνης, λοιπόν, σου δίνει αυτή την ευκαιρία. Όχι να αρχίσεις να μοιράζεις απλόχερα και εγκάρδια «ευχαριστώ» στον περίγυρό σου, αλλά να αναλογιστείς πόσο πολύτιμα είναι αυτά που σε κάνουν να νιώθεις τυχερή, διότι σε οδηγούν στη θετική πλευρά της ζωής και σου επιτρέπουν να διαχειρίζεσαι καλύτερα τις αναποδιές που προκύπτουν στον δρόμο σου. Αν θέλεις, λοιπόν, να γιορτάσεις όλα αυτά που σου προκαλούν καθημερινά ευγνωμοσύνη, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μία λίστα για να μετατρέπεις την κάθε μέρα σε μία μέρα ευγνωμοσύνης, η οποία θα έχει ουσιαστική αξία για εσένα.

Δημιούργησε ένα ημερολόγιο που θα σου υπενθυμίζει γιατί νιώθεις ευγνώμων

Καταγράφοντας καθημερινά σε ένα προσωπικό ημερολόγιο όλες εκείνες τις μικρές, σχεδόν ασήμαντες λεπτομέρειες που έκαναν πιο όμορφη και αισιόδοξη την ημέρα σου, στο τέλος του μήνα θα έχεις συγκεντρώσει αρκετούς λόγους για να αισθάνεσαι ευτυχισμένη και γεμάτη, για να είσαι σίγουρη πως η ζωή σου έχει νόημα και δεν είναι μόνο ένας διαρκής αγώνας επιβίωσης. Σημείωσε τον χρόνο που αφιέρωσες στον εαυτό σου, τη νέα συνταγή που δοκίμασες, τη μυρωδιά της πόλης και το θαμπό ουράνιο τόξο μετά την απογευματινή βροχή, τον απαλό ήχο της βροχής, την απρόσμενη συνάντηση με κάποια παιδική σου φίλη στον δρόμο.

gabrielle-henderson-M4lve6jR26E-unsplash.jpg

Ξεκίνα λέγοντας κάθε μέρα ένα «ευχαριστώ» -και ένα «μπράβο»- στον εαυτό σου

Τα πράγματα που προσφέρεις καθημερινά στον εαυτό σου, όπως η φροντίδα, η ξεκούραση, η σταθερότητα, ο άνετος τρόπος ζωής, είναι μερικοί πολύ καλοί λόγοι για να σου κάνεις ένα γενναιόδωρο «πατ πατ» στην πλάτη. Κάθε μέρα κάνεις ό,τι περνάει από το χέρι σου, προσπαθείς σκληρά για να μην σου λείπει τίποτα. Είσαι πάντα εκεί για εσένα, ενώ ακόμη και τις πιο δύσκολες στιγμές, δεν χάνεις την πίστη στον εαυτό σου, αλλά συνεχίζεις να ονειρεύεσαι. Και αυτό από μόνο του είναι ένας καλό λόγος για να σε ευχαριστείς και να νιώθεις απέραντη ευγνωμοσύνη.

pexels-matthias-cooper-1062280.jpg

Επικοινώνησε την ευγνωμοσύνη σου δίνοντας το παράδειγμα στους γύρω σου

Αφιέρωσε λίγα λεπτά από τον χρόνο σου για να συντάξεις ένα μήνυμα ή ένα γράμμα στη μητέρα, την αδερφή, τον πατέρα, την κολλητή, τη συνάδελφό σου, μέσα στο οποίο θα τους αποκαλύπτεις τουλάχιστον έναν λόγο για τον οποίο τους ευχαριστείς που απλώς υπάρχουν στη ζωή σου. Ναι, υπάρχουν μέρες που δίχως εκείνους θα ένιωθες αβοήθητη και μόνη, οπότε πρέπει να το γνωρίζουν. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θα δείξεις πως εκτιμάς την παρουσία τους και όσα σου προσφέρουν, αλλά θα τους παρακινήσεις να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα με εσένα, δημιουργώντας έναν ζωντανό «κύκλο» ευγνωμοσύνης και καλοσύνης.

simon-maage-KTzZVDjUsXw-unsplash.jpg

Απόλαυσε την ευτυχία σου και μην τη σκορπίζεις πριν την αισθανθείς απόλυτα

Τη στιγμή που θα έχεις μία ανεκτίμητη αναλαμπή ευτυχίας, μην βιαστείς να τη σκορπίσεις, εκφράζοντας στον διπλανό σου το συναίσθημά σου, ακόμη και αν οφείλεται σε αυτόν. Πάρε λίγα λεπτά ή όσο χρόνο χρειάζεσαι στη σιωπή και παρατήρησε πώς αυτό που συμβαίνει εκείνη ακριβώς τη στιγμή, αλλάζει την ψυχική και τη σωματική σου κατάσταση. Νιώσε την ευτυχία να κυριεύει κάθε εκατοστό του κορμιού σου και όταν μελλοντικά θα θέλεις να ανακαλέσεις το ίδιο συναίσθημα ή αυτή την ανάμνηση, για να αντισταθμίσεις τα bad vibes ή τη moody διάθεσή σου, να είσαι σίγουρη πως θα είναι πολύ εύκολο να το καταφέρεις.

giulia-bertelli-dvXGnwnYweM-unsplash.jpg

Κάνε την ευγνωμοσύνη έναν «ακρογωνιαίο λίθο» στη σχέση με τον σύντροφό σου

Η ευγνωμοσύνη είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι κάθε ισορροπημένης σχέσης που μπορεί να αντέξει στον χρόνο. Οι άνθρωποι που εκφράζουν ανοιχτά στους συντρόφους τους, τους λόγους για τους οποίους νιώθουν ευγνωμοσύνη που τους έχουν στη ζωή τους, καλλιεργούν μέσα στη σχέση ένα βαθύ αίσθημα εμπιστοσύνης, εγγύτητας, κατανόησης και ενσυναίσθησης. Ακριβώς για αυτό, να υπενθυμίζεις τακτικά στον αγαπημένο σου, πόσο τυχερή αισθάνεσαι που υπάρχει στη ζωή σου και για ποιους λόγους. Άλλωστε, ποιος από εμάς δεν θέλει να γνωρίζει πως κάνει έναν άνθρωπο και δη, τον σύντροφό του, ευτυχισμένο;

pexels-jonathan-borba-3009324.jpg

Μην ξεχνάς τις αναποδιές και τα εμπόδια που σε έφεραν εδώ που βρίσκεσαι σήμερα

Ο Χαλίλ Γκιμπράν είχε γράψει, «να είσαι ευγνώμων για τα καλά και τα άσχημα στη ζωή σου, διότι και τα δύο σου δίδαξαν κάτι». Μην ξεχνάς, λοιπόν, πως δίχως τις αναποδιές και τα εμπόδια που συνάντησες στον δρόμο σου και σε δυσκόλεψαν, δεν θα είχες καταφέρει να εξελιχθείς, να γίνεις πιο ικανή και δυνατή. Να είσαι ευγνώμων για τις δυσάρεστες εμπειρίες που έζησες, διότι σε βοηθήσαν να σε γνωρίσεις καλύτερα. Βρίσκεσαι εδώ που είσαι σήμερα επειδή μέσα από αυτές τις καταστάσεις μπόρεσες να πας παρακάτω, να γυρίσεις σελίδα στη ζωή σου, να φτάσεις πιο ψηλά και ακόμη πιο μακριά. Άλλωστε, όπως είχα διαβάσει κάπου, κάποτε, «difficult roads lead you to beautiful places».

alexander-ramsey-f8nHGR0kOqA-unsplash.jpg

Αξιοποίησε τις αισθήσεις σου για να εκτιμήσεις τα πράγματα που σε περιβάλλουν

Να θυμάσαι πως μέσα από τις αισθήσεις και το σώμα σου, μπορείς να εκτιμήσεις ακόμη περισσότερο τις μικρές, ανεπαίσθητες ομορφιές που σε περιβάλλουν καθημερινά. Η γεύση σου προσφέρει καθημερινά απολαυστικές, γαστρονομικές εμπειρίες, η αφή σου επιτρέπει να «ταξιδεύεις» στο σώμα του συντρόφου σου, να νιώθεις γεμάτη αυτοπεποίθηση φορώντας ένα ρούχο από μετάξι, η ακοή να αφουγκράζεσαι το κύμα, τον άνεμο, τον αγαπημένο σου καλλιτέχνη ή την «καρδιά» της πόλης, η όραση χορταίνει το βλέμμα σου από ηλιοβασιλέματα, όμορφες παρουσίες και ταινίες, η όσφρηση σε κάνει να νιώθεις μεγαλύτερη ασφάλεια κάθε φορά που βουλιάζεις στην αγκαλιά της μαμάς σου.

pexels-leah-kelley-2466669.jpg

Ακόμη και αν έχουμε μερικές ημέρες μπροστά μας, μέχρι να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ευγνωμοσύνης, εσύ μπορείς να ξεκινήσεις από σήμερα. Το βράδυ πριν πέσεις για ύπνο, λοιπόν, δοκίμασε να καταγράψεις σε ένα καινούργιο τετράδιο, μία λίστα με όλα εκείνα που έδωσαν αξία, χαρά και ομορφιά στη μέρα σου, ξεκινώντας από τη στιγμή που ξύπνησες, μέχρι τη στιγμή που ήρθε η ώρα να πας στο κρεβάτι σου!