Αισθάνεσαι πως σε χειραγωγεί ο σύντροφός σου; Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις

Αισθάνεσαι πως σε χειραγωγεί ο σύντροφός σου; Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις

Θυμήσου πως από τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο μέχρι την αληθινή ζωή, υπάρχουν πολλά παραδείγματα χειραγώγησης που παρουσιάζονται ως «αγάπη».

Συνήθως, οι σχέσεις χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Στις υγιείς και τις τοξικές. Μπορεί, συχνά, τα όρια μεταξύ τους να είναι δυσδιάκριτα, ωστόσο η αλήθεια είναι πως υπάρχουν κάποια red flags που υποδηλώνουν πως έχει έρθει η στιγμή να ρίξεις «τίτλους τέλους» στη σχέση με τον σύντροφό σου.

Ομολογουμένως, δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστούν τα τοξικά στοιχεία στον χαρακτήρα του συντρόφου σου, μιας και στην πραγματικότητα, ένας τοξικός παρτενέρ χρησιμοποιεί λεπτούς συναισθηματικούς χειρισμούς, με αποτέλεσμα η συμπεριφορά του να μοιάζει φυσιολογική για τους γύρω του. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που αποδίδουμε μία λίγο πιο «ιδιαίτερη» συμπεριφορά στη συναισθηματική κατάσταση του αγαπημένου μας, με τη δικαιολογία πως είναι υπερβολικά ερωτευμένος. Μήπως όμως τελικά δεν βρίσκεται εκεί η «πηγή του κακού»;

Θυμήσου πως από τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο μέχρι την αληθινή ζωή, υπάρχουν πολλά παραδείγματα χειραγώγησης που παρουσιάζονται ως «αγάπη». Ποια μπορεί να ξεχάσει βεβαίως ένα από τα πιο αγαπημένα ζευγάρια της μεγάλης οθόνης, όπως η Carrie και ο Mr. Big του «Sex And The City», που αν μη τι άλλο, δεν είχαν μία από τις πιο υγιείς σχέσεις, παρά τον ρομαντισμό της ή τον πρωταγωνιστή του «You» στο Netflix, μία σειρά που δείχνει ξεκάθαρα μια πολύ πιο σκοτεινή πλευρά της συναισθηματικής χειραγώγησης στις ρομαντικές σχέσεις. Εάν, λοιπόν, έχεις κάποιες αμφιβολίες για το κατά πόσο ο σύντροφός σου σε χειραγωγεί ή με τη συμπεριφορά του σου δείχνει την υπερβολική και άνευ όρων αγάπη του, τα παρακάτω «σημάδια» θα σε βοηθήσουν να βεβαιωθείς!

Couple look to ultrasound dignosticsphoto

Χρησιμοποιεί τις ανασφάλειές σου εναντίον σου

Έχεις παρατηρήσει ότι ο αγαπημένος σου χρησιμοποιεί τις ανασφάλειες και τις αδυναμίες σου, ως τακτική για να σε οδηγήσει να πεις ή να κάνεις κάτι; Τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες να υφίστασαι το λεγόμενο manipulation.

Συνηθίζει να λέει ψέματα

Μην ξεχνάς πως εάν ο σύντροφός σου έχει τη συνήθεια να λέει μικρά ή μεγαλύτερα ψέματα για να απεμπλακεί από καταστάσεις και να «αμυνθεί», αυτό μπορεί να σημαίνει πως έχει βάλει μπροστά ένα σχέδιο χειραγώγησης.

Αρέσκεται στο να υπερβάλλει

Η υπερβολή συνήθως δείχνει κάποια μορφή συναισθηματικής χειραγώγησης. Για παράδειγμα, αν ο σύντροφός σου λέει πράγματα όπως, «ποτέ δεν γυρνάς σπίτι νωρίς το Σαββατοκύριακο» ή «πάντα ξεχνάς να αδειάζεις το πλυντήριο πιάτων», πιθανότατα διογκώνει την αλήθεια, ώστε να σε χειραγωγήσει σε μία διαφορετική συμπεριφορά από τη δική σου.

Επιστρέφει στα προβλήματα του παρελθόντος

Το παρελθόν ανήκει στο χθες και το παρόν στο τώρα! Τι σημαίνει αυτό; Εάν διαπιστώσεις ότι τα ίδια παλιά προβλήματα επανέρχονται κάθε φορά που έχεις μια διαμάχη με τον αγαπημένο σου, τότε πιθανόν ο σύντροφός σου μπορεί να χρησιμοποιεί τη χειραγώγηση μέσω του παρελθόντος, για να σου αποσπάσει την προσοχή από το παρόν.

Δεν διστάζει να σε απειλεί

Έχεις αισθανθεί ποτέ πως ο φίλος σου σε απειλεί για να πετύχει κάτι; Εάν η απάντηση είναι «ναι», τότε να είσαι σίγουρη πως ο αγαπημένος σου δεν μπορεί να ανεχτεί την προσωπικότητά σου, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο, ώστε να σε κάνει να δράσεις με τον τρόπο που εκείνος θέλει.

Συνηθίζει να σε κατηγορεί για τα προβλήματα της σχέσης

Η παραδοχή πως σε μία σχέση πάντα φταίνε και οι δύο είναι 100% αληθινή. Επομένως, εάν ο σύντροφός σου προσπαθεί να σε πείσει με κάθε τρόπο πως όποιο πρόβλημα προκύπτει στη σχέση σας είναι απόρροια της δικής σου συμπεριφοράς, φρόντισε να του θυμίσεις πως τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά.

kelly-sikkema-JPJ1xrfhLCo-unsplash.jpg

Τι πρέπει να κάνεις αν πιστεύεις ότι ο σύντροφός σου σε χειραγωγεί;

Μπορεί η λήξη μίας τοξικής σχέσης να είναι πιο δύσκολη από όσο φανταζόσουν, αγαπητή Queenette, ωστόσο είναι σημαντικό να θυμάσαι πως η αποδοχή του προβλήματος είναι η μισή λύση. Εφόσον, λοιπόν, έχεις κάνει το πρώτο big step ήρθε η στιγμή να φύγεις εντελώς μακριά από αυτή την κατάσταση. Πώς θα συμβεί αυτό; «Δουλεύοντας» με τον εαυτό σου και κάνοντας μικρά και σταθερά βήματα προς μία ευτυχισμένη και υγιή ζωή.

#1 Σκέψου τι θα έκανες αν ήσουν single

Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου! Αν δεν ήσουν με τον σύντροφό σου, θα ενεργούσες διαφορετικά; Αυτό είναι ένα καλό ερώτημα για να αντιληφθείς εάν σε χειραγωγεί κάποιο «τρίτο» πρόσωπο.

#2 Κράτησε ημερολόγιο

Εάν υποψιάζεσαι ότι ο σύντροφός σου σε χειραγωγεί, το ημερολόγιο θα φανεί άκρως βοηθητικό για εσένα, μιας και σε αυτό θα καταγράφεις τις συμπεριφορές που σε παραξενεύουν. Στη συνέχεια θα αποκρυπτογραφήσεις τη συμπεριφορά του με πιο δομημένο τρόπο.

#3 Εξωτερίκευσε τα συναισθήματά σου

Η συζήτηση μπορεί να μην είναι ο πιο εύκολος «δρόμος», αλλά σίγουρα είναι ο πιο αποδοτικός, αρκεί να προσπαθήσεις να παραμείνεις ήρεμη και συνειδητοποιημένη, χωρίς να ανεβάζεις τους τόνους. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσεις να εκφράσεις καλύτερα το πώς αισθάνεσαι.

girl-love-boyfriend-divorce-background.jpg

Η χειραγώγηση είναι πιο συνηθισμένη στις σχέσεις από ό,τι νομίζεις! Τι σημαίνει αυτό; Πως δεν αρκεί να αισθάνεσαι τη συναισθηματική θαλπωρή του συντρόφου σου, την ασφάλεια και την αγάπη που σου προσφέρει, για να είσαι σίγουρη πως δεν έχει σκοπό να σε χειραγωγήσει. Φυσικά, η καχυποψία προς το έτερόν σου ήμισυ δεν είναι η λύση, ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάσαι πως όσο ερωτευμένη και εάν είσαι, σε οποιαδήποτε σχέση και εάν βρίσκεσαι η «Νο1» προτεραιότητά σου είσαι εσύ και όχι ο άνθρωπός σου!