Sleepless nights: Τέσσερις τεχνικές που σε βοηθούν να χαλαρώνεις και να κοιμάσαι καλύτερα

Sleepless nights: Τέσσερις τεχνικές που σε βοηθούν να χαλαρώνεις και να κοιμάσαι καλύτερα

Ώρα να δώσεις τέλος στο night anxiety και να απολαμβάνεις κάθε βράδυ όνειρα γλυκά

Αν μη τι άλλο, ένας ξεκούραστος ύπνος είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να προετοιμάσεις το σώμα σου να αντιμετωπίσει το άγχος και το στρες της επόμενης ημέρας. Πρόκειται για ένα «δώρο» προς τον εαυτό σου, που θα σου δώσει το boost που χρειάζεσαι, τώρα που έχεις επανέλθει για τα καλά στους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας.

Εάν, λοιπόν, το τελευταίο διάστημα αισθάνεσαι κουρασμένη κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν χρειάζεται να αναζητήσεις την αιτία στο burnout syndrome, τα Monday blues ή την έναρξη της φθινοπωρινής σεζόν, καθώς η απάντηση μπορεί να βρίσκεται ακριβώς στο μαξιλάρι σου. Τι σημαίνει αυτό; Πως ήρθε η ώρα να δώσεις ένα τέλος στο night anxiety, καθώς οποιαδήποτε ανησυχία σε πιάνει λίγο πριν κοιμηθείς, σίγουρα δεν είναι καλοδεχούμενη.

Ωστόσο, ο καλός ύπνος δεν είναι πάντα τόσο εύκολος, όσο φαίνεται. Ανεξάρτητα από το πόσες πρακτικές χαλάρωσης έχεις δοκιμάσει ή πόσο κουρασμένη αισθάνεσαι πριν ξαπλώσεις, πολλές φορές είναι το ίδιο το άγχος που πρέπει να αντιμετωπίσεις, ώστε να μπορέσεις να κοιμηθείς τις ώρες που χρειάζεται, χωρίς να σε εμποδίζει κάποια σκέψη.

Ιδού, λοιπόν, τέσσερις τεχνικές που δεν «υπόσχονται» να σε νανουρίσουν, πριν καν προλάβεις να βάλεις το alarm clock στο on, μπορούν όμως εύκολα και γρήγορα να διώξουν το περιττό στρες από το μυαλό σου!

Άρχισε να καταγράφεις όσα σε απασχολούν

Οι περισσότερες από εμάς νομίζουμε ότι το «ημερολόγιο» που κρατούσαμε όταν ήμασταν μικρές, ήταν κάτι σαν μόδα για εκείνη την ηλικία, ωστόσο, η αλήθεια είναι πως αυτή η χαρακτηριστική συνήθεια «κρύβει» κάτι πολύ βαθύτερο. Ποιο είναι αυτό; Μα φυσικά η ανάγκη μας να εξωτερικεύσουμε τα συναισθήματά μας, χωρίς να χρειαστεί να τα εκμυστηρευτούμε σε κάποιον άλλον άνθρωπο. Τι θα έλεγες να δοκίμαζες αυτήν την πρακτική και τώρα, που το άγχος και η ανασφάλεια έχουν κυριεύσει το μυαλό σου, με αποτέλεσμα να σου στερούν πολύτιμες ώρες ύπνου; Ναι αγαπητή Queenette, όσα χρόνια πίσω και εάν σε γυρνάει η καταγραφή των σκέψεών σου, αποτελεί έναν πολύ καλό τρόπο ώστε να απαλύνεις τον «πόνο» σου.

pexels-andrea-piacquadio-935743.jpg

Άλλαξε οπτική και τρόπο σκέψης

Εάν είσαι control freak, τότε σίγουρα γνωρίζεις πως το να αλλάξεις τρόπο σκέψης δεν είναι και ο,τι πιο εύκολο για εσένα! Μήπως όμως, αυτή είναι η στιγμή να δώσεις μία ευκαιρία στον εαυτό σου, να δει τη ζωή με άλλη ματιά; Και τι εννοούμε όταν λέμε να αλλάξεις status quo; Να δεις τη ζωή με τη χαλαρότητα και την ξεγνοιασιά που της αξίζει. Άλλωστε, όποιο και εάν είναι το πρόβλημα που «τριγυρνάει» συνεχώς στο μυαλό σου, σίγουρα δεν αξίζει να διαταράξει την ευτυχία σου, έτσι δεν είναι;

Appealing long-haired woman sleeping in morning. Inspired ginger girl lying in bed.

Δοκίμασε την πρακτική διαλογισμού 9-0

Μπορεί να μην είναι η πρώτη μέθοδος διαλογισμού που δοκιμάζεις όμως, αξίζει μία προσπάθεια. Ο λόγος είναι πως αυτός ο συνδυασμός αναπνοής και ήπιας πνευματικής άσκησης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χαλαρώσεις, ειδικά για εσένα που αντιμετωπίζεις ζητήματα με τον ύπνο σου. Τα βήματα είναι πολύ απλά: Αναπνέεις βαθιά και εκπνέεις αργά, έχοντας στο μυαλό σου τον αριθμό εννέα. Στην επόμενη αναπνοή, σκέφτεσαι τον αριθμό οκτώ, μετά επτά, έξι, πέντε, τέσσερα, τρία, δύο, ένα, μηδέν. Στη συνέχεια, ξεκινάς από την αρχή, αλλά αυτή τη φορά με αφετηρία τον αριθμό οκτώ. Πίστεψέ με, πρόκειται για έναν πολύ παραγωγικό τρόπο, για να βρεθείς γρήγορα στην «αγκαλιά του Μορφέα».

sleepy-woman-reaching-holding-alarm-clock.jpg

Έχεις επηρεαστεί από το άγχος που διακόπτει τον ύπνο σου; Φρόντισε να απαλλαγείς άμεσα από αυτό, ώστε να συνεχίσεις να είσαι ήρεμη, παραγωγική και δημιουργική κατά τη διάρκεια της καθημερινότητάς σου. Ποια από εμάς, άλλωστε, δεν θα ήθελε να σηκώνεται από το κρεβάτι γεμάτη διάθεση και ενέργεια για την ημέρα που ξημερώνει; Αυτήν τη σεζόν δοκίμασε να βάλεις στη bucket list σου τις παραπάνω πρακτικές και ετοιμάσου να απαλλαγείς από τις sleepless nights που σε ταλαιπωρούν!