Πώς μπορείς να κάνεις τα πρώτα σου βήματα στον κόσμο του freelancing

Πώς μπορείς να κάνεις τα πρώτα σου βήματα στον κόσμο του freelancing

Τα tips που μπορούν να στέψουν τη μετάβασή σου, από επαγγελματία πλήρους απασχόλησης σε ελεύθερο επαγγελματία με επιτυχία

Τα πρώτα βήματα ως freelancer δεν είναι πάντα εύκολα, μιας και οι «παγίδες» που θα συναντήσεις -θέλοντας και μη- είναι πολλές. Μπορεί, λοιπόν, να φαίνεται ιδιαίτερα ελκυστικό να έχει κάποιος τη δική του εργασία, με τους δικούς του όρους, χωρίς την πίεση ενός εργοδότη, ωστόσο, όπως καθετί στη ζωή, έτσι και το task «αυτοαπασχολούμενη επαγγελματίας», είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις.

Ναι, αν μη τι άλλο θα έχεις τη δυνατότητα να εξελιχθείς χωρίς περιορισμούς και να αφήσεις ελεύθερη τη δημιουργικότητά σου, να ρυθμίσεις με καλύτερους όρους την προσωπική σου ζωή και να θέσεις εσύ η ίδια τις προτεραιότητές σου. Όμως, όσα και να είναι τα θετικά, είναι σημαντικό να είσαι πολύ προσεκτική, ώστε να αυξήσεις τις πιθανότητες σου να πετύχεις.

Το ερώτημα που προκύπτει, φυσικά, είναι πώς θα καταφέρεις να συνεχίσεις τη ζωή σου, χωρίς να κάνεις «εκπτώσεις» στην καθημερινότητα που θέλεις να απολαμβάνεις. Συνέχισε να διαβάζεις, λοιπόν, γιατί στη λίστα που ακολουθείς θα βρεις τα tips και τις απαντήσεις που ψάχνεις και που μπορούν να στέψουν τη μετάβασή σου, από επαγγελματία πλήρους απασχόλησης σε ελεύθερο επαγγελματία με επιτυχία!

Το CV είναι ο «καθρέφτης» σου

Όπως για το φλερτ, η εικόνα είναι το Α και το Ω, ώστε να έρθει κάποιος να σου μιλήσει ή να κάνεις εσύ το πρώτο «βήμα» μαζί του, για την επαγγελματική σου σταδιοδρομία το κίνητρο είναι το βιογραφικό σου. Άλλωστε, για έναν εν δυνάμει εργοδότη είσαι «άγραφος χάρτης». Τι σημαίνει αυτό; Πως πρέπει να του δώσεις όλα εκείνα τα στοιχεία και τις πληροφορίες που χρειάζεται, ώστε να επιλέξει εσένα ανάμεσα σε πολλούς άλλους.

Χρησιμοποίησε, λοιπόν, όλα τα «όπλα» σου προς όφελός σου, girl. Και μην ξεχνάς πως ακόμη και στον κόσμο του freelancing, θεωρείται πλεονέκτημα να έχεις προϋπηρεσία σε εταιρείες, στις οποίες αποτελούσες μέλος μίας ομάδας. Αυτό συμβαίνει για τον εξής απλούστατο λόγο: Ο ελεύθερος επαγγελματίας, έχοντας teamwork skills στο CV του, μπορεί να καταφέρει να συνεργαστεί με πολλούς πελάτες ταυτόχρονα, να εργαστεί ανεξάρτητα και να τηρεί τα deadlines με μεγαλύτερη ακρίβεια. Είσαι έτοιμη να αποδείξεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις;

mid-shot-woman-talking-phone-table.jpg

Οι συνεργάτες είναι η ασφάλειά σου

Breath in, breath out, Queenette! Το anxiety που αισθάνεσαι λίγο πριν πάρεις την απόφαση να αφήσεις τη full-time δουλειά σου είναι απολύτως λογικό. Ειδικά εάν είσαι control freak, όσον αφορά στα επαγγελματικά σου, είναι σημαντικό να δημιουργήσεις ένα ισχυρό δίκτυο ανεξάρτητων επαγγελματιών, που θα βρίσκονται στο πλευρά σου -τουλάχιστον για ένα εύλογο διάστημα- πριν παραιτηθείς. Ναι, οι τελευταίες εβδομάδες στη δουλειά θα είναι δύσκολες, καθώς το άγχος θα είναι αυξημένο και η συναισθηματική φόρτιση έντονη. Όμως, αυτός είναι ο πιο σωστός «δρόμος», ώστε να γίνει ομαλά η μετάβαση από το ένα εργασιακό περιβάλλον στο άλλο. Εάν μπορούσα να σου δώσω μία συμβουλή, λοιπόν, σίγουρα θα ήταν το να είσαι με το ένα πόδι στη full-time job σου και με το άλλο στον «κόσμο» του freelancing, έτσι ώστε να αφήσεις στην άκρη οποιαδήποτε ανασφάλεια και να μην αισθάνεσαι μετέωρη.

Portrait of young Caucasian woman with blonde hair freelancer working at home, sitting at desk in living room using typing laptop computer

Be safe με μία part-time job

Είτε εργάζεσαι ως ελεύθερη επαγγελματίας, είτε ως μέλος μίας εταιρείας, είναι σημαντικό να θυμάσαι πως η δουλειά είναι δουλειά και τα «βήματα» για να βρεις ή να δημιουργήσεις το επαγγελματικό μέλλον που ονειρεύεσαι είναι συγκεκριμένα:

Κανόνας «Νο1»: Μην κάνεις βιαστικές κινήσεις.

Κανόνας «Νο2»: Αφιέρωσε χρόνο και σκέψη, πριν πάρεις την τελική απόφαση.

Κανόνας «Νο3»: Be patient!

Για παράδειγμα, εάν έχεις επιλέξει να γίνεις freelancer, βρες τον πιο ασφαλή δρόμο για να τα φέρεις εις πέρας σε οποιαδήποτε συνθήκη, μέσα από μία ομαλή και προσεκτική μετάβαση σε ένα νέο επαγγελματικό «βήμα». Πώς θα γίνει αυτό; Πριν σταματήσεις τη δουλειά σου, βρες μία εργασία ελεύθερου επαγγελματία, που θα μοιάζει περισσότερο με δουλειά μερικής απασχόλησης.

Με αυτόν τον τρόπο, θα έχεις όσο χρόνο χρειάζεσαι για να επεκτείνεις ακόμη περισσότερο τις «πηγές» εισοδήματός σου. Ειδικά, εάν αγχώνεσαι πάντα για τα χρήματα, μία βιαστική απόφαση θα έχει το εξής αποτέλεσμα: Να καταλήξεις να παίρνεις δουλειές, που δεν θα σε ευχαριστούν. Με λίγα λόγια, θα έχεις μόλις «γυρίσει την πλάτη» στον κύριο λόγο, για τον οποίο επέλεξες να δουλεύεις ως freelancer.

avel-chuklanov-DUmFLtMeAbQ-unsplash-(1).jpg

Το να γίνεις freelancer, σίγουρα δεν είναι εύκολη απόφαση και υπόθεση. Ωστόσο, εάν είναι κάτι που το θέλεις εδώ και καιρό, σίγουρα μακροπρόθεσμα θα σε κάνει ευτυχισμένη. Άλλωστε, δεν υπάρχει μεγαλύτερη δυστυχία από το να επαναπαύεσαι και να μην κυνηγάς τα όνειρα και τους στόχους σου, σε οποιαδήποτε φάση της ζωής σου. Αυτόν τον Οκτώβρη, λοιπόν, ήρθε η ώρα να κάνεις πράξη μία από τις μεγαλύτερες επιθυμίες σου, μέσα από σταθερά, προσεκτικά και σίγουρα βήματα.