Γιατί ένα γρήγορο «relationship check-up» είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι με τον σύντροφό σου

Γιατί ένα γρήγορο «relationship check-up» είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι με τον σύντροφό σου

Όπως καθετί στις μέρες μας, έτσι και μία σχέση, χρειάζεται συστηματική δουλειά

Δεν υπάρχει «εύκολος» τρόπος για να διατηρήσεις μία υγιή και όμορφη σχέση. Το «μυστικό» της επιτυχίας σίγουρα δεν είναι ένα: Από το να θέσεις τα όριά σου, μέχρι να μάθεις πώς οφείλεις να αντιμετωπίζεις οποιαδήποτε διαφωνία. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το αν μια σχέση θα λειτουργήσει ή όχι σε βάθος χρόνου.

Για εσένα που αναρωτιέσαι πώς θα εντοπίσεις τα red flags που πρέπει να σου χτυπήσουν «τον κώδωνα του κινδύνου» και να σου δείξουν ότι η σχέση σου περνάει κρίση, αρκεί να είσαι «παρούσα». Τι σημαίνει αυτό; Πως δεν πρέπει να ξεχνάς ότι από τη στιγμή που η σχέση σου είναι μακροχρόνια, η συνεχής βελτίωσή της είναι απαραίτητη. Μην επαναπαύεσαι, λοιπόν, καθώς είναι πολύ εύκολο να χάσεις την αίσθηση του πόσο σημαντικές μπορεί να είναι μερικές -φαινομενικά- μικρές και ανούσιες λεπτομέρειες.

Το να αφιερώσεις χρόνο για να σκεφτείς τι θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στη σχέση σου είναι το Α και το Ω. Φυσικά, η επίλυση αρκετά πολύπλοκων ζητημάτων δεν είναι πάντα μία τόσο απλή και εύκολη διαδικασία όμως, η αλήθεια είναι πως οι περισσότερες σχέσεις αποτυγχάνουν λόγων μικρών και ασήμαντων προβλημάτων, που θα μπορούσαν να επιλυθούν με τη συζήτηση. Το σημαντικό είναι να εντοπίσεις ποια είναι τα συγκεκριμένα ζητήματα και ποια είναι τα σημεία-«κλειδιά», ώστε να μπορέσεις να τα συζητήσεις και να τα αντιμετωπίσεις.

Η συζήτηση είναι η «νούμερο ένα» λύση σε κάθε πρόβλημα

Η αλήθεια είναι πως κάθε κουβέντα, ακόμη και εκείνη που δεν ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς, μπορεί να είναι εποικοδομητική για το μέλλον μιας σχέσης. Ο λόγος είναι, φυσικά, η αμφίδρομη επικοινωνία που πέρα από τα προβλήματα, μπορεί να φέρει στην επιφάνεια και τις λύσεις τους. Ακόμη και αν έχεις γνωρίσει άτομα που αρέσκονται σε ατελείωτες συζητήσεις και άλλα που είναι της άποψης πως «ό,τι δεν λύνεται, κόβεται», είναι σημαντικό να θυμάσαι πως κάθε πρόβλημα, πράγματι έχει και τη λύση του.

Μπορεί, συχνά, να κλεινόμαστε στον εαυτό μας επειδή πιστεύουμε πως ο σύντροφός μας δεν μας καταλαβαίνει ή δεν θέλει να μας καταλάβει όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το «νόμισμα» κάθε σχέσης έχει δύο όψεις. Έτσι, όπως εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε πάντα την οπτική του αγαπημένου μας, με τον ίδιο τρόπο και εκείνος δεν είναι υποχρεωμένος να μπαίνει στο δικό μας μυαλό, λέγοντάς μας όλα όσα θέλουμε να ακούσουμε. Μίλησέ του για όσα σε βασανίζουν και μην τα «θάβεις» μέσα σου.

Ποια από εμάς, άλλωστε, δεν έχει διαψευστεί έστω και μία φορά στη ζωή της, έχοντας την πεποίθηση πως γνωρίζει ακριβώς πώς θα κυλήσει η κουβέντα με το άλλο της ήμισυ, αλλά τελικά τα πάντα ανατρέπονται, γιατί όσο και αν δεν θέλουμε να το παραδεχθούμε τα «θέλω» του ενός και του άλλου, σχεδόν πάντα έχουν μία κοινή αφετηρία. Είσαι διατεθειμένη να την ανακαλύψεις μαζί του;

priscilla-du-preez-9vHPCKymSh0-unsplash-(1).jpg

Ανταλλάξτε ρόλους και προσπάθησε να μπεις στη θέση του αγαπημένου σου

Έχεις σκεφτεί ποτέ ποιον ρόλο κατέχεις στη σχέση σου; Και τι εννοώ όταν χρησιμοποιώ τη λέξη «ρόλος». Είσαι η υπομονετική ή η παρορμητική της σχέσης; Έχεις ξεσπάσματα ή κάνεις υπομονή; Είσαι fan των αυθόρμητων εκπλήξεων ή προτιμάς σταθερότητα και χουχούλιασμα με ταινία στον καναπέ;

Όποιος και αν είναι ο δικός σου τύπος, ένα είναι το σίγουρο: Ήρθε η ώρα να μπεις στη θέση του συντρόφου σου, ώστε να δεις μέσα από τα δικά του μάτια τη σχέση σας. Πώς αλλιώς θα μπορέσεις να αφουγκραστείς τις ανάγκες του και να βάλεις την έννοια της ενσυναίσθησης στην «κορυφή» της σχέσης σας;

Την επόμενη φορά που θα αποφασίσεις να αποφορτιστείς, κάνοντας ένα γενναίο ξέσπασμα που μόνο νέα προβλήματα θα δημιουργήσει, άλλαξε ρόλο και κάνε τη διαφορά. Μπορεί να μην είναι ο πιο εύκολος «δρόμος» όμως, χωρίς αμφιβολία είναι ο πιο αποτελεσματικός, αν θέλεις να προσπαθήσεις για όλα όσα έχεις χτίσει με τον σύντροφό σου. Θυμήσου όλα τα στοιχεία του χαρακτήρα του για τα οποία είσαι ερωτευμένη μαζί του και προσπάθησε να τα κάνεις «κομμάτια» της δικής σου οπτικής. Διότι μόνο έτσι θα είσαι σίγουρη ότι προσπάθησες για αυτό που έχετε, μέχρι το τέλος.

everton-vila-AsahNlC0VhQ-unsplash.jpg

Μπορεί οι μακροχρόνιες σχέσεις να σου εξασφαλίζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα που έψαχνες στη single ζωή σου, ωστόσο, όπως καθετί στις μέρες μας, έτσι και μία σχέση, χρειάζεται συστηματική δουλειά. Άλλωστε, η λύση του εκάστοτε προβλήματος, πολλές φορές, είναι αρκετά πιο εύκολη από όσο νομίζουμε. Αρκεί να αφιερώσουμε χρόνο και χώρο από τη ζωή μας, ώστε να κάνουμε έναν γρήγορο έλεγχο στα προβλήματα που έχουν προκύψει. Πίστεψέ με, κάθε σχέση περνάει τη δική της κρίση, είτε είναι μικρότερη, είτε μεγαλύτερη, αλλά ο τρόπος για τη διατήρηση μιας υγιούς σχέσης «κρύβεται» στην επικοινωνία που είχες, έχεις και θα συνεχίσεις να έχεις με τον άνθρωπο που επέλεξες να βρίσκεται δίπλα σου.