Έξι hacks που αξιζει να ακολουθήσεις για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής

Έξι hacks που αξιζει να ακολουθήσεις για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής

Οι συνήθειες που καλό είναι να εντάξεις στην εβδομαδιαία ρουτίνα σου

Κάθε σύγχρονη γυναίκα γνωρίζει πως η διατροφή μπορεί να είναι το πιο σημαντικό «φάρμακο» που διαθέτουμε για τη θωράκιση του οργανισμού μας. Ειδικότερα αυτήν την εποχή, το σώμα μας χρειάζεται ένα γενναίο boost, ώστε να κάνει restart και να υποδεχθεί τις νέες προκλήσεις της καθημερινότητας.

Κάπου εδώ, βέβαια, προκύπτει το εξής ερώτημα: Ποιες συνήθειες αξίζει να εντάξουμε στην everyday routine μας αυτήν την περίοδο, που θέλουμε και να έχουμε ενέργεια, αλλά και να φροντίζουμε τη σιλουέτα και τη διατροφή μας; Η απάντηση, φυσικά, προκύπτει μέσα από τα προϊόντα που βάζουμε στα ντουλάπια της κουζίνας και το ψυγείο μας. Τι σημαίνει αυτό; Πώς τα εβδομαδιαία ψώνια στο σούπερ μάρκετ «κρύβουν» τη λύση, στο ζήτημα μίας σωστής και ισορροπημένης διατροφής.

Ιδού, λοιπόν, έξι βασικές συνήθειες, που κάθε γυναίκα που φροντίζει για την ευεξία της δεν παραλείπει από την εβδομαδιαία της ρουτίνα.

#1 Γράψε μία λίστα με τα τρόφιμα που χρειάζεσαι

Πίστεψέ με, η καταγραφή μιας λίστας με όλα όσα χρειάζεσαι είναι το Α και το Ω, για την εξοικονόμηση χρημάτων και φαγητού. Τι σημαίνει αυτό; Πως μέσα από τη στοχευμένη αγορά προϊόντων, θα έχεις την ευκαιρία να συμβάλλεις με τη σειρά σου στον περιορισμό του food waste, ενώ συγχρόνως δεν θα ξεχάσεις να εφοδιάσεις τα ράφια της κουζίνας σου, με όλα εκείνα τα προϊόντα που είναι απαραίτητα για τη σωστή διατροφή σου, χωρίς να σπαταλάς χρήματα και έξτρα χώρο για λανθασμένες αγορές. Σκέψου τι θέλεις να μαγειρέψεις αυτήν την εβδομάδα και συνδύασε τα υλικά που θα χρειαστείς για κάθε ξεχωριστή συνταγή, επενδύοντας στο meal prepping ώστε να έχεις πάντα κάτι νόστιμο και healthy για το τάπερ του γραφείου.

Close up view of shopping cart overloaded with food while in background female person choosing products.

#2 Μην ψωνίζεις ποτέ με άδειο στομάχι

Όταν πέφτει το σάκχαρό σου, το σώμα σου θέλει άμεση ανακούφιση. Εάν αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια που βρίσκεσαι για ψώνια στο σούπερ μάρκετ, τότε θέλοντας και μη, το καλάθι των αγορών σου θα έχει περισσότερα γλυκά ή αλμυρά σνακ, από όσα συνηθίζεις να καταναλώνεις. Επομένως, προσπάθησε να προγραμματίσεις τα ψώνια της εβδομάδας σου, αφού έχεις απολαύσει κάποιο γεύμα, έτσι ώστε να αποφύγεις να έρθεις σε επαφή με διάφορους… πειρασμούς.

#3 Ψώνισε ανάλογα με την εποχή

Αν μη τι άλλο, δεν πρέπει να ξεχνάς πως κάθε εποχή έχει τα φρούτα και τα λαχανικά της. Άλλωστε, τα προϊόντα της εποχής έχουν καλύτερη γεύση και είναι συνήθως φθηνότερα και πιο φρέσκα. Τον χειμώνα, για παράδειγμα, δοκίμασε τα εσπεριδοειδή, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνη C και είναι εξαιρετικά για την καταπολέμηση του κρυολογήματος και της γρίπης, καθώς και λαχανικά που μπορείς να προσθέσεις σε σούπες, όπως γλυκοπατάτες και καρότα. Την επόμενη φορά που θα πραγματοποιήσεις τα ψώνια σου, λοιπόν, άφησε τη φύση να σε κατευθύνει.

Raw Sweet Potatoes

#4 Επίλεξε υγιεινά και χορταστικά σνακ

Εάν είτε είσαι στο γραφείο, είτε στο σπίτι ή το γυμναστήριο, αισθάνεσαι τακτικά την ανάγκη για τσιμπολόγημα, τότε μία είναι η λύση: Επίλεξε να έχεις παντού και πάντα μαζί σου χορταστικά και healthy σνακ, που θα σου δίνουν ενέργεια και θα σου χαρίζουν ένα δυνατό boost κατά τη διάρκεια της ημέρας σου. Τι θα έλεγες για ανάλατους ξηρούς καρπούς ή για μία μπάρα δημητριακών χωρίς ζάχαρη;

#5 Άκουσε το σώμα σου

Η αλήθεια είναι πως κάθε οργανισμός είναι ξεχωριστός και κατ’ επέκταση, κάθε σώμα χρειάζεται συγκεκριμένες τροφές για να αισθάνεται ανάλαφρο και υγιές. Μπορεί ο κόσμος της υγείας και της ευεξίας να είναι γεμάτος με πολλές επιλογές, ωστόσο, είναι σημαντικό να ακούς το σώμα σου, περισσότερο από οποιαδήποτε detox δίαιτα διάβασες στο αγαπημένο σου site ή σου πρότεινε η κολλητή σου. Ο λόγος είναι πως ακόμη και τα τρόφιμα που θεωρούνται «υγιεινά» μπορεί να μην σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά ή το αντίστροφο, αναλόγως με την επίδραση που έχουν στον οργανισμό σου. Να θυμάσαι, λοιπόν, πως οι διατροφικές συνήθειες της καθεμίας είναι διαφορετικές, γιατί εμείς οι ίδιες διαφέρουμε!

shutterstock_382962286.jpg

#6 Μην ψωνίζεις υπερβολικά

Κάθε eco girl γνωρίζει πολύ καλά πως το food waste είναι ένα από τα μείζονα προβλήματα του πλανήτη στις μέρες μας. Ναι, το να υπολογίσεις το μέγεθος της μερίδας δεν είναι πάντα εύκολο και οι συχνές επισκέψεις στο σούπερ μάρκετ, από την άλλη, δεν είναι ό,τι πιο ευχάριστο, ωστόσο, είναι σημαντικό να μπορείς να ελέγχεις τα προϊόντα που βάζεις στο καλάθι των αγορών σου. Ένας έξυπνος τρόπος για να συμβάλλεις στον περιορισμό του food waste φυσικά, είναι ένα μίνι check-up στα προϊόντα που υπάρχουν ήδη στα ντουλάπια της κουζίνας και το ψυγείο σου, πριν την «απόδρασή» σου στο σούπερ μάρκετ, ενώ συγχρόνως μπορείς να διατηρήσεις μερικά από τα προϊόντα που έχεις αγοράσει στην κατάψυξη, έτσι ώστε να διαρκέσουν για περισσότερες ημέρες.

Το φθινόπωρο είναι η εποχή της ανανέωσης, των νέων στόχων, των αλλαγών και πλέον, έχει κάνει επίσημα την εμφάνισή του. Εάν αυτόν τον Οκτώβρη, λοιπόν, θέλεις να ακολουθήσεις το wellness πρόγραμμα διατροφής για τον οργανισμό και το σώμα σου, ξεκίνα με όλα εκείνα τα προϊόντα που βάζεις στην κουζίνα του σπιτιού σου και άλλαξε τρόπο ζωής.