Πώς επηρεάζει το σώμα σου κάθε ποτήρι νερό που πίνεις κατά τη διάρκεια της ημέρας σου;

Πώς επηρεάζει το σώμα σου κάθε ποτήρι νερό που πίνεις κατά τη διάρκεια της ημέρας σου;

Ναι, αγαπητή Queenette, η κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας σου είναι παραπάνω από απαραίτητη για το σώμα και τον οργανισμό σου, ωστόσο, έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσο χρήσιμο είναι να καταναλώνεις νερό ακόμη και πριν ξαπλώσεις, έτσι ώστε να κοιμηθείς καλύτερα;

Αν προσέχεις τη διατροφή σου, τότε πιθανότατα θα γνωρίζεις πως το νερό είναι το πιο πολύτιμο αγαθό για τον οργανισμό και το σώμα σου. Ο λόγος, από τη μία πλευρά, έγκειται στο ότι το σώμα μας αποβάλλει καθημερινά δύο λίτρα νερού. Φυσικά, αυτή η ποσότητα αυξάνεται αν ο καιρός είναι ζεστός ή κατά την άσκηση, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να ενυδατωνόμαστε επαρκώς κατά τη διάρκεια της ημέρας και να μην περιμένουμε να αισθανθούμε δίψα, ενώ όταν ασκούμαστε πρέπει να πίνουμε νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση. Πέραν όμως της ενυδάτωσης, το νερό είναι απαραίτητο λόγω της σύστασης του για τη σωστή λειτουργία του νευρικού, αλλά και του μυϊκού μας συστήματος.

Ναι, αγαπητή Queenette, η κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας σου είναι παραπάνω από απαραίτητη για το σώμα και τον οργανισμό σου, ωστόσο, έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσο χρήσιμο είναι να καταναλώνεις νερό ακόμη και πριν ξαπλώσεις, έτσι ώστε να κοιμηθείς καλύτερα; Τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει ενδιαφέρουσες έρευνες που δείχνουν ότι ένα ποτήρι νερό πριν τον ύπνο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα υπνηλίας μας και να μας βοηθήσει να κάνουμε έναν πιο ξεκούραστο ύπνο, να μας ενυδατώσει και ως επί το πλείστον, να μας δώσει το boost που χρειαζόμαστε για την επόμενη ημέρα.

Τι σημαίνει αυτό; Πως το νερό είναι πηγή ζωής, ευεξίας και ομορφιάς και επηρεάζει θετικά όλους τους τομείς της ζωής μας. Ας το απολαύσουμε, λοιπόν, σε συνδυασμό με μια γενικότερη καλή διατροφή και ένα υγιεινό τρόπο ζωής, τόσο κατά τη διάρκεια ενός απαιτητικού 24ωρου, όσο και λίγο πριν βρεθούμε στην «αγκαλιά» του Μορφέα.

Πώς μπορεί να βοηθήσει το νερό στα επίπεδα ενέργειας;

Η αφυδάτωση, ως αποτέλεσμα της στέρησης νερού, έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ενέργεια, τη διάθεση, τη μνήμη και την εγρήγορση. Τι σημαίνει αυτό; Πως τα επίπεδα νερού στον οργανισμό σου είναι άμεσα συνδεδεμένα με τα επίπεδα ενέργειας που σε διακρίνουν. Ποια από εμάς, άλλωστε, δεν έχει αισθανθεί αναζωογόνηση πίνοντας ένα ποτήρι νερό, μετά από μία κουραστική ημέρα στο γραφείο ή έπειτα από μία δυνατή προπόνηση στο γυμναστήριο; Το νερό, επομένως, σου δίνει την ενέργεια που χρειάζεσαι, μιας και είναι σημαντικό για κάθε λειτουργία του σώματός σου και ιδιαίτερα για τη λειτουργία του εγκεφάλου σου.

Άλλωστε, το σώμα σου είναι φτιαγμένο κατά περίπου 80% από νερό, πράγμα που σημαίνει πως δεν μπορείς να αντέξεις για περισσότερο από τρεις μέρες χωρίς αυτό. Είναι απαραίτητο -μεταξύ άλλων- για την πέψη, την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, τις χημικές αντιδράσεις, τη μεταφορά και τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων, την απομάκρυνση των τοξινών και τον έλεγχο της όρεξης. Πώς θα μπορούσες, λοιπόν, να ζήσεις χωρίς αυτό;

lux-graves-rUc9hVE-L-E-unsplash.jpg

Πόσο σημαντικό είναι ένα ποτήρι νερό πριν κοιμηθείς;

Φυσικά, μπορεί ένα ποτήρι νερό να μην έχει τη δύναμη να σε ξυπνήσει όπως ένας καφές, ωστόσο, όσο παράξενο και αν φαντάζει, μπορεί να σου προσφέρει έναν από τους πιο ξεκούραστους βραδινούς ύπνους. Ο λόγος έγκειται στο πόσο σημαντική είναι η ενυδάτωση του οργανισμού σου ανά πάσα ώρα και στιγμή, ακόμη και όταν κοιμάσαι.

Δεν υπάρχει κάποια από εμάς, που να μην έχει ξυπνήσει μέσα στη νύχτα με μία ανεξήγητη λαχτάρα για μερικές δροσιστικές γουλιές νερού, ώστε να ενυδατωθεί. Πιστεψέ μας, αν το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει γίνει πλέον συνήθεια για εσένα, μην διστάσεις να δοκιμάσεις την κατανάλωση ενός ποτηριού με νερό, αμέσως μόλις ξαπλώσεις στο κρεβάτι.

Συχνά, μέσα στους γρήγορους και πιεστικούς ρυθμούς της καθημερινότητας, δεν συνειδητοποιείς πόσο αφυδατωμένη είσαι, ωστόσο, το σώμα σου έχει τους μηχανισμούς εκείνους, που θέλοντας και μη, θα σου «χτυπήσουν τον κώδωνα» του κινδύνου, είτε είναι πρωί, είτε μεσημέρι ή τέσσερις η ώρα το πρωί. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να παρακολουθείς προσεκτικά πόσα ποτήρια νερό πίνεις καθημερινά και να αναγνωρίζεις τα σημάδια της αφυδάτωσης, πριν γίνουν έντονα.

engin-akyurt-PcU17evKnew-unsplash.jpg

Όσο και αν η διατήρηση της ενυδάτωσης του οργανισμού σου, κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε κρατά ενεργή και δραστήρια, το να πίνεις νερό πριν τον ύπνο σου θα μπορούσε να σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα. Τι θα έλεγες, λοιπόν, αν αυτό το φθινόπωρο, έβαζες στη βραδινή σου ρουτίνα τη συνήθεια που θα βελτιώσει τον ύπνο και τα επίπεδα ενέργειάς σου; Πίστεψέ μας, πρόκειται για ένα απλό, αλλά ουσιαστικό «βήμα» για να αλλάξεις προς το καλύτερο την καθημερινότητά σου!