Τι αποκαλύπτει η φωτογραφία προφίλ που έχεις επιλέξει στα social media για την προσωπικότητά σου

Τι αποκαλύπτει η φωτογραφία προφίλ που έχεις επιλέξει στα social media για την προσωπικότητά σου

Στον digital κόσμο ακόμη και η πιο μικρή λεπτομέρεια μπορεί να κάνει τη διαφορά 

Δεν έχω λογαριασμό σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, εκτός αν το YouTube και το WhatsApp συγκαταλέγονται σε αυτά. Δεν έχω προφίλ στο Facebook ή το TikTok, ωστόσο, αν μου δώσεις μία φωτογραφία προφίλ και μου ζητήσεις να σκιαγραφήσω το εικονιζόμενο πρόσωπο, θεωρώ πως θα βρω δύο χαρακτηριστικά του, τα οποία ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Όχι, δεν πρόκειται για κάποια «έκτη αίσθηση», αλλά για μία ικανότητα που αποκόμισα έπειτα από 12 ενεργά χρόνια στην πλατφόρμα του Zuckerberg.

Διότι το σημαντικότερο μάθημα που μου δίδαξε η παραμονή μου στο Facebook, είναι πως οι εικόνες με τις οποίες επιλέγουν να παρουσιάζονται οι φίλοι μου, προδίδουν για εκείνους περισσότερα από ότι οι αναρτήσεις τους, πολλά περισσότερα από όσα θα ήθελαν οι άλλοι να ξέρουν για εκείνους. Κακά τα ψέματα. Δεν χρειάζεται να είσαι αναλυτής της γλώσσας του σώματος για να βγάλεις μερικά -έστω και- βεβιασμένα συμπεράσματα, τα οποία εντελώς τυχαία θα αποδειχθούν αλάνθαστα σε βάθος χρόνου.

Άλλωστε, σε αρκετές περιπτώσεις έχει αποδειχθεί πως μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις και μερικές φορές αρκεί μία αψεγάδιαστη πόζα, ο κατάλληλος φωτισμός, η σωστή γωνία και ένα έμπειρο μάτι πίσω από τον φακό, για να εξασφαλίσουμε ένα «κλικ», το οποίο θα αξίζει να γίνει η επόμενη φωτογραφία προφίλ μας. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, πόσο ανταποκρίνεται αυτή η φωτογραφία στην πραγματικότητα;

Αυτό θα προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε μέσα από τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει στη λίστα που ακολουθεί, ώστε να εξακριβώσουμε -αρχικά- τι αποκαλύπτει η δική μας ψηφιακή ταυτότητα, για την πολύπλευρη προσωπικότητά μας, την οποία ούτε εμείς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε απόλυτα.

#1 Παρεΐστικες selfie για τους extroverts και aesthetics για τους introverts

Αν θέλουμε να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τον εαυτό μας, αρκεί να εστιάσουμε λίγο περισσότερο στην εικόνα που έχουμε επιλέξει για τα προφίλ μας στα κοινωνικά δίκτυα. Είναι ένα στιγμιότυπο που μας παρουσιάζει να διασκεδάζουμε παρέα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα; Μήπως είναι ένα highlight από τη μοναχική εξόρμηση που απολαύσαμε φέτος το καλοκαίρι ή μία τρυφερή στιγμή με τον σύντροφό μας στο σπίτι; Διότι σύμφωνα με μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2016 σε 66.000 χρήστες του Twitter, αποκαλύφθηκε πως τα άτομα που επιλέγουν αισιόδοξες εικόνες στις οποίες συνυπάρχουν με άλλα πρόσωπα, όπως μία παρεΐστικη σέλφι, είναι αυθεντικοί extroverts, άνθρωποι ευχάριστοι, οι οποίοι έχουν καλλιεργήσει την ενσυναίσθησή τους. Από την άλλη πλευρά, όσοι προτιμούν κάτι πιο απροσδιόριστο, vague, αισθητικά ενδιαφέρον, αλλά όχι αρκετά ξεκάθαρο, όπως το στιγμιότυπο μίας ταινίας ή έναν πίνακα ζωγραφικής, είναι δεινοί συνομιλητές, αλλά περισσότερο εσωστρεφείς σαν χαρακτήρες.

priscilla-du-preez-ptA_7ODacAk-unsplash.jpg

#2 Το sexiness που προσφέρει -ίσως- μία καλύτερη σχέση με τον εαυτό μας

Σέξι, θελκτικές πόζες, τολμηρά ντυσίματα που triggerάρουν τους όρους χρήσης και αφήνουν πολύ λίγα στη φαντασία, είναι από τις μικρές απολαύσεις των social media, για γυναίκες και άντρες. Είτε πρόκειται για ένα σχεδόν topless εξώφυλλο της Heidi Klum, είτε για το ultra αισθησιακό σώμα της θεότητας Chloë Sevigny με εσώρουχα, το σίγουρο είναι πως το sexiness στα social media μας εμπνέει να νιώθουμε πιο άνετα και όμορφα μέσα στο ίδιο μας το σώμα. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει η life coach Francesca Tighinean σε ένα πρόσφατο βίντεο που ανέβασε στο TikTok, «οι πολύ προκλητικές φωτογραφίες ίσως κρύβουν από πίσω κάποιο βαθύτερο σύμπλεγμα κατωτερότητας, αφού ο χρήστης που τις επιλέγει, νιώθει ότι χρειάζεται να δείξει περισσότερα, με σκοπό να αντισταθμίσει το ότι δεν αισθάνεται αρκετά καλά με τον εαυτό του». Από εμάς πάντως, παραμένει ένα μεγάλο «ναι», διότι κακά τα ψέματα, για τους περισσότερους θέλει θάρρος και τόλμη, για να υποστηρίξουν το sexiness στα social media.

pexels-evelyn-chong-799086.jpg

#3 Οι αναποφάσιστοι που αλλάζουν φωτογραφίες προφίλ σαν τα πουκάμισα

Όσο καιρό είχα Facebook, αλλά ειδικότερα τα πρώτα χρόνια, υπήρχε μία συγκεκριμένη κατηγορία χρηστών που με προβλημάτιζε πολύ. Φυσικά, δεν είναι άλλη από εκείνη την κατηγορία ανθρώπων που αλλάζουν κάθε δεύτερη μέρα φωτογραφία προφίλ, λες και αισθάνονται μία βαθύτερη υποχρέωση να ενημερώσουν το κοινό τους πού βρίσκονται, με ποιους και πώς είναι. Σε κάθε περίπτωση, μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η συχνή εναλλαγή φωτογραφιών προφίλ, ίσως οφείλεται στο γεγονός πως ο χρήστης δεν έχει μία ισχυρή ταυτότητα ή εικόνα του εαυτού του και πιθανότατα, αντιμετωπίζει αρκετές ανασφάλειες σε σχέση με αυτό.

pexels-vinicius-wiesehofer-1090393.jpg

#4 Φωτογραφίες με τρυφερά τετ-α-τετ, δηλαδή η μάστιγα του ψηφιακού κόσμου

Όταν κάποιος έχει βρει τον άνθρωπό του, αισθάνεται την ανάγκη να μοιραστεί την ευτυχία του με όλη την πλάση όμως, αυτό δεν δικαιολογεί τον βομβαρδισμό που δέχονται καθημερινά οι υπόλοιποι χρήστες του διαδικτύου από τα αχώριστα, ζουζουνίστικα και ασορτί ζευγαράκια του Facebook, με κοινό προφίλ ή χωρίς. «Και πού είναι το πρόβλημα», θα με ρωτήσεις. Δεν έχει να κάνει με το πόσο επώδυνο είναι αυτό για κάποιον άλλο, ο οποίος μόλις βγήκε από μία σχέση ή δεν έχει βρει ακόμη τον άνθρωπό του, ούτε με το γεγονός πως κάνει αρκετούς να νιώθουν ετεροντροπή με αυτήν την επίδειξη αγάπης. Το ζήτημα που χρειάζεται διερεύνηση είναι πως εκείνος που αναρτά τακτικά εικόνες με το έτερον ήμισυ, συνήθως προσδιορίζει τον εαυτό του μέσα από τον σύντροφο ή τη σχέση τους, ενώ είναι πολύ πιθανό να μπαίνει σε αυτήν τη διαδικασία θέλοντας να νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια μέσα σε αυτήν τη συνθήκη.

pexels-yan-krukov-5791026.jpg

Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν κάποια αυταπόδεικτη αλήθεια, αλλά μερικά γενικά συμπεράσματα που βγήκαν μέσα από έρευνες σε ένα σχετικά μικρό δείγμα ατόμων. Ίσως κάποια μας θυμίζουν άτομα του ακολουθούμε στα social media ή και δικές μας ψηφιακές συνήθειες, αλλά δεν αρκούν για να βγάλουμε αλάνθαστα συμπεράσματα. Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα ή καταστάσεις είναι εντελώς συμπωματική και δεν ανταποκρίνεται απόλυτα στην πραγματικότητα.