Veganism: Όσα αξίζει να γνωρίζεις αν σκοπεύεις να στραφείς στην αυστηρή χορτοφαγία

Veganism: Όσα αξίζει να γνωρίζεις αν σκοπεύεις να στραφείς στην αυστηρή χορτοφαγία

Ώρα να μάθεις περισσότερα με αφορμή τη φετινή World Vegan Day

Η αλήθεια είναι πως «η καλή υγεία από τη διατροφή μας φαίνεται». Και όπως όλα δείχνουν, τα τελευταία χρόνια, το «κεφάλαιο» ισορροπημένη διατροφή απασχολεί όλο και περισσότερες γυναίκες, με αποτέλεσμα να έχουν βάλει για τα καλά στη ζωή τους τη χορτοφαγική διατροφή. Είναι όμως η χορτοφαγία αποκλειστικά ζήτημα υγείας;

Η απάντηση, φυσικά, είναι «όχι», αν αναλογιστεί κάποιος πως οι vegans, που γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Αυστηρής Χορτοφαγίας (1η Νοεμβρίου), είναι οι πιο συνειδητοποιημένοι χορτοφάγοι, που δεν κάνουν εκπτώσεις στα πιστεύω τους. Μπορεί, λοιπόν, η «στροφή» προς τη χορτοφαγία να μοιάζει με ένα trend της εποχής όμως, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως είναι πολλά παραπάνω από μία ακόμη τάση που προτείνουν όλο και περισσότεροι influencers και brands στις μέρες μας.

Αν θέλεις να γίνεις και εσύ μέρος της vegan φιλοσοφίας ή έστω να μάθεις περισσότερα για αυτήν, δεν πρέπει να ξεχνάς πως πριν ξεκινήσεις οποιαδήποτε μεγάλη αλλαγή στη διατροφή σου, που μπορεί να αποκλείει σημαντικές κατηγορίες τροφίμων, καλό είναι να συμβουλευτείς έναν διατροφολόγο ή να φροντίσεις γενικά ότι το καθημερινό σου μενού, θα παρέχει στον οργανισμό σου όλες τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Καλό είναι, επίσης, να γνωρίζεις πως ο βιγκανισμός αποκλείει τη χρήση των ζώων και των προϊόντων τους για τροφή, ένδυση ή άλλο σκοπό και σε προτρέπει να βγάλεις από τη ζωή σου αυτά τα προϊόντα, προστατεύοντας έτσι τα δικαιώματα των ζώων και το περιβάλλον. Είσαι έτοιμη να ακολουθήσεις αυτόν τον δρόμο, ανακαλύπτοντας όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις αν θέλεις να βάλεις τον όρο veganism στη ζωή σου ή αν επιθυμείς να υιοθετήσεις κάποιες από τις αξίες του;

Τι είναι η vegan διατροφή;

Αν μη τι άλλο, αν ακούς τη λέξη vegan για πρώτη φορά στη ζωή σου, η σκέψη σου θα ανατρέξει σε μία δίαιτα άμεσα συνδεδεμένη με στερήσεις. Ωστόσο, γνωρίζοντας σε βάθος τη φιλοσοφία της χορτοφαγίας, θα καταλάβεις γρήγορα πως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι! Όσο παράδοξο και εάν μοιάζει το ότι βγάζεις από τη διατροφή σου συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων, δεν σημαίνει ότι θα πεινάσεις ή ότι θα στερηθείς βιταμίνες. Αρκεί, βέβαια, να βρεις τις κατάλληλες διατροφικές εναλλακτικές.

Βλέπεις, παρά τις βιταμίνες που σου παρέχει μέσω των φρούτων και των λαχανικών, πρόκειται για μία διατροφή χαμηλή σε ζωικό λίπος και κόκκινο κρέας, αφού κάθε είδους ζωικό τρόφιμο και παράγωγα αυτών είναι εκτός της everyday routine σου και εκτός προτίμησης γενικά. Γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα, τυρί, γιαούρτι -των οποίων η βασική ύλη προέρχεται από ζώα- δεν συμπεριλαμβάνονται σε ένα vegan daily menu. Τρόφιμα όπως το μέλι ή το αβγό είναι, επίσης, εκτός καθώς, ενώ όπως θα γνωρίζεις ήδη, δεν γίνεται ούτε λόγος για κρέας ή για θαλασσινά και ψάρια.

Picture1.jpg

Plant based διατροφή, στο επίπεδο που θέλεις και μπορείς

Ομολογουμένως, εάν πήρες πρόσφατα την απόφαση να στραφείς στον «κόσμο» της χορτοφαγίας, μπορεί να αισθανθείς την ανάγκη να επιστρέψεις στις παλιές σου διατροφικές συνήθειες και είναι λογικό. Μην αγχώνεσαι, καθώς μπορείς να οδηγηθείς στο level χορτοφαγίας που επιθυμείς αργά και σταθερά και μέσα από άλλα... μονοπάτια

Τι σημαίνει αυτό; Πως ο βιγκανισμός δεν είναι «μονόδρομος», αν θέλεις να στραφείς σε μία plant based διατροφή, αλλά σου δίνει πολλές διεξόδους και διαφορετικές επιλογές, ανάλογα με τις ανάγκες και τα «πιστεύω» σου. Συγκεκριμένα, μπορείς να επιλέξεις μία από τις παρακάτω πέντε διαφορετικές κατηγορίες, που βασίζονται περισσότερο στην κατανάλωση χορτοφαφικών τροφίμων: Lacto-ovo vegetarians, Lacto vegetarians, Ovo-vegetarians, Flexitarians, Partial-vegetarians.

Είτε, λοιπόν, αποφασίσεις να ακολουθήσεις μια αυστηρή χορτοφαγική δίαιτα που δεν περιλαμβάνει κάποιο προϊόν ζωικής προέλευσης, δηλαδή τα αβγά, το μέλι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, είτε θέλεις απλώς να υιοθετήσεις μία περισσότερο plant based διατροφή, χωρίς να αποκλείσεις κάθε ζωική κατηγορία τροφίμων, στο χέρι σου είναι να τα καταφέρεις.

Picture2.jpg

Πώς πρέπει να είναι η κουζίνα μιας χορτοφάγου;

Η φαντασία είναι το Α και το Ω για να πετύχεις το απόλυτο γευστικό αποτέλεσμα για εσένα. Άλλωστε, μιας και αυτό είναι πολύ υποκειμενικό και επειδή σεφ δεν είσαι, η λύση για να δημιουργήσεις γευστικές συνταγές που θα συνεπάρουν τον ουρανίσκο σου και θα διευρύνουν τους γευστικούς σου ορίζοντες είναι μία: Να πειραματιστείς!

Για εσένα που αναρωτιέσαι πώς θα το καταφέρεις αυτό, τα «βήματα» είναι πολύ απλά: Δοκίμασε να αντικαταστήσεις τα ζωικά τρόφιμα από αγαπημένες συνταγές με αντίστοιχα φυτικά, χωρίς να αλλάξεις κάτι άλλο από τη διαδικασία εκτέλεσης της συνταγής, κάνε scroll down στα SoMe αγαπημένων σεφ, μιας και -ευτυχώς για εσένα- υπάρχει πλέον πληθώρα καταξιωμένων σεφ που μοιράζονται μέσω των σελίδων τους χορτοφαγικές συνταγές και οργανώσου, χωρίς να περιμένεις να δράσεις την τελευταία στιγμή για να καλύψεις τα «θέλω» σου.

Picture3.jpg

Ναι, η χορτοφαγία, είτε στην «ήπια», είτε στην «αυστηρή» εκδοχή της κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, αν μπορούσες να ακολουθήσεις μία και μόνο συμβουλή πριν αποφασίσεις να κάνεις μέρος της ζωής σου μια αμιγώς χορτοφαγική διατροφή, αυτή θα ήταν να φροντίσεις από την αρχή να τη σχεδιάσεις ώστε να είναι ισορροπημένη και αμέσως μετά, να αφεθείς στη φιλοσοφία της, συμβάλλοντας και εσύ με τον τρόπο σου στη μείωση του περιβαλλοντικού σου αποτυπώματος και προστατεύοντας τα δικαιώματα των ζώων.