Τελικά, κοιμάσαι καλύτερα όταν μοιράζεσαι το κρεβάτι σου;

Τελικά, κοιμάσαι καλύτερα όταν μοιράζεσαι το κρεβάτι σου;

Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν δύο τύποι sleepers: Εκείνοι που λατρεύουν να μοιράζονται το κρεβάτι τους με ένα άλλο άτομο, κατά βάση με τον σύντροφό τους και όσοι αντιλαμβάνονται σαν αγγαρεία τη συνύπαρξή τους με ένα ακόμη άτομο στο κρεβάτι.

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ, ποιες ημέρες της εβδομάδας κάνεις τον πιο ξεκούραστο ύπνο, χωρίς εφιάλτες, χωρίς μία να κρυώνεις και μία να ιδρώνεις, χωρίς περιττό στρες; Είναι εκείνες οι ημέρες που επιλέγεις να κοιμηθείς στην αγκαλιά του συντρόφου σου ή μήπως όταν αποφασίζεις να έχεις το me-time σου, χωρίς κάποιον στο διπλανό μαξιλάρι; Πριν συνεχίσεις να διαβάζεις, άφησέ με να ξεκαθαρίσω κάτι, αγαπητή Queenette: Στο ζήτημα του ύπνου -όπως και σε πολλά άλλα- δεν υπάρχει σωστή και λάθος απάντηση.

Ας συνεχίσουμε, λοιπόν, κάνοντας σαφές πως η απάντηση μπορεί να διαφέρει για καθεμία από εμάς, ωστόσο σύμφωνα με έρευνες, υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους όλα συνηγορούν στο ότι κοιμόμαστε καλύτερα, όταν μοιραζόμαστε το κρεβάτι μας, ακόμη και εάν αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα του ύπνου μας.

Αναρωτιέσαι πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο; Αρκεί να αναλογιστείς, πως όσες και εάν είναι οι φορές που απλωνόμαστε στο κρεβάτι, τυλίγουμε το σώμα μας με το ζεστό μας πάπλωμα και παίρνουμε μία σφικτή αγκαλιά το μαξιλάρι μας, χωρίς να σκεφτόμαστε αν ο διπλανός μας υποφέρει από την υπερκινητικότητά μας, σίγουρα καμία από αυτές τις νύχτες δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνη τη φορά που μας πήρε ο ύπνος στην αγκαλιά του συντρόφου μας. Τι κι αν δεν ήμασταν και στην πιο βολική θέση, είχαμε όλα όσα χρειαζόμασταν για να κοιμηθούμε γαλήνιες μέχρι το ξημέρωμα, έτσι δεν είναι;

Εσύ Queenette, ποιος τύπος sleeper είσαι;

Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν δύο τύποι sleepers: Εκείνοι που λατρεύουν να μοιράζονται το κρεβάτι τους με ένα άλλο άτομο, κατά βάση με τον σύντροφό τους και όσοι αντιλαμβάνονται σαν αγγαρεία τη συνύπαρξή τους με ένα ακόμη άτομο στο κρεβάτι. Τι σημαίνει αυτό; Πως ο ύπνος και η ποιότητά του είναι υποκειμενική για την καθεμία από εμάς. Αν, ωστόσο, το spooning είναι η αγαπημένη μας θέση για ύπνο, τότε ένα είναι το σίγουρο: Ανήκουμε, δικαιωματικά, στην πρώτη κατηγορία.

Οι παράγοντες που έρχονται φυσικά να επισφραγίσουν αυτή την πεποίθηση και να μας ξεκαθαρίσουν σε ποια από τις δύο κατηγορίες βρισκόμαστε, προκύπτουν ανάλογα με την προτίμησή μας για το μέρος που κοιμόμαστε, δηλαδή το αν κοιμόμαστε στο δικό μας σπίτι ή σε εκείνο του συντρόφου μας και για το κοινωνικό μας περιβάλλον, δηλαδή το εάν είμαστε μόνες μας ή με τον σύντροφό μας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιστημονικής μελέτης, βεβαίως, είναι σαφές ότι η ποιότητα του ύπνου μας είναι καλύτερη όταν έχουμε κοιμηθεί δίπλα στον σύντροφό μας –ακόμα κι αν η παρουσία του δεν βελτιώνει πρακτικά τα επίπεδα ύπνου μας. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Γιατί έχεις ανάγκη από έναν... παρτενέρ κατά τη διάρκεια του ύπνου σου;

Σίγουρα, η αλλαγή περιβάλλοντος αλλάζει την ποιότητα του ύπνου μας, καθώς ακόμη και όταν βρισκόμαστε στην «αγκαλιά του Μορφέα» είναι σημαντικό να αισθανόμαστε οικειότητα και ασφάλεια. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο πως υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν ζητήματα με τον ύπνο τους κατά τη διάρκεια των διακοπών τους ή αμέσως μετά από μία μετακόμιση. Ο λόγος; Είναι πως ακόμη δεν έχουν «γνωρίσει» όσο θα ήθελαν, το περιβάλλον στο οποίο κοιμούνται.

Το κοινωνικό περιβάλλον από την άλλη, δηλαδή το άλλο μας μισό κατά τη διάρκεια του ύπνου, παίζει καθοριστικό ρόλο, για έναν ξεκούραστο και γλυκό ύπνο. Έρευνες έχουν δείξει πως οι άνδρες κοιμόντουσαν περισσότερο και ξυπνούσαν αργότερα όταν μοιράζονταν το κρεβάτι τους μαζί με τη σύντροφό τους, ενώ τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες ανέφεραν ότι κοιμόντουσαν καλύτερα όταν δίπλα τους βρισκόταν η σύντροφός τους, αντί να κοιμούνται μόνοι.

Εάν αναρωτιέσαι γιατί συμβαίνει αυτό Queenette, ψάξε να βρεις την απάντηση στο αίσθημα ανασφάλειας που αισθάνεσαι, ενσυνείδητα ή μη. Γιατί όσο δυναμική και γεμάτη αυτοπεποίθηση και εάν είσαι, στους γρήγορους και πιεστικούς ρυθμούς της καθημερινότητας, ο ύπνος είναι μία πολύ προσωπική στιγμή σου και οι ανάγκες σου εκεί, ενδέχεται να διαφέρουν. Επομένως, είναι λογικό να νιώθεις πιο ασφαλής, όταν έχεις τη δυνατότητα να μοιράζεσαι τις ώρες που ξεκουράζεσαι με κάποιον, είτε αυτό σημαίνει μία αγκαλιά για να ηρεμήσεις, είτε ένα φιλί μέσα στη νύχτα ή ένα άγγιγμα του χεριού σου πάνω στο δικό του.

pexels-vlada-karpovich-5357341.jpg

Μπορεί λοιπόν, αν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία γυναικών, που θέλουν να μοιράζονται το στρώμα τους, να έχεις περισσότερες πιθανότητες για έναν βαθύ ύπνο, ωστόσο ακόμη και εάν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία, εκείνης της γυναίκας που θέλει να «φωλιάζει» μόνη της στο κρεβάτι, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Το ζητούμενο είναι να επιλέξεις τον τρόπο που σε ευχαριστεί, χωρίς περιορισμούς και «πρέπει». Και ποιος ξέρει, μπορεί η απόσταση -για όσο καιρό αισθάνεσαι πως το κρεβάτι σου είναι η δική σου comfortable zone- να ωφελήσει τη σχέση σου και όταν τελικά αποφασίσεις να πεις το «ναι» και να μοιραστείς την πιο προσωπική ώρα της ημέρας σου με τον σύντροφό σου, να είσαι πιο σίγουρη και έτοιμη από ποτέ!