Όλα όσα σου κάνουν trigger τα Χριστούγεννα και οι αποτελεσματικοί τρόποι για να τα αντιμετωπίσεις

Όλα όσα σου κάνουν trigger τα Χριστούγεννα και οι αποτελεσματικοί τρόποι για να τα αντιμετωπίσεις

Πριν αναλύσουμε το «καυτό» και επίκαιρο θέμα του σημερινού coverstory, είναι σημαντικό να συμφωνήσουμε σε κάτι: Δεν απολαμβάνουμε όλοι τα Χριστούγεννα και δεν απολαμβάνουμε όλοι τα Χριστούγεννα με τον ίδιο τρόπο. Για την ακρίβεια, κάποιοι δεν τα απολαμβάνουν ούτε στο ελάχιστο.

Υπάρχουν άνθρωποι που βαριούνται να στολίσουν δέντρο, που νομίζουν πως θα πάθουν crisis ακούγοντας τη Mariah να επιμένει για μία ακόμη χρονιά πως, «all I want for Christmas is you», που προτιμούν να κερδίσουν δύο ώρες ύπνου από το να περιμένουν στωικά τους δείκτες του ρολογιού να δείξουν 12 τα μεσάνυχτα, για να υποδεχθούν το νέο έτος στολισμένοι. Ναι, αυτοί οι άνθρωποι υπάρχουν και ζουν ανάμεσά μας.

Και παρότι δεν είμαι πολέμια των γιορτών, αλλά ούτε και φαν, ειδικότερα αν σκεφτώ περιπτώσεις ανθρώπων, όπως τη συνάδελφό μου ή την παιδική μου φίλη, οι οποίες αποτελούν τους δύο πόλους αυτής της κατάστασης, υπάρχουν μερικά πράγματα που ιδανικά θα ήθελα να αποφύγω όμως, πλέον έχω μάθει να ζω κάθε Χριστούγεννα με αυτά.

Από ποιο θέλεις να ξεκινήσω; Από τη θεία που έρχεται, κάθεται συνωμοτικά δίπλα σου στο τραπέζι, για να σου κάνει υπόδειξη για το μήκος της φούστας σου; Από τα αφόρητα Christmas blues που μαζί με το τέλος του έτους φέρνουν και το τέλος του κόσμου (σου) ή μήπως, από την ψυχαναγκαστική προσδοκία πως φέτος θα περάσεις καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά, η οποία δεν εκπληρώνεται ποτέ;

Διότι μπορεί ο Andy Williams να έλεγε μελωδικά πως, «it's the most wonderful time of the year», όμως παρακάτω έχω συγκεντρώσει τέσσερα πράγματα που μας κάνουν σοβαρά trigger και αποδεικνύουν πως τα Χριστούγεννα για κάποιους μπορούν να γίνουν αφόρητα έως οριακά ψυχοφθόρα.

#1 Η μεγαλεπήβολη προσδοκία πως πρέπει να κανονίσεις έγκαιρα για να περάσεις καλά

Βλέποντας τους γύρω σου να σχεδιάζουν πυρετωδώς εκδρομές εντός ή εκτός Ελλάδας, να προγραμματίζουν open party, σπιτικά ρεβεγιόν και τραπεζώματα, μπαίνεις στη διαδικασία να σκέφτεσαι πως ΠΡΕΠΕΙ να κανονίσεις κάτι άμεσα, για να εξασφαλίσεις με κάποιον τρόπο την καλοπέρασή σου. Ωστόσο, παραβλέπεις το γεγονός πως είτε προγραμματίσεις κάτι, είτε αφήσεις τα πράγματα να κυλήσουν από μόνα τους, δεν υπάρχει κάποιος που μπορεί να σου εγγυηθεί πως οι φετινές γιορτές θα σου μείνουν αξέχαστες. Γιατί, λοιπόν, να φορτώνεις τον εαυτό σου με αυτό το άγχος; Γιατί να πρέπει να περάσεις καλά με το ζόρι, όταν είναι μαθηματικά βέβαιο πως οι προσδοκίες που θα σου γεννηθούν από αυτά τα κανονίσματα, τελικά θα αποδειχθούν μεγαλύτερες της απόλαυσης που θα σου προσφέρουν. Let it be φίλη μου και μπορεί τα φετινά Χριστούγεννα να σου επιφυλάσσουν εκπλήξεις, που δεν τις φαντάζεσαι!

pexels-brigitte-tohm-239576.jpg

#2 Η αβάσταχτη πίεση των προσκλήσεων που σου προκαλεί κάθε χρόνο τάσεις φυγής

Αν περιμένεις πώς και πώς τις γιορτές για να πάρεις μία «ανάσα» από την καθημερινότητα και λίγο χρόνο για τον εαυτό σου, τότε μάλλον θα βρεθείς προ εκπλήξεως. Εκτός αν είσαι συνηθισμένη στο να απορρίπτεις προσκλήσεις για βόλτες, σπιτικές μαζώξεις, τραπέζια και πάρτι, στα οποία δεν θέλεις να παρευρεθείς και έχει συμφιλιωθεί με αυτό. Εναλλακτικά, εξοπλίσου με υπομονή και μερικά καλά επιχειρήματα, διότι όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, πολλοί θα θέλουν να απολαύσουν τη συντροφιά σου, με αφορμή τις γιορτές. Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, πως θα κάνεις σε όλους το χατίρι. Ακόμη και αν δυσκολεύεσαι να πεις όχι, να ιεραρχήσεις τις επιθυμίες σου και να διαλέξεις ανάμεσα σε πρόσωπα που έχουν μία ξεχωριστή θέση στη ζωή σου, βάλε τον εαυτό σου ως πρώτη και βασική προτεραιότητα και επένδυσε τον χρόνο σου σε ανθρώπους και περιστάσεις που θα σε κάνουν πράγματι χαρούμενη, όχι απλώς μία σωστή φίλη -αν υπάρχει κάτι τέτοιο.

pexels-julia-larson-6113452.jpg

#3 Τα καθιερωμένα οικογενειακά τραπέζια, δηλαδή η εποχική μάστιγα των γιορτών

Δεν χρειάζεται να είσαι στα «μαχαίρια» με την οικογένειά σου, για να μην θέλεις να παρευρεθείς ούτε ως ολόγραμμα στο καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο τραπέζι στο σπίτι του παππού. Αρκεί η παρουσία του θείου σου, ο οποίος με το που κάθεστε στο τραπέζι για να βάλετε μία μπουκιά, θυμάται πως έχεις φτάσει πια σε ηλικία γάμου, πως αυτό που περιμένει για να κλείσει τα μάτια του είναι να σε δει νυφούλα, έχοντας στο πλάι σου έναν ψηλό, μελαχρινό αρχιτέκτονα (ή γιατρό, δεν θα τα χαλάσουμε στο επάγγελμα). Για να μην σου βγει, λοιπόν, η γέμιση της γαλοπούλας από τη μύτη, εξαιτίας της κοινωνικής πίεσης και αναγκαστείς να γίνεις δυσάρεστη, μπορείς να αναφέρεις στους γονείς σου πως φέτος δεν θα κάνεις την τιμή στην οικογένεια, αλλά θα προτιμήσεις την παρέα των φίλων σου. Ας ελπίσουμε πως θα πιάσουν το μήνυμα και θα δεχθούν αναντίρρητα την απόφασή σου, χωρίς να επιδιώξουν να σε ρίξουν στο φιλότιμο.

pexels-nataliya-vaitkevich-6033613-(1).jpg

#4 Το προσωπικό οικονομικό κραχ που προκύπτει από την ανάγκη σου να μοιράσεις χαρά

Παρότι τα Χριστούγεννα είναι μία περίοδος που υποτίθεται πως μοιραζόμαστε περισσότερο χρόνο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, εσύ κυρίως μοιράζεις... ζεστό cash αριστερά και δεξιά, σαν άλλη Kim Kardashian, αγοράζοντας δώρα που εκφράζουν την αγάπη σου σε αυτούς τους ανθρώπους. Και φυσικά, εκτός από τα items της gift list, τα Secret Santa και τις ανταλλαγές δώρων εν γένει, θα πληρώσεις για κρασιά, φαγητά, ρούχα, χτενίσματα, αγορές που αν τις αθροίσεις, σε οδηγούν με βεβαιότητα σε ένα προσωπικό, οικονομικό κραχ, λίγο μετά την έναρξη της νέας χρονιάς. Παρόλα αυτά, μην φρικάρεις, διότι δεν είσαι η μόνη που αισθάνεσαι πως πρέπει να ξοδέψει αρκετά για να ζήσει τις συναρπαστικές γιορτές που ονειρεύεται. Έχω βρεθεί πολλές φορές σε αυτήν τη θέση, οπότε η έμπειρη συμβουλή που έχω να σου δώσω, είναι να υπολογίσεις με σύνεση το budget που σκοπεύεις να διαθέσεις για τη gift list σου και να το επενδύσεις έξυπνα σε προσιτά δώρα ή σε επιλογές που προσφέρουν μία εμπειρία στους αγαπημένους σου, όπως τα εισιτήρια μίας παράστασης stand up comedy.

pexels-roman-odintsov-6333153.jpg

Αν δεν θέλεις να γίνεις, λοιπόν, έρμαιο της φρενίτιδας που προκαλούν τα Χριστούγεννα, καθώς και των αλλεπάλληλων triggers που αυτά επιφέρουν, φρόντισε τη γιορτινή περίοδο να την περάσεις κάνοντας πράγματα και συναντώντας ανθρώπους που σε κάνουν να νιώθεις γεμάτη, όχι υποχρεωμένη για κάτι. Μην ενδώσεις στις πιέσεις των ημερών, στην υποχρέωση να προγραμματίσεις πράγματα και να κάνεις αναγκαστικό socializing. Απόλαυσε τα Χριστούγεννα όπως θέλεις εσύ, ακόμη και παριστάνοντας πως δεν είναι Χριστούγεννα. Έτσι, θα καταφέρεις να συγκεντρώσεις πολλές γιορτινές αναμνήσεις, τις οποίες θα αναπολείς με νοσταλγία στο μέλλον.