Ένας οδηγός για να διαχειριστείς το καθιερωμένο single-shaming στο οικογενειακό γιορτινό τραπέζι

Ένας οδηγός για να διαχειριστείς το καθιερωμένο single-shaming στο οικογενειακό γιορτινό τραπέζι

Ναι, τα σχόλια και οι ερωτήσεις που αφορούν στην προσωπική σου κατάσταση, ειδικότερα όταν προέρχονται από ανθρώπους που βλέπεις μία με δύο φορές τον χρόνο.

Αν έχεις και εσύ μία θεία που ανυπομονεί να σε δει ντυμένη νυφούλα, να ανεβαίνεις καμαρωτή τα σκαλιά της εκκλησίας ή του δημαρχείου με ένα καλό παιδί, τότε το κείμενο που ακολουθεί, έχει γραφτεί για εσένα. Για εσένα που φλερτάρεις έντονα με την ιδέα να προσλάβεις έναν επαγγελματία ηθοποιό, για να σε συνοδεύσει στο καθιερωμένο, γιορτινό τραπέζι με την υπόλοιπη οικογένεια, ώστε να μην υποστείς για μία ακόμη χρονιά την καλοπροαίρετη ερώτηση της θείας, «μεγάλη κοπέλα είσαι, πότε περιμένεις να παντρευτείς;», την οποία ακούς από όταν ήσουν πρωτοετής φοιτήτρια.

Και παρότι υπάρχουν πολλές αποστομωτικές απαντήσεις σε αυτήν την ερώτηση, για κάποιον παράξενο λόγο, εσύ απαντάς πάντα με ένα αμήχανο χαμόγελο και υπεκφεύγεις, λέγοντάς κάτι του τύπου, «μου πιάνεις την πιατέλα με τις πατάτες;». Διότι δεν φτάνει που κάθε Χριστούγεννα έρχεσαι αντιμέτωπη με τα διθυραμβικά, γιορτινά post που ανεβάζουν τα ζευγάρια στα social media, δεν φτάνει το ανελέητο buzz γύρω από τα κλασικά rom-coms, όπως το «Love Actually» και το «Holiday» που εξυμνούν τα ζευγάρια, εσύ πρέπει να καθησυχάσεις και τη θεία σου, πως σύντομα θα βρεις τον δρόμο ή τον άνθρωπο που θα σε οδηγήσει στο happily ever after σενάριο.

Σε κάθε περίπτωση, να ξέρεις πως δεν είσαι η μόνη που βασανίζεται από το single-shaming στα οικογενειακά τραπέζια. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του dating app Bumble, το 30% των νέων της Gen Z και των Μillennials αισθάνονται πιο συνειδητά πως είναι single κατά τη γιορτινή περίοδο, ενώ 1 στους 3 συμμετέχοντες δήλωσε πως έχει νιώσει άσχημα για αυτό, έπειτα από ερωτήσεις ή σχόλια που δέχτηκε από κάποιο οικείο πρόσωπο σε κάποιο γιορτινό ρεβεγιόν. Ωστόσο, τα καλά νέα είναι πως υπάρχει τρόπος να διαχειριστείς το shaming τη θείας, αρκεί να ακολουθήσεις τις συμβουλές που έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω.

#1 Προσπάθησε να κατανοήσεις την πλευρά τους και να την καταρρίψεις

Ναι, τα σχόλια και οι ερωτήσεις που αφορούν στην προσωπική σου κατάσταση, ειδικότερα όταν προέρχονται από ανθρώπους που βλέπεις μία με δύο φορές τον χρόνο, είναι ό,τι χειρότερο, ειδικότερα αν δεν νιώθεις άνετα με τη μοναξιά σου. Ωστόσο, το γεγονός πως δεν έχεις σύντροφο δεν συνεπάγεται με το ότι είσαι δυστυχισμένη. Και αυτό είναι κάτι που μπορείς να καταστήσεις σαφές, την επόμενη φορά που η θεία θα σε κοιτάξει με οίκτο, επειδή είσαι single. Καλώς ή κακώς, αρκετοί άνθρωποι έχουν συνδέσει τις ερωτικές σχέσεις και τον γάμο με την ευτυχία, ακόμη και αν οι ίδιοι δεν έμειναν τόσο ευχαριστημένοι από τις επιλογές που έκαναν στα ερωτικά τους. Αν έχεις χρόνο για ξόδεμα και όρεξη για λίγο family drama πριν βγει το επιδόρπιο στο τραπέζι, προσπάθησε να τους εξηγήσεις πως έχεις πολλούς λόγους να δηλώνεις και να είσαι ευτυχισμένη, ακόμη και αν ένας σύντροφος ή ένα παιδί, δεν είναι μέσα σε αυτούς.

roberto-nickson-vsMPj-ie7EM-unsplash.jpg

#2 Μην μπαίνεις σε θέση άμυνας επειδή δίνεις την εντύπωση πως έχουν δίκιο

Αν είσαι ελεύθερη -και ωραία- και νιώθεις καλά με αυτό, προσπάθησε να το βγάλεις προς τα έξω και να μην κλειστείς στο καβούκι σου, ακούγοντας κάποιο σχόλιο ή κακό αστείο, σχετικό με την προσωπική σου κατάσταση. Μην αφήσεις την έντονη κοινωνική πίεση που σου προκαλεί αυτό το σχόλιο ή το αστείο, να σε φέρει σε θέση άμυνας ή χειρότερα, να σε βάλει στη διαδικασία να δικαιολογηθείς για κάτι που δεν αφορά σε κάποιον άλλο, εκτός από εσένα. Με λίγα λόγια, δεν χρειάζεται να εξηγήσεις σε κανέναν πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα στην «αρένα» του σύγχρονου dating, πόσο επιλεκτική είσαι ή πόσο δυσεύρετος είναι ο ελεύθερος χρόνος σου, ώστε να δημιουργήσεις μία ουσιαστική συντροφική σχέση. Όχι μόνο επειδή δεν χρωστάς κάτι σε κανέναν, αλλά επειδή στην πραγματικότητα κανείς δεν πρόκειται να καταλάβει πόσες δυσκολίες, red flags, incels, ghosting και σεξιστικά αστεία πρέπει να υποστείς, μέχρι να βρεις έναν άνθρωπο με τον οποίο θα μπορείς να οραματιστείς ένα μέλλον μαζί του.

pexels-valeria-boltneva-281417.jpg

#3 Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και μην υποκριθείς την άνετη και cool

Χώρισες πριν λίγο καιρό και πλέον, μόνο στη σκέψη πως θα δεχτείς έναν «βομβαρδισμό» ερωτήσεων σχετικά με αυτό το γεγονός στο γιορτινό τραπέζι, σε κάνει να θέλεις να κλειστείς για πάντα στο σπίτι σου, να ακούς «All by myself» από τη Celine Dion, κλαίγοντας γοερά σε εμβρυακή στάση στον καναπέ; Μήπως θα ήταν προτιμότερο να ξεκαθαρίσεις έγκαιρα στους γονείς σου πως δεν θες να ακούσεις λέξη σχετικά με το θέμα, να βάλεις τα καλά σου και να γιορτάσεις μαζί με την οικογένειά σου, σαν να μην έχει συμβεί τίποτα; Ό,τι και αν επιλέξεις να κάνεις, βάλε εσένα ως προτεραιότητα και όχι τις γιορτινές υποχρεώσεις ή την πρόφαση πως ο παππούς και η γιαγιά δεν σε βλέπουν τόσο συχνά. Αν αισθάνεσαι πως το οικογενειακό τραπέζι θα σου υπενθυμίσει πράγματα που προσπαθείς να ξεχάσεις και να αφήσεις πίσω, δεν χρειάζεται να κάνεις τη χάρη σε κανέναν. Γιόρτασε με τις φίλες σου, δηλαδή με τους ανθρώπους που σε καταλαβαίνουν και σέβονται απόλυτα τα όριά σου, χωρίς να χρειαστεί να τους τα επισημάνεις.

pexels-nataliya-vaitkevich-6033612.jpg

Να θυμάσαι πως τις περισσότερες φορές οι συγγενείς σου επιμένουν να ρωτούν και να σχολιάζουν την προσωπική σου κατάσταση, όχι επειδή δεν έχουν κάτι καλύτερο να πουν, αλλά διότι πιστεύουν πως μόνο ένας γάμος μπορεί να σε κάνει πραγματικά ευτυχισμένη. Ωστόσο, ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να τους πείσει για τον αντίθετο, δεν είναι ένας φίλος ή ένας επαγγελματίας ηθοποιός, που θα παραστήσει για λίγες ώρες τον αγαπητικό σου τρώγοντας τσάμπα μαζί με αγνώστους, αλλά εσύ με την άνεση και τη σιγουριά που αισθάνεσαι, παραμένοντας single… and ready to mingle!