Όλα αυτά που λατρεύουμε να μισούμε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Όλα αυτά που λατρεύουμε να μισούμε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Μία σύντομη λίστα με όλα εκείνα τα cringy πράγματα που λατρεύουμε να μισούμε σε κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς.

Καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την αλλαγή της χρονιάς, οι περισσότερες από εμάς προετοιμαζόμαστε πυρετωδώς για το βράδυ του... μεγάλου αποχαιρετισμού. Είτε ανυπομονούμε να ξαποστείλουμε το 2022, είτε κρατάμε μικρό καλάθι για το 2023 έπειτα από τη συναρπαστική χρονιά που περάσαμε, το σίγουρο είναι πως θέλουμε να γυρίσουμε σελίδα με τιμή και δόξα.

Αυτό σημαίνει πως θα στολιστούμε, θα φορέσουμε ένα ζεστό χαμόγελο και θα δώσουμε ραντεβού με τα αγαπημένα μας πρόσωπα σε κάποιο σπίτι, σε κάποιο dancespot, στο γνωστό στέκι, για να γιορτάσουμε το γεγονός πως το Σάββατο έγινε Κυριακή, οι δείκτες του ρολογιού μετακινήθηκαν μπροστά, το ημερολόγιο δείχνει ξανά 1η Ιανουαρίου.

Ναι, αν το σκεφτούμε λίγο παραπάνω, θα δικαιολογήσουμε, οριακά θα καταλάβουμε, όλους εκείνους που επιλέγουν συνειδητά να περάσουν την αλλαγή της χρονιάς κάτω από το πάπλωμά τους ή κάνοντας σαν αν μην τρέχει τίποτα, ακόμη και αν δεν γίνουμε ποτέ σαν κι αυτούς.

Όπως και να έχει, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μία σύντομη λίστα με όλα εκείνα τα cringy πράγματα που λατρεύουμε να μισούμε σε κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς, τα κόκκινα εσώρουχα, τα πυροτεχνήματα, το κομμάτι που είναι μάστιγα και την ελπίδα πως ο νέος χρόνος θα έρθει όντως γεμάτος με δώρα, τραγούδια και χαρά.

#1 Το διαχρονικό έθιμο με τα κόκκινα εσώρουχα που δεν μπορείς να μην ακολουθήσεις

Δεν χρειάζεται να είσαι fashion icon για να ξέρεις πως η παραμονή της Πρωτοχρονιάς επιβάλλει να φορέσεις κόκκινο εσώρουχο. Ωστόσο, αν αναρωτιέσαι ποιος ξεκίνησε πρώτος αυτό το διαχρονικό έθιμο, το οποίο έχει... στοιχειώσει εσένα και τις φίλες σου, θα χρειαστεί να ψάξεις πολύ μακριά και πίσω, συγκεκριμένα στην Κίνα και την Ιταλία του Μεσαίωνα, καθώς τότε θεωρείται πως καθιερώθηκε το κόκκινο χρώμα ως ένα σύμβολο τύχης και επιτυχίας. Πιο συγκεκριμένα, οι Κινέζοι υποστήριζαν πως όσοι φορούσαν κόκκινα εσώρουχα καθόλη τη διάρκεια των γιορτών, θα είχαν περισσότερη τύχη με τη νέα χρονιά. Όσο για τους Ιταλούς, αυτοί είχαν συνδέσει το κόκκινο χρώμα με τη μαγεία και τα κακά πνεύματα, όμως, σύμφωνα με την παράδοση, οι γυναίκες επέλεγαν να φορούν κόκκινα εσώρουχα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, θέλοντας να προσελκύσουν το αντικείμενο του πόθου τους ή να αναθερμάνουν τον ερωτισμό στη σχέση τους.

logan-weaver-lgnwvr-3yyOurQ8KxI-unsplash.jpg

#2 Τα πυροτεχνήματα που θέλεις να τους βάλεις επειγόντως έναν σιγαστήρα

Αν συγκατοικείς με ένα σκυλάκι ή έχεις πολλούς τετράποδους φίλους στη γειτονιά σου, πιθανότατα έχεις καταλάβει πως για τα κατοικίδιά μας, η αλλαγή της χρονιάς συμπίπτει κατά κάποιον τρόπο με το τέλος του κόσμου. Οι κρότοι που σκάνε διαδοχικά και ασταμάτητα από διαφορετικές πλευρές του δήμου, τα εκθαμβωτικά πυροτεχνήματα που θαυμάζεις το επόμενο πρωί στην αρχική σου στα social media, προκαλούν σοβαρό πανικό στα σκυλάκια, τα οποία μπορεί να τραπούν σε φυγή από το σπίτι τους, να αυτοτραυματιστούν ή να τρέχουν στους δρόμους κυριολεκτικά πανικόβλητα και απροστάτευτα. Αν δεν έχεις σκυλάκι, ανέβα στην ταράτσα σου και απόλαυσε αυτή την αχρείαστη ουράνια έκρηξη, ειδάλλως, πάρε το μαλλιαρό φιλαράκι σου μία αγκαλιά και προσπάθησε να το καθησυχάσεις, μέχρι να εμπεδώσουμε απόλυτα πως έχουμε 2023, για να πάμε επιτέλους παρακάτω.

mike-enerio-se4RWwpqAMk-unsplash.jpg

#3 Η ελπίδα πως ίσως αυτή η χρονιά θα είναι η καλύτερη όλων των εποχών

Αυτά τα βιαστικά δευτερόλεπτα πριν την αλλαγή της χρονιάς, έχουν κάτι μαγικό, ειδικότερα όταν δεν μας βρίσκουν μπροστά από την τηλεόραση. Εκατομμύρια άνθρωποι συγχρονίζονται για λίγα δεύτερα στον ίδιο ρυθμό, τον ίδιο χτύπο. Σίγουρα θα το έχεις νιώσει και εσύ, καθώς περιμένεις να μπει το νέο έτος, έχοντας στο πλάι σου τον σύντροφο, την κολλητή, τους γονείς, την αδερφή σου και μετράς αντίστροφα, 8, 7, 6, 5, εκεί λίγο πριν την αλλαγή, κάτι μέσα σου γεννά την ελπίδα πως μάλλον αυτή η χρονιά θα είναι η καλύτερη από όσες έχει ζήσει μέχρι σήμερα, κάτι σε κάνει να ανυπομονείς, ίσως επειδή έτσι θέλεις να είναι, ίσως επειδή δεν μπορείς να πας κόντρα στην αισιόδοξη φύση σου. Κάποιες φορές έχεις διαψευστεί παταγωδώς και άλλες φορές η πραγματικότητα ξεπέρασε τις υψηλότερες προσδοκίες σου. Σε κάθε περίπτωση, εσύ δεν σταματάς να ελπίζεις βαθιά και να εύχεσαι το καλύτερο κάθε χρονιά την ίδια στιγμή, λίγο πριν το 3, 2, 1, όχι μόνο για εσένα και τους δικούς σου ανθρώπους, αλλά για όλον τον κόσμο.

pexels-jeshootscom-834894.jpg

#4 Η πεποίθηση πως ό,τι κάνεις την Πρωτοχρονιά, θα το κάνεις όλο τον χρόνο

Αν κάποια στιγμή στο παρελθόν, η πρώτη μέρα του νέου χρόνου σε βρήκε να τσακώνεσαι με τις φίλες σου, να χορεύεις και να τραγουδάς μέχρι να μην έχεις πόδια και φωνή, να κλαις στο τηλέφωνο επειδή είχες χωρίσει ή να κέρδιζες 10ευρα στο λεπτό παίζοντας Θανάση και 21, τότε ξέρεις καλά πως η πεποίθηση πως ό,τι κάνεις την Πρωτοχρονιά θα το κάνεις όλο τον χρόνο, έχει διαψευστεί παταγωδώς, αρχικά από εσένα την ίδια. Και επειδή η σκέψη και μόνο πως μία μέρα μπορεί να καθορίσει την έκβαση μίας ολόκληρης χρονιάς είναι κάπως risky, έως οριακά επικίνδυνη, ας σκεφτούμε τουλάχιστον όλους εκείνους που την περνάνε με δέκατα, βήχα, καταρροή και έντονο πονοκέφαλο, μήπως σταματήσουμε επιτέλους να αναπαράγουμε αυτόν τον ανυπόστατο μύθο που υπάρχει μόνο για να μας προκαταβάλλει. Διότι όσο βαρετές, ξέφρενες ή δύσκολες Πρωτοχρονιές και αν έχουμε περάσει, εμείς ξέρουμε καλά πως υπάρχει πάντα η επόμενη μέρα, για να φέρουμε το σύμπαν με το μέρος μας.

anthony-delanoix-hzgs56Ze49s-unsplash.jpg

#5 Το τραγούδι «Πάει ο παλιός ο χρόνος» που έχει γίνει η μάστιγα των γιορτών

Αλήθεια, υπάρχει κάποιος από εμάς που θέλει το τραγούδι με το οποίο θα κάνει εντυπωσιακό enrty στην νέα χρονιά, να είναι το πανάρχαιο, αργόσυρτο «Πάει ο παλιός ο χρόνος»; Αν υπάρχει έστω ένας, τι να πω, ok boomer. Δεν έχει να κάνει με το γεγονός πως το κομμάτι είναι κάπως παλιάκο και vintage, αλλά με το ότι έχει την πιο μελαγχολική μελωδία μετά το «Ω γλυκύ μου έαρ»! Γέρε χρόνε φύγε τώρα, πάει η δική σου η σειρά; Στην καρδιά μας πάντα ζει κάθε λύπη και χαρά μας που περάσαμε μαζί; Σοβαρά τώρα, υπάρχει κάποιος που θέλει όντως να κρατήσει στην καρδιά του τις λύπες του 2022; Νομίζω πως όχι, για αυτό πατάω play στο «Ο Άη Βασίλης πάλι θα ρθεί» από Καίτη Γαρμπή. Ναι, «ξανά απ’ την αρχή, ο χρόνος γυρνά, το έλκηθρο εκεί τα αστέρια περνά, ο Αϊ Βασίλης πάλι θα 'ρθεί». Τουλάχιστον έχεις κάτι να περιμένεις.