Heartbreak: Είναι επώδυνο, αλλά υπάρχουν τρεις science-backed τρόποι για να περάσει γρηγορότερα

Heartbreak: Είναι επώδυνο, αλλά υπάρχουν τρεις science-backed τρόποι για να περάσει γρηγορότερα

Και επειδή η σκέψη πως «θα περάσει και αυτό, μωρέ», δεν βοηθάει καθόλου την κατάσταση, πόσω μάλλον όσους αρνούνται πεισματικά να ξεπεράσουν το «άλλο πρόσωπο», συγκεντρώσαμε τρεις science-backed τρόπους για να μειώσουμε κάπως τη διάρκεια και την ένταση του πόνου που μας προκαλεί ένα heartbreak.

Η λογοτεχνία, η μουσική και ο κινηματογράφος μάς έχουν προετοιμάσει για το πόσο σκληρός και επώδυνος μπορεί να είναι ο χωρισμός δύο ανθρώπων, ειδικότερα για τον έναν από τους δύο. Από την Όρσα του «Μικρά Αγγλία» στον Χήθκλιφ του «Ανεμοδαρμένα ύψη» της Μπροντέ και από το «Both Sides Now» της Joni Mitchell στο «Ποιος το ξέρει» με τη φωνή της Χαρούλας, έχουν αναστενάξει σελίδες, πεντάγραμμα, σκηνές και μεγάλες οθόνες.

Ωστόσο, κανένα σπαραξικάρδιο «κρακ» δεν κάνει μεγαλύτερο θόρυβο από αυτό της κυρίας Χάβισαμ της ηρωίδας του Τσαρλς Ντίκενς από το βιβλίο «Μεγάλες Προσδοκίες». Κανένας πόνος δεν συγκρίνεται με το heartbreak της ζάπλουτης γυναίκας που πέρασε τη ζωή της απομονωμένη, καθηλωμένη από το γεγονός πως ο σύντροφός της δεν εμφανίστηκε ποτέ τη μέρα του γάμου τους. Έκτοτε κλείστηκε στο σπίτι της, το οποίο ερήμωσε με τα χρόνια, παραμένοντας στο ίδιο χρονικό σημείο με την ένοικό του.

Θέλω να ελπίζω πως στην πραγματική ζωή δεν υπάρχουν πολλοί που βασανίζονται όπως η κυρία Χάβισαμ και πως οι περισσότεροι ξεπερνούμε έναν χωρισμό μέσα σε μερικούς μήνες. Ωστόσο, ξέρω πως μέχρι να περάσουν αυτοί οι μήνες -όσοι και να είναι- που μοιάζουν αιώνες, ο πόνος είναι τόσο επώδυνος και έντονος που νομίζουμε πως αυτό το βασανιστήριο θα κρατήσει μέχρι τα βαθιά μας γεράματα.

Και επειδή η σκέψη πως «θα περάσει και αυτό, μωρέ», δεν βοηθάει καθόλου την κατάσταση, πόσω μάλλον όσους αρνούνται πεισματικά να ξεπεράσουν το «άλλο πρόσωπο», παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει τρεις science-backed τρόπους για να μειώσουμε κάπως τη διάρκεια και την ένταση του πόνου που μας προκαλεί ένα heartbreak.

#1 Κάνουμε μία λίστα με όλα εκείνα που «μας την έσπαγαν» στον πρώην μας

Παλιό το κόλπο, αλλά σύμφωνα με την επιστήμη, πιάνει. Όπως επιβεβαίωσε μία ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, ένας τρόπος για να περιορίσουμε έστω και προσωρινά τα συναισθήματα αγάπης που νιώθουμε για κάποιον έπειτα από έναν χωρισμό, είναι να εστιάσουμε σε όλα εκείνα που μας την έσπαγαν σε αυτό το πρόσωπο. Οπότε κορίτσια, ακόμη και αν δεν θέλετε να σας θυμίζει τίποτα τον «ακατανόμαστο», πιάστε στυλό και χαρτί! Οι ερευνητές μάζεψαν ένα πλήθος συμμετεχόντων που δήλωναν αναστατωμένοι μετά τον χωρισμό τους και καθώς τους έδειχαν φωτογραφίες των πρώην συντρόφων τους, τους έκαναν μία σειρά από ερωτήσεις, θέλοντας να μελετήσουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους, χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως όταν οι συμμετέχοντες απαντούσαν σε ερωτήσεις όπως, «τι θα άλλαζες στον πρώην σύντροφό σου» ή «ποια είναι η πιο ενοχλητική συνήθειά του», το συναίσθημα αγάπης μειωνόταν κατά 18%, επηρεάζοντας βέβαια προς το χειρότερο και τη διάθεση αυτού που που είχε ερωτηθεί σε ένα ανάλογο ποσοστό.

pexels-pavel-danilyuk-8057372.jpg

#2 Στρεφόμαστε σε δραστηριότητες και πράγματα που μας προκαλούν χαρά

Μπορεί κάποιοι να θεωρούν την απόσπαση προσοχής μία πράξη δειλή, αλλά στο φινάλε δεν είμαστε όλοι αρκετά δυνατοί, για να θέλουμε να διανύσουμε τα στάδια του πένθους στις πραγματικές τους διαστάσεις και με αμείωτη ένταση. Πολλοί από εμάς τρομάζουμε, για αυτό αναζητούμε περισπασμούς, θέλοντας να αποφύγουμε τα συναισθήματα που προκαλούνται όσο διαρκεί ένα heartbreak. Και σύμφωνα με την επιστήμη, αυτή η μέθοδος μπορεί να είναι για κάποιους ανώριμη και φυγόπονη, όμως είναι εξαιρετικά αποτελεσματική. Όπως προέκυψε από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε, η διάθεση των συμμετεχόντων ανέβηκε κατά 8% όταν τους ζητήθηκε να ανακαλέσουν πράγματα και δραστηριότητες που αγαπούν και απολαμβάνουν, όπως το αγαπημένο τους φαγητό. Ακόμη και αν τα συναισθήματα αγάπης προς τον πρώην σύντροφο παρέμεναν σταθερά, η διάθεσή τους ήταν πολύ καλύτερη καθώς μιλούσαν για όσα τους φέρνουν χαρά. Και επειδή όλοι ξέρουμε πόσο σκοτάδι μπορεί να επιφέρει ένας χωρισμός, ειδικότερα όταν δεν ήταν δική μας απόφαση, ένα καλό βιβλίο, μία πεζοπορία, όχι εκεί που πηγαίναμε με τον πρώην μας και ένα λαχταριστό γεύμα στο αγαπημένο μας εστιατόριο, μπορεί να φέρει λίγο φως στη συννεφιασμένη μέρα μας.

pexels-george-milton-7034808.jpg

#3 Ακούμε τη μουσική που μας εκφράζει χωρίς να νιώθουμε άσχημα με αυτή

Αν δεν έχεις κλάψει στο ώμο κάποιας φίλης, τραγουδώντας μαζί με τον Στράτο Διονυσίου, «καλύτερα μαζί σου και τρελός», τότε δεν χρειάζεται να νιώθεις αμήχανα για το soundtrack που έχεις επιλέξει να παίζει σε λούπα στον χωρισμό σου. Και Joan Baez με το «Diamonds and Rust» και «Σκοινιά» του Παντελή Παντελίδη και «Ακυβέρνητο Καράβι» του Κώστα Σαφέτη, όρεξη να έχεις, να ακούς και να ταυτίζεσαι, καθώς η μουσική βιομηχανία βρυθεί από κομμάτια που έχουν γραφτεί για το heartbreak σου. Σημασία έχει, βέβαια, να βρεις το κατάλληλο για την περιπτωσή σου. Διότι αν το βρεις, θα το ακους συνέχεια, κλαίγοντας σε ώμους φίλων, κάτω από το πάπλωμα, στο αμάξι, το τρένο και ενώ βγάζεις βόλτα τον σκύλο, πρόσπαθώντας μέσω αυτού να κατανοήσεις καλύτερα τα συναισθήματά σου. Όχι, δεν το λέω εγώ, αλλά ένας ψυχολόγος στο περιοδικό The Arts in Psychotherapy, οποίος επισημαίνει πως τα καψουροτράγουδα που μιλούν για χωρισμό μας βοηθούν να νιώθουμε λιγότερο μόνοι σε αυτή τη δυσάρεστη συνθήκη, να εκφράζουμε και να βιώνουμε πιο εύκολα και ομαλά τα συναισθήματά μας, ώστε να μπορέσουμε να τα ξεπεράσουμε γρηγορότερα.

pexels-ivan-samkov-6799972.jpg

Όπως είχε πει κάποτε και η σοφή Miley Cyrus, «nothing breaks like a heart» και εμείς δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε. Ωστόσο, με λίγη καλή θέληση και με τη βοήθεια της… επιστήμης, να είσαι σίγουρη πως θα αργά ή γρήγορα θα βρεις τον τρόπο να επιδιορθώσεις τη ραγισμένη σου καρδιά, θα πιστέψεις ξανά στον έρωτα και τις ανθρώπινες σχέσεις, θα βγεις πιο δυνατή από αυτό την κατάσταση, η οποία προμηνύει πως τα καλύτερα έπονται!