Success bombing: Ξέρουμε πώς θα διαχειριστείς τον φίλο που φλεξάρει διαρκώς τις επιτυχίες του

Success bombing: Ξέρουμε πώς θα διαχειριστείς τον φίλο που φλεξάρει διαρκώς τις επιτυχίες του

Δεν υπάρχει τίποτα άλλο πέρα από ένα ανελέητο, αναπόφευκτο success bombing - ένα αμήχανο ζήτημα για το οποίο κανείς δεν θέλει να μιλήσει, όμως, μας ταλαιπωρεί όλες.

Αρκετές από εμάς έχουμε έναν φίλο, γνωστό, συνάδελφο, μία επαφή στο Facebook, το Instagram, το Viber, η οποία σχεδόν καθημερινά μας βομβαρδίζει με τις επιτυχίες της. Βέβαια, αν δεν μπορούμε να αντιστοιχήσουμε το παράδειγμα με κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο από τον περίγυρό μας, καλό θα ήταν να αναρωτηθούμε αν είμαστε εμείς αυτό το πρόσωπο, στη ζωή κάποιου άλλου.

Πρόκειται για τη φίλη ή τον φίλο που δεν χάνει την ευκαιρία να μας ενημερώσει για τη σπουδαία επαγγελματική πρόταση που δέχθηκε, για τη νέα, premium αγορά που του ήρθε απευθείας από το εξωτερικό, για την πρόσφατη, εντυπωσιακή αύξηση στον μισθό του, για το πόσο συναρπαστικά σκοπεύει να περάσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, για όλα εκείνα που θέλουμε όντως να συμβαίνουν στις ζωές των φίλων μας.

Πού είναι το πρόβλημα, λοιπόν και δεν χαιρόμαστε με τη χαρά του; Στο γεγονός πως δεν υπάρχει τίποτα άλλο πέρα από αυτό, πέρα από αυτόν και τα μικρά ή μεγάλα επιτεύγματά του. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο πέρα από ένα ανελέητο, αναπόφευκτο success bombing - ένα αμήχανο ζήτημα για το οποίο κανείς δεν θέλει να μιλήσει, όμως, μας ταλαιπωρεί όλες.

Τι είναι το success bombing και γιατί διαφέρει από ένα αναγκαίο show off

Για να κατανοήσουμε λίγο καλύτερα τι είναι το success bombing, αρκεί να γυρίσουμε πολύ πίσω στα χρόνια του Δημοτικού ή και του Νηπιαγωγείου ακόμα, τότε που μεταξύ των συμμαθητών μας άνοιγε ένας διάλογος-κόντρα για το ποιος τρέχει πιο γρήγορα, ποιος έχει περισσότερες κάρτες θρυλικών Pokémon (been there done that), ποιος είναι καλύτερος στα Μαθηματικά, ποιος πήρε τον υψηλότερο βαθμό στο διαγώνισμα, ποιανού τα παπούτσια και το φούτερ είναι πιο ακριβά. Στην πραγματικότητα, η ίδια παιδική αντίληψη κυριαρχεί και στο μυαλό ενός ενήλικα ο οποίος επιδίδεται καθημερινά στο success bombing, κομπάζοντας και επιδεικνύοντας τις επιτυχίες του στον περίγυρο. Και μπορεί ένα ταπεινό και ανθρώπινο show off να είναι αναγκαίο και απόλυτα θεμιτό κάποιες φορές για να πάρουμε τα πάνω μας, όμως, το τοξικό success bombing απέχει έτη φωτός από αυτό. Διότι σκοπός του success bombing δεν είναι να… ευλογήσει τα γένια αυτού που το διαπράττει, αλλά να του δώσει προβάδισμα και υπεροχή έναντι όλων των υπόλοιπων, των οποίων οι επιτυχίες θεωρεί πως δεν... φτουράνε μία μπροστά στις δικές του.

pexels-monstera-5849579.jpg

Γιατί κάποιοι νιώθουν την ανάγκη να καυχιούνται διαρκώς για τα επιτεύγματά τους

Οι πραγματικά πετυχημένοι και καταξιωμένοι άνθρωποι είναι χορτασμένοι από φιλοφρονήσεις και καλά λόγια, δεν αισθάνονται την ανάγκη να μοιραστούν τις επιτυχίες τους με τους άλλους, ακριβώς επειδή δεν ενδιαφέρονται να λάβουν κάποια επιβεβαίωση από αυτούς. Η βαθιά πίστη στις δυνατότητες και τον εαυτό τους είναι αρκετές για να προχωρούν μπροστά και να σημειώνουν μόνο νίκες στην πορεία τους. Στον αντίποδα, οι άνθρωποι που καυχιούνται ασταμάτητα για τον εαυτό τους είναι συνήθως εκείνοι που λαχταρούν να δουν τον θαυμασμό, το ενδιαφέρον, ακόμη και τη ζήλεια στα μάτια των άλλων, διότι τροφοδοτούνται από αυτές τις αντιδράσεις, είτε είναι θετικές, είτε αρνητικές. Είναι οι ίδιοι που θα επιχειρήσουν να «ψαρέψουν» κομπλιμέντα, likes και καρδούλες, αναρτώντας στα social media stories και φωτογραφίες σχετικά με τα επιτεύγματά τους. Γιατί το κάνουν αυτό; Για να αισθανθούν μία αίσθηση επιβράβευσης, ενισχύοντας την παραγωγή ντοπαμίνης στον εγκέφαλό τους. Αλήθεια, εσύ γνωρίζεις πως κάθε είδος ανταμοιβής, ακόμη και ένα ασήμαντο «ουαου» στο Facebook είναι ικανό να αυξήσει το επίπεδο της ντοπαμίνης στον οργανισμό μας;

cherrydeck-MtHiQ8NCIoM-unsplash.jpg

Πώς η ενσυναίσθησή σου μπορεί να γίνει το αντίδοτο στο success bombing του άλλου

Παρότι και το success bombing έχει τα όριά του, όπως και εσύ τα δικά σου, είναι σημαντικό να θυμάσαι πως αυτή η συμπεριφορά προέρχεται κυρίως από τις βαθύτερες αδυναμίες και τις ανασφάλειες ενός ανθρώπου. Πιο αναλυτικά, αυτή η διαρκής επίδειξη προκύπτει από την ανάγκη του άλλου να νιώσει πως «κουμπώνει» κάπου, πως είναι αγαπητός και αποδεκτός από τα πρόσωπα που τον περιβάλλουν. Και αν προσπαθήσεις να τον κατανοήσεις λίγο καλύτερα, δηλαδή να δεις πίσω από τη λαμπερή, ατέρμονη καυχησιολογία του, ίσως καταφέρεις να τον προσεγγίσεις με περισσότερη ενσυναίσθηση και έτσι, να δημιουργήσεις μία συνθήκη στην οποία δεν θα νιώθει διαρκώς πως πρέπει να σου αποδείξει κάτι. Ωστόσο, αν οι καλές σου προθέσεις δεν λειτουργήσουν, υπάρχουν μερικά ακόμη πράγματα που μπορείς να δοκιμάζεις, εφόσον θέλεις να κρατήσεις επαφή με το συγκεκριμένο άτομο:

  • Να αλλάζεις διακριτικά θέμα κάθε φορά που ο success bomber θέλει να βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το συγκεκριμένο πρόσωπο θα είναι τόσο απορροφημένο από την προσπάθειά του να αναδειχθεί, που δεν θα προσέξει καν πως έχετε αλλάξει συζήτηση.
  • Μην τον αφήνεις να μονοπωλεί τη συζήτηση. Ειδικά όταν πρόκειται για έναν προσωπικό διάλογο μεταξύ σας, οφείλεις να διεκδικήσεις τον χώρο σου στη συζήτηση, μιλώντας για τον εαυτό σου, ακόμη και αν δεν σου έχει τεθεί κάποια ερώτηση. Είναι ο μόνος τρόπος για να κάνετε μία ουσιαστική, ισότιμη συζήτηση, στην οποία θα έχεις θέσει τα όριά σου.
  • Ακολούθα με αφοσίωση τον συλλογισμό του, δείχνοντας ενδιαφέρον για αυτά που σου λέει, ακόμη και αν δεν το εννοείς πραγματικά. Ωστόσο, μην βιαστείς να χειροκροτήσεις κάθε κατόρθωμά του, πόσω μάλλον αν το επίτευγμα δεν αξίζει όντως τον κόπο.
  • Μέσω της συζήτησης προσπάθησε να δώσεις στον success bomber να καταλάβει πως οι επιτυχίες και οι αποτυχίες του δεν τον καθορίζουν ως άνθρωπο, δεν τον κάνουν καλύτερο φίλο ή σύντροφο, δεν σου λένε τίποτα. Δείξε τον δρόμο που χρειάζεται να ακολουθήσει, για να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του και τις αξίες που έχουν πραγματικά σημασία για αυτόν.
1674809783780-566553520-christian-ferrer-4JpyAldl-KI-unsplash.jpg

Αν παρά τις φιλότιμες προσπάθειές σου, ο success bomber επιμένει σταθερά στο ίδιο ενοχλητικό τροπάριο, κανένας δεν σε υποχρεώνει να παριστάνεις το ακροατήριο στον μονολογό του. Μερικοί άνθρωποι για μία ζωή στη ζωή μας, ενώ άλλοι έρχονται για να μας διδάξουν τη σημαίνει «ζωή» και έπειτα να φύγουν, δίνοντας σε κάποιον άλλο τη θέση τους. Σε κάθε περίπτωση, όταν η αλληλεπίδρασή σου με κάποιον σου προκαλεί άγχος, αποστροφή και μοναξιά ή απλώς σε κάνει να νιώθεις αόρατη, καλό θα ήταν να αρχίσεις να αναρωτιέσαι για ποιο λόγο υπάρχει ακόμη στις επαφές σου.