Πώς θα διαχειριστείς αποτελεσματικά την απώλεια ενός τοξικού ανθρώπου από τη ζωή σου
Μην ξεχνάς πως αν η ζωή σου είναι ένα αυτοκίνητο, εσύ είσαι στη θέση του οδηγού!
Αν υπάρχει ένα σημαντικό βήμα που μπορεί να μας βοηθήσει σε βάθος χρόνου να αποκτήσουμε τη ζωή που επιθυμούμε, είναι (για αρχή) να πετάξουμε έξω από τις ζωές μας τους τοξικούς ανθρώπους, οι οποίοι μας παρασύρουν σε τοξικές σχέσεις και καταστάσεις. Φίλοι, συνάδελφοι, μία συντροφική σχέση ή ένα συγγενικό πρόσωπο, σε όποια κατηγορία και αν ανήκει αυτό το toxic person, ένα είναι σίγουρο: Δεν έχει χώρο στη ζωή μας.
Από την άλλη πλευρά, βέβαια, το παράδοξο είναι πως όσο τοξικός και αν είναι ένας άνθρωπος από τον περίγυρό μας, συχνά η διαδικασία απομάκρυνσής του, δεν είναι τόσο εύκολη ή ανώδυνη, όσο πιστεύαμε πως θα είναι. Αυτό συμβαίνει διότι πολλές φορές, η τοξικότητα πηγάζει από ανθρώπους που για κάποιον παράξενο λόγο είναι ή υπήρξαν κάποια στιγμή πολύ σημαντικοί για εμάς.
Στη δική μου περίπτωση, αυτός ο άνθρωπος ήταν η κολλητή μου, εκείνη με την οποία κάναμε chit-chat από νωρίς το πρωί μέχρι πολύ αργά το βράδυ, εκείνη που έπαιρνα τηλέφωνο κλαίγοντας γοερά στις 3 το πρωί για να μου συμπαρασταθεί έπειτα από έναν δύσκολο χωρισμό, εκείνη που έστελνα την πρώτη μου «καλημέρα» κάθε πρωί πηγαίνοντας στο γραφείο.
Αναρωτιέσαι αν ήταν εύκολο να την απομακρύνω από την καθημερινότητά μου; Φυσικά και όχι, ωστόσο, όταν το έκανα, κατά κάποιον τρόπο κατάφερα να αγαπήσω περισσότερο τον εαυτό μου. Αν θέλεις να μάθεις, λοιπόν, πώς έβαλα ένα τέλος σε αυτήν τη σχέση και αντιμετώπισα την περίοδο του «πένθους» και της απώλειάς της, συνέχισε να διαβάζεις το κειμενο που ακολουθεί και κάνε ένα «δώρο» στον εαυτό σου, εξουδετερώνοντας την τοξικότητα από το περιβάλλον σου!
Υπενθύμισε στον εαυτό σου γιατί άφησες τη φίλη σου να φύγει από τη ζωή σου
Όπως συμβαίνει σε κάθε χωρισμό, μετά από μία πολύχρονη σχέση, έτσι και στην απομάκρυνση μίας κολλητής φίλης από τη ζωή σου, η συνήθεια είναι που θα σου υπενθυμίζει καθημερινά, πως κάπου μέσα σου έχει υπάρχει ένα ανεκπλήρωτο κενό. Τι θέλω να πω; Πέρασες το τελευταίο μάθημα και θέλεις να το μοιραστείς μαζί της, όπως έκανες πάντα; Γνώρισες ένα καινούργιο πρόσωπο και δεν βλέπεις την ώρα να της αναλύσεις τα πάντα για αυτό; Αγόρασες μερικά καινούργια ρούχα και χρειάζεσαι οπωσδήποτε την άποψή της, πριν τα κυκλοφορήσεις στους δρόμους τη πόλης;
Αν οι παραπάνω συνθήκες σου μοιάζουν αρκετά οικείες, μάθε πως δεν είσαι μόνη και δεν είσαι η μόνη που έχει νιώσει έτσι. Μπορεί η κολλητή σου να άφησε ένα σημαντικό κενό στην καθημερινότητά σου όμως, φρόντισε να μην το μπαλώσεις βιαστικά και απερίσκεπτα, επιστρέφοντας σε μία σχέση που ήταν τοξική και δεν σου προσέφερε κάτι ουσιαστικό. Κάθε στιγμή που θα πληκτρολογείς τον αριθμό της ή θα ανοίγεις το προφίλ της στα SoMe για να της στείλεις ένα DM, θυμήσου πως υπάρχει κάποιος πολύ σπουδαίος λόγος που πήρες την απόφαση να τερματίσεις αυτήν τη σχέση.
Μην χάνεις χρόνο σε ό,τι δεν μπορείς να αλλάξεις
Έχεις συμφιλιωθει με την ιδέα πως δεν μπορείς να αλλάξεις τον χαρακτήρα της φίλης σου ή να κάνεις restart στη σχέση σας, πατώντας «delete» στο παρελθόν; Αν με ρωτάς, είτε έτσι, είτε αλλιώς, κάτι τέτοιο δεν θα είχε νόημα, δεν θα οδηγούσε κάπου. Εκείνο που μπορείς να κάνεις και έχει τη μεγαλύτερη σημασία όμως, είναι να επικεντρωθείς στα συναισθήματα και τα μαθήματα που σου άφησε αυτή η σχέση. Διότι εκεί θα βρεις και τις απαντήσεις που ζητάς.
Ναι, είναι εύκολο να παρασυρθείς, σκεπτόμενη πόσο θα ήθελες να ήταν διαφορετική, να μην είχε φερθεί με αυτόν τον τρόπο ή να είχαν εξελιχθεί αλλιώς τα πράγματα μεταξύ σας, όμως, θυμήσου πως ο χρόνος σου ειναι πολύτιμος για να τον επενδύεις σε πράγματα που δεν μπορείς να ελέγξεις ή να αλλάξεις. Τους ανθρώπους μας τους επιλέγουμε, για αυτό φρόντισε από εδώ και στο εξής, οι δικές σου επιλογές να σε εκφράζουν και να σου ταιριάζουν. Να είναι άνθρωποι που έχουν να δώσουν, άνθρωποι που σε κατανοούν και δεν διαστάζουν να σου σταθούν στα εύκολα και τα δύσκολα.
Συγχώρησε την πρώην φίλη σου και move on
Αν έχεις ακολουθήσει τα παραπάνω βήματα, το αμέσως επόμενο είναι να συγχωρέσεις τη φίλη σου, όσο απίθανο ή ακατόρθωτο και αν σου φαίνεται. Η συγχώρεση δεν σημαίνει πως αφήνεις κάποιον να επιστρέψει στη ζωή σου... μετά βαΐων και κλάδων, αλλά πως δίνεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να απελευθερωθεί από το αβάσταχτο βάρος του θυμού. Κι όμως, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος, για να μπορέσεις να προχωρήσεις παρακάτω.
Είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως το να συγχωρέσεις κάποιον που σε έχει πληγώσει βαθιά, δεν σημαίνει πως αποδέχεσαι τη συμπεριφορά του. Σημαίνει πως αναγνωρίζεις ότι αυτό που συνέβη, είναι αλήθεια και πλέον είσαι έτοιμη να αφήσεις πίσω τον πόνο, τον θυμό ή την αγανάκτηση που αισθάνεσαι, ώστε να δημιουργήσεις χώρο για τα όμορφα συναισθήματα που θα ανθίσουν στο μέλλον. Και πίστεψέ με, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω, οι οποίοι είναι έτοιμοι να εμπλακούν συναισθηματικά μαζί σου, δημιουργώντας μία φιλία που θα βασίζεται σε αληθινές και σταθερές βάσεις.
Κλείνοντας, μην ξεχνάς πως αν η ζωή σου είναι ένα αυτοκίνητο, εσύ είσαι στη θέση του οδηγού. Μην αφήσεις κανέναν άλλο, λοιπόν, να σου πάρει το τιμόνι από τα χέρια. Μπορεί η τοξικότητα πολλές φορές να είναι «υπόγεια», να μην μπορείς να την αναγνωρίσεις ή να μην θέλεις να την αντιμετωπίσεις όμως, η ζωή δεν είναι πάντα εύκολη, ειδικά όταν ξεχνάς να κάνεις focus στον εαυτό σου.