Live long and prosper: Πέντε τρόποι για να μεγαλώσεις με χάρη

Φωτεινή Δαϊλά
Live long and prosper: Πέντε τρόποι για να μεγαλώσεις με χάρη

Δεν χρειάζεται να αναζητάς ούτε κάποιο μαγικό χάπι, ούτε άλλες αλχημείες. Μερικές απλές ενέργειες μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερη φυσική και πνευματική κατάσταση, άρα και σε περισσότερα καλά χρόνια

Τάδε έφη Mr. Spock στο Star Trek, όχι εμείς. Στηρίζουμε όμως, προφανώς. Γιατί ποια από εμάς δεν θέλει να ακούει «χρόνια πολλά και ισορροπημένα» για… χρόνια πολλά;

Δεν χρειάζεται να αναζητάς ούτε κάποιο μαγικό χάπι, ούτε άλλες αλχημείες. Μερικές απλές ενέργειες μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερη φυσική και πνευματική κατάσταση, άρα και σε περισσότερα καλά χρόνια. Όσο για το πώς, ακούς τις συμβουλές των ειδικών.

#1 Βάλε περισσότερη άσκηση στην καθημερινότητά σου

Το νούμερο ένα πράγμα που συνιστούν οι ειδικοί είναι να μην πέφτεις σε αδράνεια και να διατηρείς το σώμα σου ενεργό είναι το να ασκείσαι συχνά. Όχι, δεν χρειάζεται να γίνεις υπεραθλήτρια. Η καλύτερη άσκηση είναι αυτή που απολαμβάνεις -και πάλι όχι, δεν εννοούμε να τρέχεις για να μην χάσεις το λεωφορείο, που αγνοεί επιδεικτικά την προσπάθειά σου και κλείνει την πόρτα εκεί που νόμιζες ότι τα κατάφερες.

Η καλύτερη άσκηση είναι οποιαδήποτε δραστηριότητα που απολαμβάνεις να κάνεις. Ούτε χρειάζεται να κάνεις πολλά. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης την εβδομάδα, που σημαίνει ότι απλώς λίγο περισσότερο από 20 λεπτά περπάτημα την ημέρα κάνουν καλό.

conscious-design-893qZckG6I4-unsplash.jpg

#2 Άσε τα παπλώματα να σε πλακώσουν

Ο ύπνος είναι φίλος μας, αλλά το ξεχνάμε μεγαλώνοντας. Ώρα να το θυμηθείς. Και να κοιμηθείς. Κατά γενική ομολογία πλέον, 6 με 8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ μπορούν να προσθέσουν αρκετά χρόνια στη ζωή σου. Άλλοι ειδικοί προτείνουν 7 με 9 ώρες. Ποιους θα ακούσεις; Εσύ αποφασίζεις.

#3 Πες «όχι» στο τσιγάρο και το (πολύ) ποτό

Ναι, είναι αυτονόητο, αλλά πρέπει να μιλάμε ακόμα και γι’ αυτά. Αυτό το «ένα τσιγαράκι το πρωί με τον καφέ δεν κάκει κακό», απλά δεν ισχύει. Όσο για το αλκοόλ, καλό είναι να βάζεις όρια. Ένα ποτήρι την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άντρες είναι αρκετά.

#4 Δώσε προτεραιότητα στις σχέσεις σου

Τα όχι και τόσο παλιά χρόνια, όταν μιλούσαμε για υγεία, μέναμε στη σωματική και δεν αναφερόμασταν στην ψυχική. Ευτυχώς, πλέον δίνουμε περισσότερη σημασία στη δεύτερη, χωρίς να σημαίνει ότι δεν την παραμελούμε. Η απομόνωση και η μοναξιά είναι βλαβερές για την υγεία μας, όπως το κάπνισμα. Από την άλλη πλευρά, οι γερές σχέσεις είναι το «κλειδί» τόσο για την υγεία μας, όσο και για ευτυχισμένες στιγμές.

antonino-visalli-RNiBLy7aHck-unsplash.jpg

#5 Βγάλε την απαισιοδοξία από τη ζωή σου

Οι ειδικοί λένε πως το να είσαι αισιόδοξη μπορεί να σου δώσει λίγα καλά χρονάκια ακόμη. Αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι η αισιοδοξία, σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και όσοι είναι περισσότερο αισιόδοξοι ζουν 5 έως 15% περισσότερο σε σχέση με τους πιο απαισιόδοξους. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι πρώτοι τείνουν να έχουν πιο υγιεινές συνήθειες και χαμηλότερα ποσοστά ορισμένων χρόνιων ασθενειών. Με λίγα λόγια, δες την αλλιώς!

Δεν ξέρουμε πόσα χιλιόμετρα θα γράψουμε σε αυτόν τον πλανήτη, ούτε σε κάποιον άλλο. Ξέρουμε όμως, ότι θα προσπαθήσουμε να είναι ποιοτικά χιλιόμετρα και να βελτιωθούμε κι εμείς στην πορεία. Εσύ τι λες;