Συγγραφή απομνημονευμάτων ή αλλιώς ο νέος πολυτελής πόθος των celebrities

Συγγραφή απομνημονευμάτων ή αλλιώς ο νέος πολυτελής πόθος των celebrities
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Οι διάσημοι, ο ένας μετά τον άλλον, ανακοινώνουν την άφιξη των απομνημονευμάτων τους.

Ζούμε στην εποχή που όλοι θέλουν να γράψουν την ιστορία τους ή έστω μέρος αυτής. Δε χρειάζεται να υπάρχει σαφής, καθολικά αναγνωρισμένη αιτία, από την άποψη ότι ούτε κάποιο γεγονός που έχει αλλάξει τον κόσμο ή την κοινωνία χρειάζεται να σου έχει συμβεί ούτε και χρειάζεται να ξέρεις να γράφεις σαν τον Hemingway, αφού μπορείς να βάλεις τον περίφημο «ghostwriter» -περί τα 100.000 - 250.000 ευρώ μισθός- να το κάνει για εσένα.

Πάρε, για παράδειγμα, τον πρίγκιπα Harry. Στο τέλος του έτους αναμένονται να κυκλοφορήσουν τα απομνημονεύματά του, στα οποία θα έχει περιλάβει σημαντικά γεγονότα της ζωής του. Ακριβώς δεν ξέρουμε ποια θα είναι αυτά ή με ποιον τρόπο θα απευθυνθεί σε συγκεκριμένα πρόσωπα της βασιλικής οικογένειας, όμως, θα έχει κι εκείνος τα δικά του απομνημονεύματα. Θα πει την ιστορία του, τον τρόπο με τον οποίο άλλαξε η ζωή του. Το κατά πόσο οι σελίδες αυτές θα περιγράφουν την ατόφια αλήθεια, ωστόσο, είναι ένα άλλο θέμα. Άλλωστε, «η αλήθεια σπάνια είναι ανόθευτη και ποτέ δεν είναι απλή», όπως είχε πει ο Oscar Wilde.

Τα απομνημονεύματα του πρίγκιπα Harry δε θα περιλαμβάνουν ένα πράγμα και η Ελισάβετ «πανηγυρίζει»

Από την άλλη, ο Jann Simon Wenner, ο συνιδρυτής του αμερικανικού περιοδικού Rolling Stone, με αφορμή το βιβλίο με τα απομνημονεύματα «Like A Rolling Stone: A Memoir» που κυκλοφορεί αυτόν τον μήνα, μίλησε στο Town & Country και εξήγησε τον λόγο που ήθελε εκείνος να γράψει τη δική του ιστορία σε αντίθεση με το να γράψει κάποιος, κάτι για εκείνον σε μορφή βιογραφίας.

«Η εμπειρία μου με τις εγκεκριμένες και συνεργατικές βιογραφίες είναι απογοητευτική. Καταλήγουν βαρετές, ανακριβείς και θεμελιωδώς ελαττωματικές. Το ονόμασα αυτό ‘απομνημονεύματα’ για να ξεφύγω από τις απαγορεύσεις της επίσημης διήγησης μίας ιστορίας», είπε.

Είναι τα απομνημονεύματα μία εκλεπτυσμένη μορφή χειραγώγησης της κοινής γνώμης;

Όταν λες ο ίδιος μία ιστορία, ωστόσο, τείνεις να έχεις και ένα πλεονέκτημα, ειδικά όταν έχεις ανακατευτεί με οποιονδήποτε τρόπο σε γεγονότα που έχουν διχάσει την κοινή γνώμη. Μιλάς με τη δική του φωνή, λες τα γεγονότα όπως ακριβώς εσύ θες -είναι δεν είναι ακριβή- και έχεις μία πιο προσωπική σύνδεση με τους αναγνώστες. Ελέγχεις εσύ την ιστορία. Γράφεις εσύ την ιστορία.

Kate Hudson Writing GIF by The Drew Barrymore Show

Το «έξυπνο» μυστικό σήμερα: Να είσαι celebrity

Πλέον, βέβαια, ο οποιοσδήποτε γράφει απομνημονεύματα και κατά πάσα πιθανότητα θα έχουνε επιτυχία, αρκεί να είναι διάσημος. Η λύση της σύγχρονης πραγματικότητας σε πολλά προβλήματα που προκύπτουν φαίνεται να κρύβεται πίσω από την επαγγελματική πλέον ταυτότητα του celebrity ή του influencer. Χιλιάδες άνθρωποι κυκλοφορούν καθημερινά στα σοκάκια των κοινωνικών δικτύων μετρώντας ακόμα και δεκάδες εκατομμύρια followers. Επειδή ακριβώς τους έχουν, η δυναμική τους και η απήχηση που έχουν στον κόσμο τούς φέρνει συνεργασίες με εταιρείες και το προφίλ τους μετατρέπεται σε ένα επαγγελματικώς ατημέλητο πρακτορείο διαφήμισης και μόντελινγκ προς κάθε ενδιαφερόμενο. Και αυτό δημιουργεί μία τάση, ένα πρότυπο, για το οποίο μεγάλη μερίδα κοινού θέλει να διαβάσει.