Θέλεις να αλλάξεις τον κόσμο; Ο Bill Gates συνιστά να διαβάζεις πολύ και να απολαμβάνεις ό,τι κάνεις

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Θέλεις να αλλάξεις τον κόσμο; Ο Bill Gates συνιστά να διαβάζεις πολύ και να απολαμβάνεις ό,τι κάνεις

Η συμβουλή του Bill Gates προς τους νέους που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο είναι πολύ απλή: Πάρε ένα βιβλίο.

Συμμετέχοντας στη 10η συνεδρία του Reddit "Ask Me Anything", ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Microsoft ρωτήθηκε ποιες συμβουλές θα πρόσφερε σε ένα νεαρό άτομο που θέλει να κάνει κάτι ώστε να έχει θετικό αντίκτυπο στον κόσμο. «Το ιδανικό είναι να διαβάζεις πολύ και ελπίζω να βρεις μια δεξιότητα που απολαμβάνεις και που μπορεί να έχει έναν αντίκτυπο», απάντησε ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Το νέο ταξιδιωτικό βιβλίο της Louis Vuitton προσφέρει μια καλλιτεχνική προοπτική της Μεσογείου

Ο Bill Gates, ο οποίος δημοσιεύει τακτικά λίστες με τα αγαπημένα του βιβλία, πρόσθεσε ότι η ανάγνωση είναι απαραίτητη για την ανακάλυψη μιας ποικιλίας νέων ενδιαφερόντων και πιθανών δεξιοτήτων, τις οποίες μπορούμε στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουμε για να αφήσουμε τη σφραγίδα μας στον κόσμο. «Για κάποιους αυτό σημαίνει ότι είναι σπουδαίοι στην επιστήμη ή τη μηχανική», έγραψε ο Bill Gates. «Για κάποιους σημαίνει να είσαι εξαιρετικά επικοινωνιακός. Για κάποιους σημαίνει να είσαι νοσοκόμα ή γιατρός. Η ευκαιρία για μάθηση είναι καλύτερη σήμερα από ποτέ».

Γιατί στο διάβασμα;

vivlia1.jpg

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι όταν ρωτήθηκε για το πώς οι νέοι μπορούν να έχουν καλύτερα θετικό αντίκτυπο στον κόσμο, ο δισεκατομμυριούχος στράφηκε στο διάβασμα, μια από τις αγαπημένες του ασχολίες. Ο Gates διαβάζει 50 βιβλία κάθε χρόνο και συχνά παίρνει μαζί του μια τσάντα με βιβλία στις διακοπές του. «Στις διακοπές διαβάζω περίπου 3 ώρες την ημέρα, έτσι περνάω από πολλά βιβλία», έγραψε κατά τη διάρκεια ενός Reddit AMA του 2021. Εκείνη τη χρονιά, ο Gates είπε πως κρατάει σημειώσεις ενώ διαβάζει, μερικές φορές γράφοντας στο περιθώριο των βιβλίων του, για να τον βοηθήσει να θυμάται καλύτερα αυτό που διαβάζει. «Αυτό είναι το κλειδί για τη μάθησή μου», έγραψε. Ο Gates ισχυρίζεται επίσης ότι μόλις ξεκινήσει ένα βιβλίο, πάντα το τελειώνει. «Αρνούμαι να σταματήσω να διαβάζω ένα βιβλίο στη μέση, ακόμα κι αν δεν μου αρέσει», είπε στο Time το 2017, εξηγώντας ότι οι αδηφάγες αναγνωστικές του συνήθειες ήταν «απολύτως» ουσιαστικές για την επιτυχία του.

diavasma-(3).jpg

«Αρχίζεις να γερνάς όταν σταματάς να μαθαίνεις», είπε ο Bill Gates. «Κάθε βιβλίο με διδάσκει κάτι νέο ή με βοηθά να δω τα πράγματα διαφορετικά. Ήμουν τυχερός που είχα γονείς που με ενθάρρυναν να διαβάζω. Το διάβασμα τροφοδοτεί μια αίσθηση περιέργειας για τον κόσμο, κάτι που νομίζω ότι με βοήθησε να προχωρήσω στην καριέρα μου και στη δουλειά που κάνω τώρα με το ίδρυμά».

Αν σου «άνοιξε η όρεξη» για διάβασμα 5 βιβλία αποτελούν τις καλύτερες επιλογές για να ανοίξεις τα φτερά σου στην αυτογνωσία και τη μάθηση.