Spare: Είναι ένα καλό βιβλίο η αυτοβιογραφία του πρίγκιπα Harry; Ναι είναι αλλά κάτι μας θυμίζει

Πατούλια Κατερίνα
Spare: Είναι ένα καλό βιβλίο η αυτοβιογραφία του πρίγκιπα Harry; Ναι είναι αλλά κάτι μας θυμίζει

«Ρεζέρβα ή όχι, δεν ήταν καθόλου άσχημο να είμαι πρίγκιπας. Επιπλέον το να στέκεις αποφασιστικά πίσω από τους ανθρώπους που αγαπάς, δεν είναι ο ορισμός της τιμής», γράφει ο Harry στο Spare χαρακτηριστικά.

H αυτοβιογραφία του πρίγκιπα Harry δεν χρειάζεται πρόλογο και είναι σαφές πια πως στον ένα μήνα και κάτι το βιβλίο του μικρού γιου της πριγκίπισσας Diana είναι το λιγότερο μια μεγάλη εισπρακτική επιτυχία. Είναι όμως μόνο αυτό η περίφημη Ρεζέρβα; Σίγουρα όχι.

Αν στα χέρια σου έρθει η αυτοβιογραφία του Harry (στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο) σίγουρα δεν θα σταθείς στα σημεία εκείνα που έχουν ήδη γίνει τίτλοι στα μεγαλύτερα tabloids της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

Όχι, το βιβλίο 470 σελίδων του 38χρονου δεν είναι μόνο ένα εργαλείο αφήγησης των γεγονότων εκείνων που ακολούθησαν την απόφαση του πρίγκιπα και της αγαπημένης του Meghan να παραιτηθούν από τα royal καθήκοντά τους. Ο Harry προσπαθεί να αφήσει τον αναγνώστη να μπει στον κόσμο του και στα τρία βασικά κεφάλαια του Spare, ειδικά στα δύο πρώτα, ίσως να καταφέρνουμε να γνωρίσουμε τον Harry σαν να περιγράφει το μεγάλωμά του κάποιος άλλος, κάτι που ίσως τελικά και να συμβαίνει.

Το Spare του πρίγκιπα Harry οδεύει για τον τίτλο του δημοφιλέστερου memoir όλων των εποχών

328061069_3403744856545531_4997103097695108140_n.jpg

Το πρώτο μισό του Spare είναι τουλάχιστον συναρπαστικό και θυμίζει αφήγημα υψηλής λογοτεχνικής αξίας. Από τον λυρικό τρόπο με τον οποίο ο Harry μαθαίνει τα νέα της απώλειας της μητέρας του μέχρι την περιγραφή των ταξιδιών του σε όλον τον κόσμο. Και όχι μόνο. Η Ρεζέρβα με τις μικρές φράσεις και τα μικρά κεφάλαια, επιτρέπει στον αναγνώστη να ρουφήξει τις σελίδες γρήγορα και ασταμάτητα.

Αυτό το μισό γεμάτο καθαρή λογοτεχνία, ο πρίγκιπας σίγουρα το οφείλει στον, J.R. Moehringer, τον συγγραφέα και γνωστό ghost writer τον οποίο προσέλαβε ο πρίγκιπας για να τον βοηθήσει στη συγγραφή του Spare, γνωστός ο ίδιος από το δικό του βιβλίο The Tender Bar αλλά και από τη βοήθεια που ο ίδιος ο Moehringer προσέφερε και στον διακεκριμένο τενίστα Andre Agassi με τον οποίο πέρασε δύο χρόνια και αποτέλεσμα ήταν το Open, η αυτοβιογραφία του Agassi που έγινε πρότυπο στις αθλητικές αυτοβιογραφίες.

adre.jpg

Κάπως έτσι ίσως, να εξηγούνται οι γεμάτες λεπτομέρεια περιγραφές της άμαξας που μετέφερε τη νεκρή μητέρα του Harry ο οποίος τη στιγμή του θανάτου της ήταν μόλις 12 ετών ή η περιγραφή του ποταμού Okavango στην Μποτσουάνα, τόπου που ο Harry λατρεύει και επισκέπτεται από μικρός.

‘Αντρες όπως ο Harry, άντρες της δράσης παρά των λόγων όπως τονίζει ο ίδιος, δεν θα επέλεγαν αυτές τις περιγραφές και δεν θα κατάφερναν να δραματοποιήσουν με τέτοιο τρόπο στοιχεία της ζωής τους όπως οι μάχες, ειδικά εκείνες στο Αφγανιστάν.

329111674_743683023792134_736374515523508727_n.jpg

Ο Moehringer και συνεπώς και ο Harry, πετυχαίνουν το ζητούμενο της περιγραφής του χαρακτήρα του πρίγκιπα, ενός πρίγκιπα που όπως κάθε τέτοιος χρειάζεται έναν δράκο. Ο δράκος στη ζωή του Harry υπήρξαν οι παπαράτσι και τα μίντια, αυτοί που του στέρησαν το δικαίωμα κατά τον ίδιο, να μεγαλώσει με τη μητέρα του, αυτοί που λίγο έλειψαν να του στερήσουν και τη σύζυγό του.

327936259_1580219169117915_7421627068003458499_n.jpg

Και κάπου εκεί, λίγο μετά τα μισά του Spare, στο βιβλίο μπαίνει ο Harry με τέρμα ταχύτητα. Η γνωριμία με τη Meghan, ο γάμος, η ζήλεια για τον William, το Megxit, ο πρίγκιπας που όλοι έχουμε γνωρίσει τα τελευταία τρία χρόνια εμφανίζεται στη Ρεζέρβα, μόνο που καθόλου ρεζέρβα δεν φαίνεται πως νιώθει πια.

327974651_587804852934476_4489516721962153814_n.jpg

Ο Harry είναι όμως ένας άνθρωπος που μεγάλωσε χωρίς να είναι σίγουρος τι ζητάει στη ζωή αυτή. Είναι ο Harry στρατιώτης στον πόλεμο; Είναι ο Harry ο σύζυγος και πατέρας; Είναι ο Harry ο καταπιεσμένος πρίγκιπας που δέχεται κριτική από τα μίντια σε κάθε του βήμα; Είναι ο Harry, ο ταξιδιώτης του κόσμου που θέλει να βοηθάει. Ο Harry μεγάλωσε ως Ρεζέρβα αλλά αυτό φάνηκε να είναι το μεγάλο του πλεονέκτημα, η ευκαιρία που είχε ως ρεζέρβα να ανακαλύψει τον κόσμο, να δοκιμαστεί, να γίνει στρατιώτης, να πολεμήσει στο πραγματικό πεδίο μάχης, πράγματα που ο διάδοχος William, κλεισμένος στα κουτάκια της σειράς διαδοχής στον βρετανικό θρόνο δεν θα έχει ποτέ την ευκαιρία να δοκιμάσει.

Γιατί εξαφανίστηκε η Meghan Markle μετά την έκδοση του βιβλίου του πρίγκιπα Harry;

Ένα πράγμα μόνο είναι βαρύ και σαφές στην αυτοβιογραφία και στην ύπαρξη του Harry, η Diana ή καλύτερα η απώλειά της, έναν θάνατο που παρά την ψυχοθεραπεία, παρά τον ερχομό της Meghan, του Archie και της Lilibet, ο Harry δεν μπορεί και δεν θέλει να ξεπεράσει. Η Diana είναι η αιτία πίσω από τις καταχρήσεις, η Diana είναι πίσω από τις χαρές και τις λύπες και ο Harry την θέλει εκεί, του λείπει τόσο που θα κατηγορεί αιώνια τον πατέρα του και τον αδερφό του για το πόσο λιγότερο την χρειάζονται σε σχέση με εκείνον΄.

Η Ρεζέρβα κυκλοφορεί

spare2.jpeg

Η ΡΕΖΕΡΒΑ, η πολυαναμενόμενη αυτοβιογραφία του Πρίγκιπα Χάρι, Δούκα του Sussex, κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πεδίο.

Το βιβλίο ανακαλεί στη μνήμη μας μια από τις πιο εμβληματικές εικόνες του εικοστού αιώνα: δύο αγόρια, δύο νεαροί πρίγκιπες, να περπατούν πίσω από το φέρετρο της μητέρας τους, καθώς ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθούσε συγκλονισμένος, βυθισμένος στην απόλυτη θλίψη – και στην αβεβαιότητα. Για πρώτη φορά, ο πρίγκιπας Χάρι αφηγείται τη δική του ιστορία, τη δική του αλήθεια για τη βασιλική οικογένεια και για το πώς είναι να ζεις μία ζωή ως αναπληρωματικός διάδοχος του θρόνου, ως ΡΕΖΕΡΒΑ. Σφραγισμένη από την ορμητική, αφοπλιστική ειλικρίνεια του συγγραφέα, η ΡΕΖΕΡΒΑ αποτελεί ένα εκδοτικό ορόσημο, ένα βιβλίο αποκάλυψη, πλημμυρισμένο από βαθιά επίγνωση και σκληρά κερδισμένη σοφία για την αέναη δύναμη και νίκη επίσης αγάπης που αφήνει πίσω επίσης τον πόνο.

Ο Πρίγκιπας Χάρι επιθυμεί να υποστηρίξει βρετανικές φιλανθρωπικές οργανώσεις με δωρεές από τα έσοδα του βιβλίου ΡΕΖΕΡΒΑ. Ο Δούκας του Σάσεξ έχει δωρίσει 1.500.000 δολάρια στον φιλανθρωπικό οργανισμό Sentebale που ίδρυσε με τον Πρίγκιπα Seeiso του Λεσότο στη μνήμη των μητέρων επίσης, ο οποίος υποστηρίζει παιδιά και νέους στο Λεσότο και στην Μποτσουάνα που έχουν πληγεί από τον ιό HIV/AIDS. Ο Πρίγκιπας Χάρι θα δωρίσει επίσης στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό WellChild το ποσό των 300.000 λιρών. Το ίδρυμα WellChild, του οποίου είναι βασιλικός χορηγός επί δεκαπέντε χρόνια, δίνει τη δυνατότητα σε παιδιά και νέους με σοβαρά προβλήματα υγείας να δέχονται φροντίδα και θεραπεία στο σπίτι και όχι στο νοσοκομείο, όπου αυτό είναι δυνατόν.

Βρες τη Ρεζέρβα εδώ