Η επιλογή της Μαρίας Ματσούκα να γράψει βιβλία δεν είναι καθόλου «Επικίνδυνη» αλλά βαθιά ανάγκη

Ανθή Μιμηγιάννη
Η επιλογή της Μαρίας Ματσούκα να γράψει βιβλία δεν είναι καθόλου «Επικίνδυνη» αλλά βαθιά ανάγκη
Instagram

«Η απάντησή μου στους επικριτές μου είναι η έκδοση των δυο βιβλίων μου και μάλιστα από κορυφαίο εκδοτικό οίκο». 

Χαμηλών τόνων, ανήσυχο πνεύμα, ρομαντική, ειλικρινής, γειωμένη, όσοι ξέρουν την πρώτη ανάγνωση της Μαρίας Ματσούκα γνωρίζουν πως είναι όλα αυτά ενώ όσοι έχουν προχωρήσει στη δεύτερη ανάγνωσή της ξέρουν πάρα πολύ καλά πως η αγάπη της για το διάβασμα ήταν πάντα μια εσωτερική ανάγκη που ήταν λογικό να εξελιχθεί στη συγγραφή. Η «Επικίνδυνη» αποτελεί τη συνέχεια του πρώτου της βιβλίου «Όλα όσα ψιθυρίσαμε» και σε κάθε σελίδα καθίσταται σαφές πως το μεγαλύτερο νόημα του βιβλίου είναι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του αναγνώστη. Και αν θέλουμε να μιλήσουμε και για την τρίτη ανάγνωση της Μαρίας, θα πούμε πως επειδή πάντα είχε ως στόχο το να γίνεται η καλύτερη εκδοχή της τότε τα λεγόμενά της έχουν ιδιαίτερη αξία (και) ως προς το κομμάτι της ενδυνάμωσης.

Έχοντας, μεταξύ άλλων, ασχοληθεί επαγγελματικά με τον χώρο της μόδας και το επιχειρείν λανσάροντας το δικό της brand με μαγιό, η Μαρία Ματσούκα έκανε πράξη ένα από τα σημαντικότερα highlights του βιβλίου ή αλλιώς: «Θα πρέπει να εξελισσόμαστε και να μην φοβόμαστε τις αλλαγές». Η συγγραφική της υπογραφή φέρει το όνομα Μαρία Μαρσέλου και αυτή της η απόφαση θα μπορούσε να πει κανείς πως κρύβει και μια σοβαρή δήλωση που, ανάμεσα σε άλλα, περιλαμβάνει περηφάνια ενώ αποτελεί και απάντηση σε μία από τις μεγαλύτερες παθογένειες όλων των εποχών που δεν είναι άλλη από τις «ταμπέλες». Ταμπέλες που δυστυχώς πολλές φορές κόβουν τα φτερά σε ταλαντούχους ανθρώπους -γιατί πολύ απλά γεννούν τον φόβο της εξέλιξης.

Η τέταρτη ανάγνωση της Μαρίας λέει πως δεν φοβάται, λατρεύει την οικογένεια και τους φίλους της, δεν αντέχει τη ζήλια και τα ψέματα, πιστεύει στη γυναικεία αλληλεγγύη και τη δύναμη που κρύβουμε μέσα μας.

Για όλα αυτά και πολλά περισσότερα, η «Επικίνδυνη» της Μαρίας είναι ένα πολύ δυνατό όπλο που αξίζει μια θέση στην καρδιά και τη βιβλιοθήκη μας.

Συνέντευξη με τη Μαρία Ματσούκα με αφορμή την «Επικίνδυνη»

Κυρία Ματσούκα, για ποιο λόγο είχατε την ανάγκη να πείτε τώρα την ιστορία της «Επικίνδυνης»;

Γιατί πλέον αισθάνομαι έτοιμη να αποκαλύψω την αληθινή μου ταυτότητα. Η αγάπη του αναγνωστικού κοινού συνδυαστικά με την ανάγκη μου ως συγγραφέας να αλληλοεπιδράσω, ύστερα από δυο βιβλία με τους αναγνώστες μου, με έκαναν να αποκαλυφθώ.

Κυρία Ματσούκα, για ποιο λόγο είχατε την ανάγκη να πείτε τώρα την ιστορία της «Επικίνδυνης»;

Η «Επικίνδυνη», αν και διαβάζεται αυτοτελώς, είναι η συνέχεια του πρώτου μου βιβλίου «Όλα όσα ψιθυρίσαμε». Στο πρώτο βιβλίο παρακολουθούμε τη ζωή της Ερατώς, και στο δεύτερο τη ζωή της κόρης της Ερατώς, της Ηλέκτρας που πλέον είναι ολοκληρωμένη και ανεξάρτητη γυναίκα. Η ηρωίδα κυριολεκτικά μου μίλησε, αποζητούσε την αφοσίωση μου. Είμαι η Ηλέκτρα, μου είπε, και είμαι τριάντα χρονών, ναι καλά κατάλαβες είμαι η κόρη της Ερατώς και ήρθε η ώρα να σου πω τη δική μου ιστορία…

image_6483441.JPG

Αντιλαμβάνομαι τους λόγους που επιλέξατε το ψευδώνυμο «Μαρία Μαρσέλλου» ωστόσο η αλλαγή του ονόματος για κάποιους δεν προωθεί το empowering στοιχείο καθώς είναι σαν να απαρνείστε την ταυτότητά σας. Τι απαντάτε σε αυτό;

Όταν βγήκε το πρώτο μου βιβλίο «Όλα όσα ψιθυρίσαμε» μόλις είχα γεννήσει. Ήμουν λεχώνα και ήταν μια πολύ ευαίσθητη περίοδος για μένα. Επέλεξα το ψευδώνυμο για τρεις λόγους:

Ο πρώτος ήταν γιατί φοβόμουν ότι λόγω της επιχειρηματικής μου ιδιότητας το αναγνωστικό κοινό θα μπερδευότανε και ίσως να μην επέλεγε να διαβάσει το βιβλίο μου. Έτσι λειτούργησα σαν μαμά και προστάτεψα το πρώτο μου πνευματικό παιδί δίνοντάς του την ευκαιρία να διαβαστεί.

Ο δεύτερος λόγος ήταν ότι κάποιοι ίσως έλεγαν ότι το βιβλίο μου εκδόθηκε λόγω ονόματος κάτι το οποίο επίσης δεν επιθυμούσα. Το βιβλίο μου εκδόθηκε αξιοκρατικά! Και αυτό το απέδειξα με το να βάλω ένα ψευδώνυμο που ουσιαστικά ένα ψευδώνυμο δεν έχει τίποτα από «πίσω»: ούτε παρουσιάσεις, ούτε συνεντεύξεις, ούτε τίποτα! Ο βαθμός δυσκολίας για τις πωλήσεις αμέσως πολλαπλασιάζεται.

Και ο τρίτος λόγος ήταν γιατί πραγματικά ήμουν περίεργη για το τι θα συμβεί: τις κριτικές του βιβλίου δίχως να ξέρουν ποιος κρύβεται από πίσω, αν θα αρέσει αληθινά χωρίς δεύτερες σκέψεις. Το στοίχημα το κέρδισα και με τα δυο βιβλία που εκδόθηκαν με το ψευδώνυμό μου και είμαι περήφανη για αυτό!

Ποια σελίδα/κεφάλαιο του βιβλίου σάς δυσκόλεψε περισσότερο και γιατί;

Και στα δύο βιβλία με δυσκόλεψαν λίγο παραπάνω οι ερωτικές σκηνές. Στάθηκα πολλές ώρες σε αυτές τις σελίδες, ίσως και μέρες, για να μείνω ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα. Έγραφα και διέγραφα ξανά και ξανά. Ήθελα να αποδώσω τον έντονο ερωτισμό, και το πάθος δίχως φυσικά να είναι πρόστυχο και φτηνό. Ήθελα να μεταδώσω στους αναγνώστες την ερωτική παραφορά των ηρώων και να νιώσουν το μεγαλείο των συναισθημάτων τους μέσα από την ερωτική πράξη και εντέλει νομίζω ότι τα κατάφερα.

unnamed-(3).jpg

Ποιο είναι το μεγαλύτερο ερώτημα αλλά και διαπίστωση που προκύπτουν από αυτό το βιβλίο;

Το να εξελισσόμαστε και να μην φοβόμαστε τις αλλαγές. Να κυνηγάμε τα όνειρά μας, να μην αφηνόμαστε στη μοίρα αλλά να βασιζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις και να προσπαθούμε για το καλύτερο. Επίσης, ότι η αγάπη, η αληθινή αμοιβαία αγάπη, μεταμορφώνει τους ανθρώπους στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους. Να είμαστε γενναίοι και δυναμικοί. Μια ζωή την έχουμε είναι κρίμα να την χαραμίσουμε.

Το βιβλίο είναι ψυχολογικό θρίλερ με έντονα κοινωνικά στοιχεία. Αναφέρεται στα παιδικά τραύματα και πώς αυτά μας καθορίζουν. Αναφέρεται επίσης στην ευκολία που έχουμε οι άνθρωποι να κρίνουμε τους άλλους από την πρώτη μάτια, αλλά και στην εμμονή μας για την τελειότητα μα και στο ανικανοποίητο που στις μέρες μας αρκετούς εξουσιάζει…

Δυο γυναίκες, ένας άνδρας και οι επικίνδυνες μα και απρόβλεπτες πτυχές του χαρακτήρα τους.

Ποια η μεγαλύτερη απάντηση που πήρατε εσείς γράφοντάς το;

Έμαθα και εγώ πολλά από τους ήρωες των βιβλίων μου. Σίγουρα έμαθα ότι όλα είναι δυνατά να συμβούν αρκεί να το θέλεις πολύ και αρκεί να παλέψεις για τα θέλω σου.

Πώς είναι να εκτίθεστε μέσω της συγγραφής; Βλέπουμε πολλά κομμάτια του εαυτού σας στην «Επικίνδυνη;».

Η αλήθεια είναι ότι το ψευδώνυμο μού έδινε ένα δίχτυ ασφαλείας. Θέλω να πω ότι δεν ήξεραν ποιος ήταν πίσω από τα βιβλία μου, άρα μπορούσα να γράψω ό,τι ήθελα δίχως να φοβάμαι πως θα με κρίνουν και το τι θα σκεφτούν για μένα.

Κανένας ήρωας δεν έχει στοιχεία από εμένα. Λίγα ίσως, πολύ λίγα. Κυρίως τα στοιχεία των ηρώων μου ανήκουν στους ανθρώπους που συναντώ γύρω μου. Εμπνέομαι από χαρακτήρες και καταγράφω ό,τι με εμπνέει.

unnamed-(1).jpg

Τι σας ικανοποιεί περισσότερο αναφορικά με την εμπλοκή σας σε αυτό το κομμάτι;

Λατρεύω τη μοναχικότητα της συγγραφής. Μου αρέσει να δημιουργώ κόσμους, ήρωες, και ιστορίες. Μου αρέσει να παίζω με τις λέξεις και να χάνομαι στο παράλληλο σύμπαν των ηρώων μου.

Το γεγονός πως προέρχεστε από καλλιτεχνικό και fashion κλάδο, έκανε τη συγγραφική σας διαδρομή δυσκολότερη; Ποια είναι τα εμπόδια που συναντήσατε; Υπήρχε δυσπιστία, ειρωνεία ή κάποιου είδους αποδοκιμαστική συμπεριφορά στο πρόσωπό σας;

Κάποιοι άνθρωποι υπήρξαν είρωνες απέναντί μου και απέναντι στο όνειρό μου και τον στόχο μου. Με αμφισβήτησαν έντονα, ίσως και να με χλεύασαν. Αλλά δεν το έβαλα κάτω. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι ο εκδοτικός μου οίκος δεν με αμφισβήτησε καθόλου, διάβασε το βιβλίο μου, όπως κάνει με όλους τους εν δυνάμει συγγραφείς, και έτσι πήρα το πράσινο φως που τόσο απόλυτα ήθελα. Αυτό μου αρκεί, και τα λέει όλα. Η Έκδοση των βιβλίων μου και μάλιστα από τις Εκδόσεις Ψυχογιός είναι η απάντησή μου στους επικριτές μου.

Πείτε μας τρία βασικά χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου για να πετύχει (εκτός από το ταλέντο).

Η επίμονη, η πειθαρχία και η πίστη.

Τι ρόλο παίζει η γυναίκεια αλληλεγγύη σε αυτόν τον κλάδο, αλλά και σε κάθε κλάδο; Είμαστε σε ικανοποιητικό επίπεδο κατά την άποψή σας ή έχουμε ακόμα δρόμο ώστε να προωθηθεί όπως θα πρέπει;

Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, είμαι σίγουρη για αυτό. Είμαι πολύ ευγνώμων για τις γυναίκες που συνάντησα ως τώρα στον συγγραφικό κλάδο και τις ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου. Η πρώτη που διάβασε το βιβλίο μου ήταν η Αγγέλα Σωτηρίου η διευθύντρια του εκδοτικού τμήματος στις Εκδόσεις Ψυχογιός και εκείνη που είπε το μεγάλο «ναι» επιβραβεύοντας τους κόπους και την πίστη στο όραμά μου. Έπειτα, είναι όλες οι υπέροχες κυρίες που δουλεύουν στις Εκδόσεις και φυσικά δεν μπορώ να μην αναφερθώ στη Λένα Μαντά που υπήρξε τόσο γενναιόδωρη και υποστηρικτική απέναντι στο έργο μου. Φυσικά και πιστεύω στη γυναικεία αλληλεγγύη, στη δύναμη και στη συμμαχία.

1684749492694-409325017-unnamed-(1).jpg

Το συγγραφικό ταλέντο είναι κάτι έμφυτο ή χτίζεται; Πότε καταλάβατε ότι το «έχετε»;

Από μικρή διάβαζα πολύ, διάβαζα ασταμάτητα. Τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής με βοήθησαν να λυθώ μέσα από τις εργασίες- διηγήματα που μας έβαζαν οι συγγραφείς-δάσκαλοί μας να κάνουμε σε εβδομαδιαία βάση. Υπήρχε άμεση κριτική στα γραπτά μας από τους συμμαθητές και τους δασκάλους μας, και αν και ήταν αρκετά σκληρή αυτή η διαδικασία, παράλληλα ήταν απόλυτα ωφέλιμη. Πιστεύω, ωστόσο, ότι για να γράψεις χρειάζεται να έχεις κάτι πηγαίο που να σε καθοδηγεί.

Όταν κατά το παρελθόν διαβάζατε βιβλία ή περνούσατε χρόνο σε βιβλιοπωλεία ξέρατε πως κάποια στιγμή θα βρεθείτε και εσείς «μέσα»;

Διάβαζα από μικρή ασταμάτητα λογοτεχνικά βιβλία όμως ποτέ δεν με φαντάστηκα συγγραφέα. Αυτό συνέβη από όταν ξεκίνησα τα μαθήματα δημιουργικής γραφής το 2015 και κατάλαβα πόσο μου αρέσει να γράφω και φυσικά ότι μπορώ να γράφω, ότι έχω πηγαίο ταλέντο -όπως έλεγαν και οι καθηγητές μου.

unnamed-(2).jpg

Η παρουσίαση του βιβλίου σας απετέλεσε πολύ σημαντικό γεγονός στα πολιτιστικά δρώμενα πριν από λίγο καιρό. Πόσο σημαντική είναι για εσάς η ηθική επιβράβευση από ανθρώπους που έχουν διαγράψει μία λαμπρή πορεία στον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών;

Πολύ σημαντική και με γεμίζει χαρά και ευγνωμοσύνη. Η ύπαρξη της Λένα Μαντά και της Μανίνας Ζουμπουλάκη -δυο σπουδαίων Ελληνίδων συγγραφέων στο πάνελ της παρουσίασης του βιβλίου μου, ήταν ό,τι πιο σημαντικό για μένα. Και φυσικά το ότι διάβασε αποσπάσματα η αδελφή μου ήταν μια υπέροχη και συγκλονιστική στιγμή. Όλη η παρουσίαση ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα.

Για ποιο λόγο επιλέξατε την αδερφή σας προκειμένου να διαβάσει αποσπάσματα του βιβλίου σας;

Σε αυτούς που σκέφτηκαν ότι «Εντάξει, αδελφή της είναι σίγουρα θα διάβαζε κάτι για να τη βοηθήσει» θα απαντήσω ότι η αδελφή μου, η οποία είναι σπουδαία ηθοποιός, είναι πολύ αυστηρή και δεν θα διάβαζε ποτέ τίποτα αν δεν της άρεσε αληθινά. Είναι το επάγγελμά της να ερμηνεύει ήρωες και σε καμία περίπτωση δεν παίζει με αυτό.

image_6483441-(1).JPG

Σε βάθος χρόνου με ποια ιδιότητα θα θέλατε να μείνετε περισσότερο αποτυπωμένη στη συνείδηση του κόσμου;

Με αυτή της συγγραφέως.

Σας έχει κοστίσει στη ζωή σας η υπερ-ανάλυση;

Δεν υπεραναλύω. Μότο μου είναι το, ανάλυση-παράλυση.

Πόσο σας άλλαξε σαν άνθρωπο η γέννηση του γιου σας;

Στον απόλυτο βαθμό. Από τη στιγμή που έμεινα έγκυος άρχισα να αλλάζω κάθε μέρα και λίγο περισσότερο. Η ύπαρξη του γιου μου με κάνει καλύτερο άνθρωπο. Τον λατρεύω, είναι όλη μου η ζωή.

Έστω ότι πρέπει να συστηθείτε σε κάποιον που δεν έχει ιδέα ποια είστε: ποια είστε;

Είμαι αισιόδοξη, χαρούμενη και καλοπροαίρετη. Δεν ήμουν από τα τυχερά παιδιά που ήξεραν με το που τελείωσαν το σχολείο τι ήθελαν να γίνουν. Πειραματίστηκα αρκετά, δούλεψα παρά πολύ σε πολλούς διαφορετικούς τομείς για να βρω αυτό που πραγματικά μου αρέσει και με εκφράζει. Δούλευα ως υπάλληλος σε χρυσοχοείο και παράλληλα έκανα σεμινάρια σχεδίου μόδας, έπειτα δούλευα ως βοηθός παραγωγής σε θέατρα συνέδρια κ.α. όσο δημιουργούσα την εταιρία με τα μαγιό μου και παράλληλα έκανα μαθήματα δημιουργικής γραφής. Δεν εφησυχάζομαι.

Δεν αντέχω τη γκρίνια και τα ψέματα. Μπορεί να συγχωρήσω και να δικαιολογήσω τα πάντα -υπό προϋποθέσεις- όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα εξαφανιστώ από τη ζωή κάποιου που με εξαπάτησε. Δεν αντέχω τη ζήλεια. Δεν μου αρέσει να ζηλεύω και ούτε θέλω να με ζηλεύουν δεν είμαι από τους ανθρώπους που αντλώ επιβεβαίωση από τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Πλέον στα 40 μου ξέρω ότι είμαι στο σωστό δρόμο και είμαι πολύ ευγνώμων για αυτό. Τα κατάφερα με κόπο και πίστη. Επίσης εδώ και μια δεκαετία δουλεύω με τον εαυτό μου, κάνω μαθήματα προσωπικής ανάπτυξης αυτογνωσίας και NlP.

Δύο από τους αγαπημένους μου ποιητές είναι ο Οδυσσέας Ελύτης και ο Τάσος Λειβαδίτης. Από τους κορυφαίους συγγραφείς ξεχωρίζω τους Ντοστογιέφσκι, Μάρκες, Γκουτιέρεζ. Δύο από τις αγαπημένες μου Ελληνίδες συγγραφείς που κατέχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου είναι η Λένα Μαντά και η Μανίνα Ζουμπουλάκη. Στα αγαπημένα μου βιβλία συγκαταλέγω τα: «100 χρόνια μοναξιάς», «Ο ηλίθιος», «Ο Έρωτας νοστάλγησε την Κούβα», «Η καρδερίνα», «Το σπίτι δίπλα στο ποτάμι».

Κυρία Ματσούκα, θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα ενδυνάμωσης σε κάθε γυναίκα;

Θα πω μια ατάκα από την ηρωίδα του βιβλίου μου «Επικίνδυνη»: «Η ζωή είναι πολύ ωραία, το μόνο που χρειάζεται είναι να έχεις τα κότσια για να τη ζήσεις…».