Πού βγαίνουμε για κρασί: 4 wine bars στην Αθήνα για ποτήρια που γίνονται ολόκληρη έξοδος
Υπάρχουν βραδιές που δεν χρειάζονται πολλά. Ένα καλό ποτήρι κρασί, κάτι νόστιμο στη μέση και μια παρέα που έχει αρκετά να πει, είναι υπεραρκετά για να δώσουν το σύνθημα της εξόδου.
Και η Αθήνα τα τελευταία χρόνια αγαπά το κρασί λίγο περισσότερο. Τα wine bars έχουν αφήσει πίσω τους την αυστηρή εικόνα που κάποτε τα συνόδευε και έχουν γίνει από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία συνάντησης στην πόλη. Φυσικά κρασιά, ελληνικές ποικιλίες, ψαγμένες εισαγωγές, μικρά πιάτα και wine tastings χωρίς περιττούς κανόνες συνθέτουν τη νέα οινική σκηνή της πρωτεύουσας. Από τα Εξάρχεια μέχρι το Σύνταγμα και το ιστορικό κέντρο, επιλέγουμε τέσσερις διευθύνσεις για την επόμενη φορά που η απάντηση στο «πού πάμε;» θα είναι απλώς: για κρασί.
Ένα ελληνικό εστιατόριο στα 25 καλύτερα fine dining του κόσμου για το Tripadvisor
Τανίνη Αγάπη Μου: Για ελληνικό κρασί στα Εξάρχεια
Το όνομά της αρκεί για να καταλάβεις ότι εδώ το κρασί δεν αντιμετωπίζεται απλώς ως ένα ακόμη ποτό. Στην Τανίνη Αγάπη Μου, στην Ιπποκράτους, πρωταγωνιστεί ο ελληνικός αμπελώνας και η διάθεση να τον γνωρίσουμε λίγο καλύτερ, ένα ποτήρι τη φορά. Η κάβα συγκεντρώνει περισσότερες από 100 διαφορετικές ετικέτες από ελληνικές ποικιλίες, με ιδιαίτερη έμφαση στα φυσικά κρασιά που προέρχονται από βιολογικούς και βιοδυναμικούς αμπελώνες.Είναι από εκείνα τα μέρη που μπορούν να λειτουργήσουν εξίσου καλά για ένα χαλαρό ποτήρι μετά τη δουλειά και για μια βραδιά εξερεύνησης διαφορετικών ποικιλιών. Γιατί εδώ η φιλοσοφία είναι ξεκάθαρη: αγαπάμε το ελληνικό κρασί, το πίνουμε, αλλά ταυτόχρονα το ανακαλύπτουμε.
Ιπποκράτους 91 & Μεθώνης, Αθήνα, 211 115 0145
Πού θα φας νόστιμα κρουασάν στην Αθήνα; 5 στάσεις για βουτυρένιες απολαύσεις
Wine is Fine: Ευρωπαϊκός αέρας στην καρδιά της Αθήνας
Στη Βύσσης, το Wine is Fine αντιμετωπίζει το κρασί περισσότερο σαν παιχνίδι και λιγότερο σαν μια υπόθεση που χρειάζεται αυστηρούς κανόνες. Η φιλοσοφία του βασίζεται σε προσεκτικά επιλεγμένα προϊόντα και clean wines από τον ευρωπαϊκό αμπελώνα, με χαμηλές ή και μηδενικές παρεμβάσεις. Δίπλα τους βρίσκουν τη θέση τους οι «ελληνικοί συγγενείς» τους, δημιουργώντας έναν ενδιαφέροντα διάλογο ανάμεσα στις εγχώριες και τις ευρωπαϊκές οινοποιητικές τάσεις. Το κρασί εδώ δεν έρχεται μόνο του. Συνοδεύεται από φαγητό φτιαγμένο με αντίστοιχη προσοχή στην πρώτη ύλη, κάνοντας το Wine is Fine μια επιλογή που μπορεί εύκολα να ξεκινήσει με ένα ποτήρι και να εξελιχθεί σε ολόκληρη βραδινή έξοδο.
Βύσσης 6, Αθήνα, 210 323 0304
Ο γύρος του κόσμου μέσα από την Αθήνα: Πού τρώμε και πίνουμε στις πιο «διεθνείς» πλατείες της πόλης
Drunky Goat: Wine tasting χωρίς να χρειάζεται να είσαι sommelier
Πόσες ετικέτες χρειάζεται πραγματικά μια λίστα κρασιών για να είναι ενδιαφέρουσα; Στο Drunky Goat η απάντηση δεν είναι «όσο περισσότερες γίνεται». Αντί για εκατοντάδες μπουκάλια που υπάρχουν απλώς για να εντυπωσιάζουν, η λογική του βασίζεται σε μια πιο focused επιλογή ελληνικών κρασιών που, όπως λένε οι ίδιοι, αξίζουν πραγματικά τον χρόνο σου.Το ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ο τρόπος με τον οποίο επιχειρεί να κάνει το wine tasting προσιτό ακόμη και σε όσους δεν γνωρίζουν τη διαφορά ανάμεσα σε μια Μαλαγουζιά και ένα Ασύρτικο. Wine flights, καθοδήγηση και tasting tools σού επιτρέπουν να δοκιμάσεις και να ανακαλύψεις κρασιά χωρίς να χρειάζεται ούτε να προσλάβεις sommelier ούτε όπως εύστοχα το θέτουν– να προσποιηθείς ότι είσαι ένας.
Ναυάρχου Νικοδήμου 5, Σύνταγμα, 210 3319966 Αρσάκη 6, Στοά Αρσακείου, 216 5002026
4 νέα spots στην Αθήνα που αξίζει να βάλεις στα to-do σου για τον Σεπτέμβριο
Psyche: Για κρασί και μεγάλες συζητήσεις
Μερικές φορές ένα μαγαζί ξεκινά από μια κοινή ιδέα. Η Αμαλία Αυγέρη και ο Αντώνης Μούγιας ήταν μέχρι πρόσφατα δύο άγνωστοι μεταξύ τους, είχαν όμως το ίδιο όραμα: να δημιουργήσουν έναν χώρο αφιερωμένο στο καλό κρασί και σε όλες εκείνες τις νόστιμες μπουκιές που θέλεις δίπλα του.
Ένας κοινός τους φίλος, σεφ, αντιλήφθηκε τη σύμπτωση και τους έφερε σε επαφή. Κάπως έτσι γεννήθηκε το Psyche Wine Bar Bistrot Restaurant, μέσα στη Στοά Κορνάρου και μόλις λίγα βήματα μακριά από την πολύβουη Ερμού. Κεντρικός πρωταγωνιστής είναι, φυσικά, το κρασί. Τη λίστα έχει επιμεληθεί ο sommelier Λάμπρος Σιαφάκας και σε αυτή συναντώνται ετικέτες από τον ελληνικό αλλά και τον διεθνή αμπελώνα.
Κορνάρου 4, Σύνταγμα, 210 3221271
