Oscars 2022 Σκηνοθεσία: Το «Dune» είναι το μεγαλύτερο σνομπάρισμα μετά το «Inception»

Νατάσσα Σχοινά
Oscars 2022 Σκηνοθεσία: Το «Dune» είναι το μεγαλύτερο σνομπάρισμα μετά το «Inception»

Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πώς το «Dune» δεν είναι υποψήφιο για Καλύτερη Σκηνοθεσία.

Οι υποψηφιότητες για τα βραβεία Όσκαρ ανακοινώθηκαν την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου αποκαλύπτοντας, επιτέλους, τους ανθρώπους και τις ταινίες που στο σύνολό τους ξεχώρισαν στον χώρο του κινηματογράφου. Η Tracee Ellis Ross και ο Leslie Jordan ανακοίνωσαν τα μεγάλα ονόματα σε ένα διαδικτυακό γεγονός, με το κοινό να παίρνει την απάντηση στο αν οι δικές του επιλογές και τα προγνωστικά δικαιώθηκαν. Τι έγινε, όμως, τελικά;

Στην πλειοψηφία τους, οι υποψηφιότητες ανταποκρίθηκαν σε αυτό που είχαμε στο μυαλό μας, τουλάχιστον όσον αφορά στην κατηγορία της «Καλύτερης Ταινίας». Το υπέροχο και ρομαντικό μέσα στο πολιτικοποιημένο του περιβάλλον «Belfast» στάθηκε δίπλα στο ξεκάθαρο φαβορί του 2022 για κάθε κατηγορία «The Power of the Dog» με τον Benedict Cumberbatch και τον Jesse Plemons να τρίζουν τις καρέκλες των ανδρών ηθοποιών της κατηγορίας τους. Το γεμάτο διθυραμβικές κριτικές «Licorice Pizza», το νέο δημιούργημα του Guillermo del Toro «Nightmare Alley», η βιογραφική των Williams «King Richard» και το συγκινητικό «CODA» κατάφεραν να βρεθούν λίγο πιο κοντά στην κατάκτηση του χρυσού αγαλματιδίου. Η επιστροφή του Steven Spielberg με το «West Side Story», το ατμοσφαιρικό «Drive My Car» αλλά και το μετα-αποκαλυπτικό «Dune» ολοκλήρωσαν τη «μεγάλη» κατηγορία της βραδιάς. Μέχρι και η ταινία που δίχασε το κοινό, το «Don’t Look Up», τρύπωσε κάπου εκεί. Ωστόσο, όσον αφορά στη σκηνοθεσία που οι υποψηφιότητες είναι λιγότερες, όλοι σχολίασαν το μεγαλύτερο σνομπάρισμα από την εποχή που ο Christopher Nolan έφτιαξε το «Inception»: τον Denis Villeneuve.


Υποψηφιότητες στην Κατηγορία για το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας: Belfast - Kenneth Brannagh, Drive My Car - Ryûsuke Hamaguchi, Licorice Pizza - Paul Thomas Anderson, West Side Story - Steven Spielberg, The Power of the Dog - Jane Campion

O Denis Villeneuve έκανε εξαιρετική δουλειά με το «Dune». Δεν έκανε εκπτώσεις στην ποιότητα, εστίασε και στην παραμικρή λεπτομέρεια φέρνοντας στη μεγάλη οθόνη το κλασικό βιβλίο του Frank Herbert με τον καλύτερο τρόπο που έχει αποδοθεί στην ιστορία του κινηματογράφου μέχρι σήμερα. Σίγουρα ένας παράγοντας που συνέβαλε σε αυτό είναι και η προηγμένη τεχνολογία σε σχέση με τα διαθέσιμα μέσα για την ταινία του 1984, για παράδειγμα, όμως, πέρα από αυτό, η καλλιτεχνική ματιά του γαλλοκαναδού σκηνοθέτη έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην παρουσίαση μίας ποιοτικής και δυνητικά πραγματικής εκδοχής της sci-fi ιστορίας της οικογένειας Atreides. Ένα έργο διόλου εύκολο, αφού οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας πολλές φορές έχουν βρεθεί στο επίκεντρο επικριτικών σχολίων από το κοινό λόγω της προδιάθεσής τους να απομακρύνονται από τον σύγχρονο ρεαλισμό και να μοιάζουν πιο ψεύτικες. Ο Villeneuve, δηλαδή, πέτυχε στο σημείο που άλλοι ασχολούμενοι με το είδος δημιουργοί απέτυχαν.


Σαφώς, λοιπόν, το «Dune» άξιζε την κερδισμένη υποψηφιότητά του στην κατηγορία της «Καλύτερης Ταινίας», καθώς επίσης και σε αυτές της «Καλύτερης Εικόνας» και του «Καλύτερου Ήχου», ωστόσο, πού είναι μέσα σε όλο αυτό ο Villeneuve; Ο άνθρωπος που συντόνισε τις σκηνές. Το στήσιμο -ακόμα και την απόδοση- των ηθοποιών, των πλάνων και της ατμόσφαιρας. Εκείνος που ενσωμάτωσε την κλάση και τη ραφιναρισμένη αισθητική του θεάτρου σε μία μεγάλου μήκους sci-fi ταινία -στο είδος που το περιμένεις λιγότερο να συμβεί-.

dune oscars2022 snob

Η εν λόγω απουσία έφερε στο μυαλό την απογοήτευση του 2010, όταν το «Inception» πήρε υποψηφιότητα για «Καλύτερη Ταινία» αλλά όχι ο Christopher Nolan για «Καλύτερη Σκηνοθεσία», αφήνοντας το κοινό με μία τεράστια αναπάντητη απορία. Αδυνατώντας να εξηγήσουν την παράλειψη του Villeneuve, οι θεατές μέχρι που άρχισαν να κατηγορούν τα pancakes και την καλή του διάθεση το πρωί της Τρίτης πριν ακούσει τις υποψηφιότητες, λέγοντας μέχρι και ότι η Ακαδημία τον τιμώρησε για τη βιασύνη του να χαρεί. Πέρα από την πλάκα, σαφώς δεν έφταιξαν τα pancakes και δεν ξέρω αν πράγματι ήταν εσκεμμένο, πάντως το να μην είναι στην κατηγορία της «Καλύτερης Σκηνοθεσίας» παραμένει κατάφορη αδικία έχοντας δει το υπέροχα απόκοσμο πρώτο μέρος του «Dune» (σ.σ. Το δεύτερο είναι προγραμματισμένο για τις 20 Οκτωβρίου του 2023). Γιατί, ναι, το «West Side Story», για παράδειγμα, ήταν μία πανέμορφη και καλογυρισμένη ταινία, αλλά όχι για να πάρει τη θέση από το δημιούργημα του Villeneuve.

Συνέχισε παρακάτω για περισσότερες φωτογραφίες από τις καταπληκτικές σκηνές του «Dune».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Oscars 2022: Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες - Ποιες ταινίες απέσπασαν τις περισσότερες

The Royal Treatment: Η ταινία που κοροϊδεύει τον καθωσπρεπισμό των royals όπως του αξίζει

Το «Valeria» του Netflix είναι ό,τι δεν κατάφερε να γίνει το «And Just Like That»