Το «Valeria» του Netflix είναι ό,τι δεν κατάφερε να γίνει το «And Just Like That»

Νατάσσα Σχοινά
Το «Valeria» του Netflix είναι ό,τι δεν κατάφερε να γίνει το «And Just Like That»

Η σειρά που καλύπτει το κενό που άφησε το reboot του «Sex and the City».

Δεν μπορώ να πω ότι ήμουν ποτέ ιδιαίτερα φανατική με το «Sex and the City», ωστόσο, από το 1998 μέχρι και το 2004 που προβαλλόταν στην τηλεόραση ήταν το talk-of-the-town. Ακόμα κι αν δε σου άρεσε το γενικό story πάνω στο οποίο βασιζόταν, μπορούσες τουλάχιστον να πεις ότι επρόκειτο για μία παραγωγή που έδινε κάτι διαφορετικό για την εποχή. Προκαλούσε. Είχε μία Samantha Jones φανερά απελευθερωμένη σεξουαλικά, ταράζοντας μία κοινωνία που ζούσε ακόμα περισσότερο με βάση το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν τα δύο φύλα. Όταν έφτασε το reboot, «And Just Like That», περίμενες κάτι ανάλογο για τα σημερινά δεδομένα. Αντ’ αυτού, η παραγωγή ήταν σαν να αναμάσησε story χωρίς να κάνει σημαντικά βήματα για να ταρακουνήσει το 2021-2022.

And Just Like That... Το reboot δε θύμιζε καθόλου Sex and the City αλλά όχι με την καλή έννοια

Κάποια στιγμή πριν από μερικές μέρες, έκανα browsing στο Netflix ψάχνοντας για μία σειρά να περάσω την ώρα μου και να ξεχαστώ. Γρήγορα έπεσε πάνω στο «Valeria». Εκ πρώτης, μου τράβηξε την προσοχή ένα γνωστό μου πρόσωπο: η σύζυγος του Berlin από το «La Casa de Papel». Η Diana Gómez, από τότε που εμφανίστηκε στη σειρά, γοήτευσε το κοινό, ίσως και περισσότερο από τον Andrés de Fonollosa. Δύο σεζόν της σειράς έχουν κυκλοφορήσει και τις είδα μέσα σε δύο μέρες.



Τι είναι το «Valeria»

Βλέποντας μόλις λίγα επεισόδια, έκανα τον συνειρμό για το «Sex and the City» και αυτό που θα έπρεπε να είναι το reboot του, «And Just Like That». Το «Valeria» (Diana Gómez) παρουσιάζει τις ζωές μίας παρέας γυναικών -με έμφαση σε αυτή της Valeria που είναι συγγραφέας και προσπαθεί να εκδώσει βιβλίο-. Την επαγγελματική τους καθημερινότητα, τα ερωτικά τους ενδιαφέροντα, τους προβληματισμούς τους για τα δύο παραπάνω και γενικά για τη ζωή. Τέσσερις γυναίκες εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους που έχουν φτιάξει το girl squad που όλες θέλουμε στη ζωή μας. Όχι εξιδανικεύοντας καταστάσεις, αλλά αποδίδοντας τις χαρές ως χαρές και τις δυσκολίες ως δυσκολίες. Και αυτό είναι ένα πολύ βασικό σημείο στο οποίο πετυχαίνει.

https://www.instagram.com/p/CTwQvyPNnYR

Είναι πραγματικό

Η σειρά δεν έχει κανέναν σκοπό να σου παρουσιάσει μία πραγματικότητα στην οποία όλα είναι τέλεια και όλοι έχουν μία ονειρεμένη ζωή που δεν μπορεί με τίποτα να σε κάνει να ταυτιστείς με τη δική σου καταλήγοντας να σου δημιουργεί μία πλασματική εικόνα της ζωής, ίσως και προκαλώντας σου κατάθλιψη. Το «Valeria» δείχνει πραγματικές καταστάσεις που μπορούν πολύ εύκολα ακόμα και να αποτελούν γεγονότα της δικής σου ζωής. Καθόλου τυχαία, η σειρά αναφέρει πολλές φορές τη σημασία μίας πραγματικής ιστορίας στα προσχέδια που παρουσιάζει η Valeria στον εκδοτικό της οίκο. Γιατί αυτό θέλει ο κόσμος. Ανθρώπους, καταστάσεις και ζωές για να ταυτιστεί. Ή τουλάχιστον να βρει μερικά κομμάτια που να τον εκφράζουν με κάποιον τρόπο.

Το άγχος στην αγορά εργασίας είναι ζωντανό. Είτε είσαι στα πρώτα σου βήματα και ψάχνεις είτε έχεις υψηλή θέση σε μεγάλη εταιρεία. «Να κάνω μία δουλειά που δε μου αρέσει απλώς για να βιοπορίζομαι ή παραμείνω για λίγο ακόμη άνεργη ώστε να έχω χρόνο να επενδύσω σε αυτό που αγαπώ με ό,τι ρίσκα αυτό περιλαμβάνει;» - βασικός προβληματισμός της Valeria σε αρκετά επεισόδια της σειράς.

valeria netflix3

Δεν υπάρχουν ντροπές στο σεξ

Το σεξ έχει σημαντικό ρόλο στο «Valeria». Είναι μέρος της ζωής των κοριτσιών και η σειρά δείχνει με ακριβώς αυτόν τον φυσιολογικό τρόπο. Υπάρχουν πολλές σκηνές σεξ. Για κάθε πρωταγωνίστρια και με κάθε παρτενέρ. Φαίνεται ο πόθος και το πάθος που νιώθουν δύο άνθρωποι όταν υπάρχει έντονη φυσική και συναισθηματική έλξη. Ταυτόχρονα και το ίδιο φυσιολογικά παρουσιάζεται η ανία όταν η φλόγα έχει φύγει ή όταν μία σχέση έχει τελειώσει. Υπάρχει αρκετό γυμνό και τα πλάνα δεν έχουν δεύτερες σκέψεις να εστιάσουν ακόμα και σε πιο επίμαχα σημεία. Είναι γενικά μία πολύ απελευθερωμένη σειρά σε κάθε επίπεδο και αυτό σαφώς οφείλεται και στην αρχική εμπνευστή πίσω από την ιστορία, τη συγγραφέα Elísabet Benavent, της οποίας η σειρά βιβλίων στην Penguin έχει πουλήσει πάνω από 450.000 αντίτυπα στα Ισπανικά.



Η σειρά «Valeria» είναι ξεκάθαρα μία ακομπλεξάριστη, διασκεδαστική και πραγματική σειρά που καταφέρνει να καλύψει το κενό που αφήνει το φανερά πιο συντηρητικό reboot «Sex and the City», «And Just Like That».

Δες περισσότερες σκηνές από τη σειρά στην παρακάτω gallery.

Main photo credits: @didigmz

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όλοι συζητάνε τον τηλεφωνικό αριθμό στην ταινία «Don't Look Up» - Το αστείο είναι σε ποιον ανήκει

Το Matrix Resurrections έπαψε να είναι Matrix

Harry Potter Marathon: 6 πράγματα που θα παρατηρήσεις αν ξαναδείς τις ταινίες