Ποιος είναι ο σκηνοθέτης Sir Steve McQueen που η πριγκίπισσα Άννα έχρισε ιππότη

Νατάσσα Σχοινά
Ποιος είναι ο σκηνοθέτης Sir Steve McQueen που η πριγκίπισσα Άννα έχρισε ιππότη

Το πλούσιο βιογραφικό του βραβευμένου με Όσκαρ δημιουργού.

Η χτεσινή ημέρα είχε ιδιαίτερη σημασία για τον σκηνοθέτη και παραγωγό Steve McQueen. Ο 52χρονος δημιουργός γονάτισε μπροστά στην πριγκίπισσα Άννα και χρίστηκε ιππότης κατά τη διάρκεια μίας τελετής στο παλάτι του Windsor υιοθετώντας πλέον τον τίτλο του «Sir» μπροστά από το όνομά του.

https://www.instagram.com/p/CbH-vTxs5zB

Ποιος είναι, όμως, ο Sir Steve McQueen και ποιο είναι το έργο του στον κινηματογράφο

Ο Sir Steve McQueen είναι Βρετανός σκηνοθέτης, παραγωγός, σεναριογράφος και visual artist. Βρίσκεται αρκετές δεκαετίες στον χώρο του κινηματογράφου, ωστόσο, σήμερα είναι γνωστός για τη συγκλονιστική του δουλειά στο «12 Χρόνια Σκλάβος» το 2013, το οποίο, μάλιστα, πήρε και το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Μία ταινία που αποτελεί διασκευή των απομνημονευμάτων του Solomon Northup από το 1853 και κατάφερε να συγκινήσει -αν όχι να ανατριχιάσει- τους θεατές σε κάθε αίθουσα του πλανήτη. Πέρα από τη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία του, ωστόσο, το βιογραφικό του -και η ζωή του- είναι πλούσιο, ξεκινώντας ήδη από τα πρώτα του βήματα…

steve mcqueen knight3

Ο Sir Steve McQueen γεννήθηκε στο Λονδίνο. Η μητέρα του είχε καταγωγή από τη Grenada, μία χώρα στις Δυτικές Ινδίες, και ο πατέρας του από το νησί Trinidad. Τα σχολικά του χρόνια ήταν αρκετά δύσκολα, αφού οι συμμαθητές τους πίστευαν ότι είναι καλός μόνο «για χειρωνακτικές εργασίες, περισσότερο για υδραυλικός ή χτίστης», λόγω χρώματος, κάτι που ομολόγησε αργότερα μέχρι και ο νέος διευθυντής του σχολείου, χωρίς, φυσικά, να αναιρεί όλες εκείνες τις φορές που ο δημιουργός ένιωσε άσχημα υπό τη στέγη της παιδείας. Η διάγνωσή του με δυσλεξία χειροτέρευε τα πράγματα.

steve mcqueen knight7

Οι σπουδές στην τέχνη και στο σχέδιο, ακολουθήθηκαν από αυτές στον κινηματογράφο και συγκεκριμένα στο Tisch School of Arts στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η έμπνευσή του ερχόταν από μεγάλες προσωπικότητες της παγκόσμιας τέχνης. Μεταξύ τους, ο Andy Warhol, ο Billy Wilder, o Dziga Vertov και ο Sergei Eisenstein.

Τα πρώτα του δημιουργήματα σίγουρα έστρεψαν τα βλέμματα πάνω του, ωστόσο, η ταινία «Hunger» σχετικά με την απεργία πείνας στην Ιρλανδία το 1981, που κυκλοφόρησε το 2008 ήταν το μεγάλο του breakthrough, το οποίο ακολουθήθηκε το 2011 από την ταινία «Shame», με τον Michael Fassbender και την Carey Mulligan στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Δύο χρόνια μετά, ήρθε το «12 Years a Slave», δίνοντάς του τον τίτλο του πρώτου Μαύρου δημιουργού που κέρδισε Όσκαρ στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας και τότε όλος ο πλανήτης μίλησε για το ταλέντο και το στίγμα του.


Το επόμενό του πρότζεκτ αποκαλείται «Blitz» και το έχει αναλάβει η δική του εταιρεία παραγωγής, Lammas Park, συνεργατικά με τη Working Title Films. Πολλές λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, ωστόσο οι πληροφορίες το τοποθετούν στο Λονδίνο του 1940.

Main Photo credits: @theroyalfamily

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

The Batman: Όταν ο Bruce Wayne κρατούσε ημερολόγιο για τη σκοτεινή του εξέλιξη

Great Expectations: Το βιβλίο του Dickens γίνεται σειρά με την Olivia Colman πρωταγωνίστρια

Η Renée Zellweger γίνεται η αρχηγός πιλότος των WASP στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο