Η συγγνώμη της Ακαδημίας στη Sacheen Littlefeather 50 χρόνια μετά το Όσκαρ του Marlon Brando

Νατάσσα Σχοινά
Η συγγνώμη της Ακαδημίας στη Sacheen Littlefeather 50 χρόνια μετά το Όσκαρ του Marlon Brando

Η Sacheen Littlefeather στα βραβεία Όσκαρ το 1973

1973 AP

Η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών απευθύνθηκε επιτέλους στο γιουχάρισμα που δέχτηκε η Sacheen Littlefeather στη σκηνή των βραβείων Όσκαρ.

Αυτό που συνέβη το 1973 κατά τη διάρκεια των βραβείων Όσκαρ συγκαταλέγεται δίχως αμφιβολία στα γεγονότα που χαρακτήρισαν τον θεσμό.

Ο Marlon Brando απορρίπτει το Oscar και η Sacheen Littlefeather εξηγεί γιατί

Όλοι περίμεναν τον Marlon Brando να ανέβει στη σκηνή για να παραλάβει το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του Don Corleone στο Godfather, αλλά εκείνος αρνήθηκε λόγω της κακής εκπροσώπησης των γηγενών Αμερικανών στην τηλεόραση. Στη θέση του, έστειλε τη Sacheen Littlefeather, το 26χρονο τότε κορίτσι με γηγενή Αμερικανό (Apache και Yaqui) μπαμπά και Ευρωπαία Αμερικανίδα μαμά.

Η Sacheen υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των γηγενών Αμερικανών στην τηλεόραση και εξήγησε ότι δυστυχώς ο ηθοποιός δε θα δεχόταν το βραβείο σε διαμαρτυρία της αντιμετώπισης που έχει η βιομηχανία απέναντι στους Αμερικανούς Ινδιάνους.

Κατά τη διάρκεια του σύντομου -λόγω χρόνου- λόγου της, ακούστηκαν γιουχαρίσματα από το κοινό, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να κάνει και μία μικρή παύση μερικών δευτερολέπτων.

Η συγγνώμη που άργησε 50 χρόνια

50 χρόνια μετά το συμβάν, η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών αποφάσισε να ζητήσει συγγνώμη από τη Littlefeather για την αντιμετώπιση του λόγου της.

«Η κακομεταχείριση που υπέστης λόγω της δήλωσής σου ήταν ανεπιθύμητη και αδικαιολόγητη. Το συναισθηματικό βάρος που έχεις βιώσει και το κόστος στη δική σου καριέρα είναι ανεπανόρθωτο. Για πολύ καιρό, το κουράγιο που έδειξες δεν έχει αναγνωριστεί. Γι’ αυτό, προσφέρουμε τη βαθύτατη συγγνώμη μας και τον ειλικρινή μας θαυμασμό», έγραψε ο πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας, David Rubin, στη Littlefeather.

Summer TCA Tour PBS

Η απάντηση της Littlefeather

Τον επόμενο μήνα, η Littlefeather θα εμφανιστεί στο Μουσείο της Ακαδημίας για να συζητήσει τόσο την ιστορική της εμφάνιση όσο και την εκπροσώπηση των γηγενών στον κινηματογράφο. Λίγο πριν αυτό συμβεί, είπε σχετικά με τη συγγνώμη που δέχτηκε: «Όσον αφορά στη συγγνώμη της Ακαδημίας σε εμένα, εμείς οι Ινδιάνοι είμαστε πολύ υπομονετικοί άνθρωποι. Πέρασαν μόνο 50 χρόνια! Πρέπει πάντα να κρατάμε την αίσθηση του χιούμορ μας σχετικά με αυτό. Είναι ο τρόπος να επιβιώσουμε».

Film Political Acceptance Speeches

Ποια είναι η Sacheen Littlefeather

Η Sacheen Littlefeather (Marie Louise Cruz) είναι Αμερικανίδα ηθοποιός, μοντέλο και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γηγενών Αμερικανών. Στις αρχές της δεκαετίας των 70s, το βιογραφικό της άρχισε να γεμίζει με κινηματογραφικές συμμετοχές και ταινίες, όπως Counselor at Crime, The Laughing Policeman, Freeble and the Bean, The Trial of Billy Jack, όμως, ουσιαστικά μετά τον λόγο της στα Όσκαρ, σταμάτησε, απομακρύνθηκε από τον κινηματογράφο και ασχολήθηκε με τον τομέα της φροντίδας.

undefined

Μέχρι σήμερα, συνεχίζει τον ακτιβιστικό της ρόλο και έχει γίνει παραγωγός σε πολλές ταινίες για γηγενείς Αμερικανούς.