Moonage Daydream: Το ντοκιμαντέρ για τη ζωή του David Bowie που θέλουμε να δούμε

Νατάσσα Σχοινά
Moonage Daydream: Το ντοκιμαντέρ για τη ζωή του David Bowie που θέλουμε να δούμε

Η μεταφορά της ζωής του εμβληματικού μουσικού στη μεγάλη οθόνη ήταν απλώς ζήτημα χρόνου και τώρα γίνεται πραγματικότητα.

Πολλοί γίνονται διάσημοι, λίγοι θρύλοι. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που αφήνουν το στίγμα τους στον τομέα που έχουν επιλέξει και άλλοι που μέσω αυτού επηρεάζουν τις ζωές των ανθρώπων γύρω τους, κοντά ή μακριά. Ένας από αυτούς είναι και ο David Bowie.

Ο Άγγλος τραγουδιστής και στιχουργός ήταν κύρια μορφή της μουσικής βιομηχανίας μέχρι τον θάνατό του το 2016 στην ηλικία των 69 ετών και θεωρείται πέραν πάσης αμφιβολίας ένας από τους πιο επιδραστικούς μουσικούς του 20ου αιώνα. Η μεταφορά της ζωής του στη μεγάλη οθόνη, λοιπόν, ήταν απλώς ζήτημα χρόνου.

Τι ξέρουμε για το Moonage Daydream

Το Moonage Daydream είναι ένα ντοκιμαντέρ που θα φέρει στη μεγάλη οθόνη άφθονο και μεγαλειώδες υλικό που έρχεται στην επιφάνεια για πρώτη φορά. Οι συναυλίες, τα studio, τα παρασκήνια του μεγάλου μουσικού θα μετατραπούν σε μία κινηματογραφική οδύσσεια μεγάλου μήκους.

Το όνομα της ταινίας έχει αντληθεί από το ομώνυμο τραγούδι του Bowie που κυκλοφόρησε το 1971, ενώ σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός είναι ο Brett Morgen. Ο Morgen είναι ο 53χρονος δημιουργός ταινιών που έγινε γνωστός για παραγωγές, όπως το Crossfire Hurricane (2012), Kurt Cobain: Montage of Heck (2015) για το οποίο έλαβε βραβείο Emmy για Καλύτερη Σκηνοθεσία σε Ντοκιμαντέρ μη πλαστής ιστορίας και Jane (2017) που του χάρισε βραβείο Emmy Καλύτερης Σκηνοθεσίας στην ίδια κατηγορία.

Σύμφωνα με την περιγραφή, «το Moonage Daydream εμβαθύνει στην τέχνη και στην πρώιμη δισκογραφία του (David Bowie), προσεγγίζοντας τους λόγους που τον καθιστούν έναν από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες των τελευταίων 50 ετών, γιορτάζοντας με μια υπαρξιακή μουσική οδύσσεια την κληρονομιά και τη διαχρονική επιρροή του αξέχαστου μουσικού».

david_bowie_movie9.jpg

Η ταινία αποτελεί την πρώτη επίσημα εγκεκριμένη παραγωγή για τον David Bowie, την ώρα που το David Bowie Estate παραχώρησε στον Morgen απεριόριστη πρόσβαση στα αρχεία του, τα οποία περιλαμβάνουν υλικό μιας ολόκληρης ζωής, ανέκδοτες εικόνες, σπάνιες ηχογραφήσεις και μια τεράστια προσωπική συλλογή τέχνης και ποίησης.

Για για τη δημιουργία της ταινίας χρειάστηκαν 4 χρόνια και άλλοι 18 μήνες για τον ηχητικό σχεδιασμό, τη χρωματική παλέτα της φωτογραφίας και τα εμβόλιμα animation στοιχεία. Στην παραγωγή συμμετείχε ο επί μακρόν συνεργάτης, φίλος και μουσικός παραγωγός του Bowie, Tony Visconti και στο μιξάζ ο βραβευμένος με Όσκαρ®, Paul Massey (Bohemian Rhapsody).

Στην ταινία ακούγονται μεταξύ άλλων τα τραγούδια: Space Oddity, Sound and Vision, All the Young Dudes, Oh! You Pretty Things, The Jean Things, Quicksand, Future Legend, Diamond Dogs, Blackstar, Aladdin Sane, Life on Mars, The Light, Rock n’ Roll With Me, Heroes, Lazarus, Memory of a Free Festival, Absolure Beginners, Modern Love, Let’s Dance, Silly Boy Blue, Ashes to Ashes, Hallo Spaceboy, Station to Station, Starman, Changes.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα στις 13 Οκτωβρίου από την Tulip.