Emancipation: Η ταινία του Will Smith που (δυστυχώς) επισκιάστηκε από το χαστούκι των Oscars

Νατάσσα Σχοινά
Emancipation: Η ταινία του Will Smith που (δυστυχώς) επισκιάστηκε από το χαστούκι των Oscars

Ο Will Smith πρωταγωνιστεί, ο Antoine Fuqua σκηνοθετεί και η ιστορία του «Μαστιγωμένου Peter» ανατριχιάζει.

Τα φετινά βραβεία Όσκαρ επέστρεψαν μετά την πανδημία με τον πιο επεισοδιακό τρόπο χάρις στο χαστούκι που έδωσε ο Will Smith στον Chris Rock μετά το κακόγουστο αστείο του τελευταίου για το ξυρισμένο κεφάλι της συζύγου του, Jada Pinkett Smith, η οποία πάσχει από αλωπεκία. Λίγο μετά, o 54χρονος ηθοποιός αποδέχτηκε το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου αλλά η Ακαδημία τελικά αποφάσισε να τον αποκλείσει από τη διοργάνωση για 10 χρόνια λόγω της χειροδικίας του και, μάλιστα, την ώρα που η εικόνα μεταδιδόταν live σε όλον τον πλανήτη.

Πολλά επεισόδια της ιστορίας έχουν μεσολαβήσει στο ενδιάμεσο, με δημόσιες τοποθετήσεις και από τις δύο πλευρές, όμως αυτό το θέμα έχει αρχίσει και κουράζει. Και, παρά την κούραση, έχει καταφέρει να επισκιάσει μία από τις πιο ενδιαφέρουσες επερχόμενες ταινίες του Smith υπό τη σκηνοθεσία του Antoine Fuqua, η οποία δεν ακούγεται όσο θα έπρεπε.

2016 TIFF - “The Magnificent Seven” Premiere

Ο Will Smith εκτός Ακαδημίας Κινηματογράφου - Τι σημαίνει αυτό έμπρακτα

Η ταινία Emancipation σε σκηνοθεσία Antoine Fuqua

Η ανάπτυξη της ταινίας Emancipation άρχισε το 2018 με τον παραγωγό Joey McFarland, ενώ το 2020 έγιναν γνωστά στο κοινό τα νέα ότι ο Antoine Fuqua (The Magnificent Seven, The Equalizer, Southpaw) θα σκηνοθετούσε σε σενάριο του William N. Collage.

Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από έναν σκλάβο με το όνομα Peter που καταφέρνει να δραπετεύσει από τις φυτείες της Louisiana με απώτερο προορισμό του τον Βορρά, όπου και κατατάσσεται στον Στρατό της Ένωσης.

Η ταινία βασίζεται στην πραγματική ιστορία του Gordon ή αλλιώς του «Μαστιγωμένου Peter», φωτογραφίες της γεμάτης ουλές πλάτης του οποίου ήρθαν στη δημοσιότητα το 1863 και αποτέλεσαν απόδειξη της σκληρότητας της Αμερικανικής δουλείας.

«Πάνε δύο χρόνια από τότε που διάβασα το σενάριο για πρώτη φορά. Άγγιξε την καρδιά και την ψυχή μου με τόσους τρόπους που είναι δύσκολο να το εξηγήσω, αλλά νομίζω πως καταλαβαίνετε. Υπάρχει στενοχώρια, θυμός, αγάπη, πίστη και ελπίδα», έχει πει ο Fuqua.

Το τρέιλερ που κυκλοφόρησε:

Στο cast θα δούμε: Will Smith (Peter), Ben Foster (Fassel), Steven Ogg (Λοχίας Howard), Charmaine Bingwa (Dodienne), Gilbert Owuor (Gordon), Mustafa Shakir (Andre Cailloux), Grant Harvey (Leeds), Ronnie Gene Blevins (Harrington), Jayson Warner Smith (Captain John Lyons), Jabbar Lewis (Tomas), Michael Luwoye (John), Aaron Moten (Knowls), Imani Pullum (Betsy).

Πότε θα κυκλοφορήσει η ταινία

Τον Μάιο του 2022, οι ιθύνοντες προβληματίστηκαν σχετικά με την ημερομηνία κυκλοφορίας της ταινίας λόγω της αναστάτωσης που είχε προκαλέσει το χαστούκι του Will Smith στον Chris Rock, γι’ αυτό και προγραμματίστηκε για το 2023. Τελικά, όμως, το Emancipation θα κυκλοφορήσει στις 2 Δεκεμβρίου του 2022 στους κινηματογράφους και στις 9 του ίδιου μήνα θα φτάσει στο Apple TV+.