Έφυγε από τη ζωή η Angela Lansbury, η ηθοποιός που έντυσε με τη φωνή της την παιδική μας ηλικία

Νατάσσα Σχοινά
Έφυγε από τη ζωή η Angela Lansbury, η ηθοποιός που έντυσε με τη φωνή της την παιδική μας ηλικία

Πορτρέτο της Angela Lansbury 

AP

Και κάπως έτσι, ο χώρος της υποκριτικής είναι λίγο πιο φτωχός.

«Υπήρχε μία εποχή, όχι πολύ πριν, όταν ζούσαμε σε έναν μαγεμένο κόσμο με πολυτελή παλάτια και μεγάλα πάρτι. Ήταν το 1916 και ο γιος μου, Nicholas, ήταν ο τσάρος της αυτοκρατορικής Ρωσίας», λέει με τη φτιαγμένη για διηγήσεις φωνή της η Angela Lansbury στην ταινία Anastasia. Μία κλασική ταινία κινουμένων σχεδίων στην οποία η εμβληματική Βρετανίδα ηθοποιός είχε υποδυθεί την Αυτοκράτειρα της Ρωσίας Maria Feodorovna.

Ξέρεις, δε συμβαίνει συχνά ένας άνθρωπος να σε στιγματίσει με έναν τρόπο και η Lansbury επιτέλεσε ένα από τα πιο σημαντικά έργα που θα μπορούσε κανείς: Να μεγαλώσει τα παιδιά σε όλον τον κόσμο με τη φωνή της. Μία φωνή που οι πιθανότητες θέλουν τα παιδιά να μην έχουν ιδέα ότι ανήκει σε μία ηθοποιό που έχει ντύσει με τη δική της ταυτότητα την ιστορία του κινηματογράφου.

Ώσπου στις 11 Οκτωβρίου του 2022, μία από τις τελευταίες ηθοποιούς που είχαν ζήσει τη Χρυσή Εποχή του Hollywood, άφησε την τελευταία της πνοή ειρηνικά στον ύπνο της πέντε μέρες πριν κλείσει τα 97 της χρόνια.

2013 Governors Awards - Arrivals

Η Angela Lansbury με την Emma Thompson το 2013

AP

Η Angela Lansbury γεννήθηκε το 1925 και γονείς της ήταν η Ιρλανδή ηθοποιός Moyna McGill και ο Άγγλος πολιτικός Edgar Lansbury. Το 1940, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να κυνηγήσει το όνειρό της να γίνει ηθοποιός και δύο χρόνια μετά το ταλέντο της την οδήγησε κατευθείαν στη διάσημη εταιρεία παραγωγής MGM, αναλαμβάνοντας ρόλους σε ταινίες, όπως Gaslight (1944) και The Picture of Dorian Gray (1945). Στην πορεία, ήρθαν αρκετοί μικρότεροι ρόλοι, όμως, αυτός που την καθιέρωσε ακόμα και στους πιο δύσπιστους ήταν αυτός της Mrs. Eleanor Shaw Iselin στην ταινία The Manchurian Candidate το 1962.

Οι δυσκολίες στην προσωπική της ζωή την οδήγησαν να μετακομίσει από την California στην Ιρλανδία, όπου και εστίασε πολύ σε μιούζικαλ αλλά και στην ταινία της Disney Bedknobs and Broomsticks (1971), όπου υποδύθηκε τη Miss Eglantine Price. Από εκεί και πέρα, η φωνή της έγινε απαραίτητο συστατικό για τις πιο διάσημες ταινίες που συνδέθηκαν με την παιδική μας ηλικία.

Στο Beauty and the Beast (1991), έγινε η φωνή της αγαπημένης Mrs. Potts.

Στην Anastasia (1997), έγινε η φωνή της γιαγιάς της πριγκίπισσας Αναστασίας, της αυτοκράτειρας Marie.

Στην Nanny McPhee (2005), έγινε η θεία Adelaide.

Σε όλες τις δεκαετίες της ζωής της, η Angela Lansbury έλαβε ένα τιμητικό Όσκαρ, 3 υποψηφιότητες γι Όσκαρ, 18 υποψηφιότητες για βραβείο Emmy, 1 υποψηφιότητα για βραβείο Grammy, 6 Χρυσές Σφαίρες, 5 βραβεία Tony και ένα Lifetime Achievement Tony Award το 2022.

«Ποτέ δε συνειδητοποίησα ιδιαίτερα την ηλικία μου. Είναι σαν να κάνω ποδήλατο. Απλώς βάζω κάτω το πόδι μου και προχωράω» - Angela Lansbury