Οι 4 ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Νατάσσα Σχοινά
Οι 4 ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το εμβληματικό φεστιβάλ έρχεται και μετράμε αντίστροφα τις μέρες.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Thessaloniki International Film Festival) πλησιάζει και ως ένα από τα κορυφαία φεστιβάλ κινηματογράφου στη Νοτιανατολική Ευρώπη θα ανοίξει τις πόρτες του στους δημιουργούς της 7ης τέχνης καθώς και σε Έλληνες και ξένους προσκεκλημένους που θα δώσουν το παρών για να τιμήσουν την περίσταση.

Την ώρα, όμως, που περιμένουμε την έναρξη του ΔΦΘ, ανυπομονώντας για την απονομή του φετινού Χρυσού Αλέξανδρου αλλά και των υπόλοιπων βραβείων, σου παρουσιάζουμε πριν την ανακοίνωση του προγράμματος τέσσερις από τις ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε.

Οι πέντε διάβολοι / The five devils

Five_Devils_1.jpg

Σκηνοθετεί: Léa Mysius

Πρωταγωνιστούν: Adèle Exarchopoulos, Daphne Patakia, Noée Abita

Γαλλία

Τμήμα: Εκτός συναγωνισμού

Η Léa Mysius ακολουθεί το διάσημο σκηνοθετικό της ντεμπούτο για την ταινία «Ava» με μια ευαίσθητη, σουρεαλιστική, μαγευτική δεύτερη ταινία για τη μητρότητα και τα καταπιεσμένα συναισθήματα.

Η Βίκυ, ένα παράξενο και μοναχικό κοριτσάκι, έχει ένα μαγικό χάρισμα: μπορεί να αναπαράγει όποιο άρωμα της αρέσει και να το συλλέγει σε μια σειρά από βάζα με προσεκτικά τοποθετημένες ετικέτες. Έχει αιχμαλωτίσει κρυφά το άρωμα της μητέρας της, Τζοάν, για την οποία τρέφει μια άγρια, υπερβολική αγάπη. Όταν η αδερφή του πατέρα της, Τζούλια, μπαίνει στη ζωή τους, η Βίκυ αναπαράγει τη μυρωδιά της και μεταφέρεται σε σκοτεινές και αρχαϊκές αναμνήσεις που την οδηγούν να ανακαλύψει τα μυστικά του χωριού, της οικογένειάς της, αλλά και της ίδιας της ύπαρξής της.

*Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις 8 Δεκεμβρίου στις κινηματογραφικές αίθουσες από την Tanweer.

Η τελευταία βασίλισσα / The Last Queen

Last_Queen_1.png

Σκηνοθετούν: Adila Bendimerad, Damien Ounouri

Πρωταγωνιστούν: Dali Benssalah, Nadia Tereszkiewicz, Adila Bendimerad

Αλγερία, Γαλλία, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Ταϊβάν

Τμήμα: Ανοιχτοί Ορίζοντες

Μια άγνωστη πτυχή της μεσογειακής ιστορίας παρουσιάζεται μέσα από μια μαχητική γυναικεία σκοπιά, σε αυτήν τη συναρπαστική ταινία εποχής και εύγλωττο πορτρέτο μιας ηρωίδας που έρχεται από το παρελθόν και εμπνέει το μέλλον.

Αλγερία, 1516. Ο πειρατής Μπαρμπαρόσα απελευθερώνει τον τόπο από την κυριαρχία των Ισπανών και καταλαμβάνει την εξουσία του βασιλείου. Φήμες λένε, μάλιστα, πως σκότωσε τον Βασιλιά Σαλίμ Τουμί, παρά τη συμμαχία τους. Αλλά πέρα από κάθε προσδοκία, μια γυναίκα θα του αντιταχθεί: πρόκειται για τη Βασίλισσα Ζαφείρα. Μεταξύ ιστορίας και θρύλου, το ταξίδι αυτής της αφανούς προσωπικότητας μιλάει για τον αγώνα, για την προσωπική και πολιτική αναταραχή που υφίστανται κάποια θαρραλέα υποκείμενα στο πέρασμα του χρόνου, στο όνομα του κοινού καλού.

Η γραμμή / The Line

1666254807212-415924125-The_Line_2.jpg

Σκηνοθετεί: Ursula Meier

Πρωταγωνιστούν: Stéphanie Blanchoud, Valeria Bruni Tedeschi, Elli Spagnolo

Ελβετία, Γαλλία, Βέλγιο

2022, 102΄

Τμήμα: Ανοιχτοί Ορίζοντες

Πόσο μακριά φτάνει η γραμμή που προστατεύει τον εαυτό μας από τους άλλους; Είναι ένα όριο που χωρίζει ή που ενώνει δυο κόσμους; Έπειτα από μια βίαιη σύγκρουση με τη μητέρα της, η Μάργκαρετ, μια 35χρονη μουσικός με βεβαρημένο ιστορικό χρήσης ουσιών και κακοποίησης, αντιμετωπίζει σκληρά περιοριστικά μέτρα πριν από τη δίκη της: δεν της επιτρέπεται να έρθει σε επαφή με τη μητέρα της ή να πλησιάσει το πατρικό της σπίτι σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων για τρεις μήνες. Όμως, αυτός ο διαχωρισμός μόνο εντείνει την επιθυμία της να βρίσκεται κοντά στην οικογένειά της, και έτσι κάθε μέρα επιστρέφει σε αυτό το αθέατο και τερματικό σύνορο. Μέσα από τον φακό της μοναδικής Ανιές Γκοντάρ και το μοντάζ της Νελί Κετιέ (αμφότερες τακτικές συνεργάτιδες της Κλερ Ντενί), τοποθετημένο σε μια μελαγχολική κοινωνία με προκάτ σπίτια και βαρετά εμπορικά κέντρα στους πρόποδες των χιονισμένων Άλπεων, αυτό το ορμητικό δράμα αποκαλύπτει μια κάθε άλλο παρά γραφική όψη του ελβετικού τοπίου, χαράζοντας έναν άλλο δρόμο για το σπίτι.

Πριν, τότε και τώρα / Before, Now & Then

Σκηνοθετεί: Kamila Andini

Πρωταγωνιστούν: Happy Salma, Laura Basuki, Rieke Diah Pitaloka

Ινδονησία

Τμήμα: Ανοιχτοί Ορίζοντες

Ένα βροντερό σχόλιο στις σημερινές αντηχήσεις της αποικιοκρατίας και μια υπόκωφη κραυγή για τα δικαιώματα των γυναικών ακολουθεί μια ευγενική και γοητευτική γυναίκα σε τρία διαφορετικά στάδια της ζωής της, καθώς προσπαθεί να απεγκλωβιστεί από το πολιτικό χάος της Ινδονησίας του 1960. Δεκαετίες αργότερα διαφεύγει από τη φτώχεια όταν ξαναπαντρεύεται με έναν εύπορο Σουδανό. Ενώ οι αναμνήσεις και το τραύμα του πολέμου εξακολουθούν να τη στοιχειώνουν, αρχίζει να αμφισβητεί την πατριαρχική δομή της κοινωνίας της εποχής της χάρη στη συντροφιά της Ίνο, της ερωμένης του άντρα της. Σε αυτή τη λεπταίσθητη και συναισθηματικά πολυσχιδή ταινία, η γυναικεία αλληλεγγύη και φιλία στέκονται στο επίκεντρο, καθώς η Καμίλα Αντίνι παραδίδει ένα συναρπαστικό πορτρέτο του πολιτικού παρελθόντος, της οικογενειακής ζωής και της δυναμικής των φύλων στην Ινδονησία.

*Η ταινία θα κυκλοφορήσει το 2023 στις αίθουσες από το Cinobo.

Σε λίγες ημέρες από τώρα, την Τρίτη 25 Οκτωβρίου, θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και μαζί με αυτό θα μπούμε επίσημα στον παλμό της σημαντικότερης κινηματογραφικής διοργάνωσης της Ελλάδας.