Ιντεάλ - Άστορ: Στην προσπάθεια διάσωσης οι Κώστας Γαβράς, Fatih Akin, Emir Kusturica, Ken Loach

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
Ιντεάλ - Άστορ: Στην προσπάθεια διάσωσης οι Κώστας Γαβράς, Fatih Akin, Emir Kusturica, Ken Loach

Η κινηματογραφική κοινότητα εντός και εκτός Ελλάδας παλεύει για τα εμβληματικά σινεμά Ιντεάλ και Άστορ σε μία από τις πιο ανεκδιήγητες επιθέσεις στην πολιτισμική ζωή και ιστορία της Αθήνας.

Μετά τη συλλογή υπογραφών και το κάλεσμα στήριξης με δωρεάν προβολές και live για το κοινό, πραγματοποιήθηκε και συνέντευξη τύπου, σε μια προσπάθεια κινητοποίησης και γνωστοποίησης της επίθεσης του ΕΦΚΑ ενάντια στους ιστορικούς κινηματογράφους Ιντεάλ και Άστορ. Τη συμπαράστασή τους έδειξαν έμπρακτα και ο Κώστας Γαβράς, ο Fatih Akin, ο Emir Kusturica και ο Ken Loach.

INTELA-KAI-ASTOR-07.jpg
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΑΣΤΟΡ ΚΑΙ ΙΝΤΕΑΛ2023-Petros Gkotsis

Ιντεάλ και Άστορ σε κίνδυνο: Αν θες να βοηθήσεις το σινεμά, μπορείς με μόνο λίγα κλικ

Ιντεάλ και Άστορ σε κίνδυνο: Το σινεμά προσπαθεί να σώσει το σινεμά

Η κινηματογραφική κοινότητα και οι υποστηρικτές της παλεύουν ενωμένοι για τη διάσωση των δύο εμβληματικών κινηματογράφων του κέντρου της Αθήνας, του Ιντεάλ και του Άστορ, σε μία από τις πιο ανεκδιήγητες επιθέσεις στην πολιτιστική ζωή της πόλης.

Η αντίδραση φτάνει στο αποκορύφωμά της με τη διοργάνωση συνεντεύξεων τύπου, προβολών ταινιών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, καθώς και με την ανάρτηση ανοιχτών επιστολών προς τις αρχές και τους πολιτικούς φορείς, αλλά και τη συλλογή υπογραφών.

Οι δύο αυτοί κινηματογράφοι αντιπροσωπεύουν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής ζωής και κληρονομιάς της Αθήνας, και είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της κινηματογραφικής τέχνης και του πολιτισμού στην πόλη.

Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Άστορ, Οι Μπάμπης και Ανδρέας Κονταράκης, καθώς και οι Γιώργος και Σπύρος Σπέντζος, παρουσίασαν το ιστορικό της υπόθεσης και έκαναν μια σύντομη αναφορά σχετικά με το ιστορικό της υπόθεσης.

"Αν οι μόνοι που τελικά ενδιαφέρονται να σταθεί ξανά στα πόδια της η πόλη, είναι οι πραγματικοί κάτοικοι της, τότε εμείς θα συνεχίσουμε τα καλέσματα πιο δυναμικά, θα διευρύνουμε τις συμμαχίες με όλους όσους δεν διεκδικούν απλώς τα σινεμά τους και την πόλη τους, αλλά την ίδια τους τη ζωή.", είπε ο Μπάμπης Κονταράκης.

"Στις 21 Μαΐου, είναι η παγκόσμια ημέρα του πολιτισμού. Εδώ θα έχουμε εθνικές εκλογές, με κλειστούς κινηματογράφους; Είμαι 70 ετών Αθηναίος και μεγάλωσα τα παιδιά μου, με βόλτες τις Κυριακές, να ανεβαίνουμε την Σταδίου και στο Σύνταγμα να στρίβουμε και να κατεβαίνουμε την Πανεπιστημίου. Αυτή την διαδρομή, τώρα δεν μπορώ να την κάνω με τις 4 εγγονές μου, γιατί είναι επικίνδυνη.", είπε ο Ανδρέας Κονταράκης, που τα τελευταία 8 χρόνια, άνοιξε και έδωσε ξανά στους Αθηναίους 5 κινηματογράφους που είχαν εγκαταλειφθεί.

Συνέχισε λέγοντας: "Αυτή λοιπόν η ερημοποίηση του κέντρου της Αθήνας, αυξάνεται σε ρυθμούς, με πολλούς τρόπους και ένας από αυτούς είναι η ευθεία επίθεση σε κάθε μορφή πολιτισμού, όπως οι κινηματογράφοι που θέλουν να κλείσουν. Φοβάμαι, ότι στην αρχή της Σταδίου, σε λίγο, θα μπουν διόδια, για να περνούν μόνο αυτά τα διώροφα κόκκινα τουριστικά πούλμαν."

"Προχθές που ανοίξαμε τα σινεμά μας στον κόσμο ήταν μια μεγαλειώδης νύχτα, όμως ούτε ένα συστημικό κανάλι δεν ήρθε να καλύψει το γεγονός", παραπονέθηκε δικαιολογημένα ο Γιώργος Σπέντζος.

Παρέμβαση Κώστα Γαβρά, Fatih Akin, Emir Kusturica, Ken Loach για τη διάσωση των Ιντεάλ και Άστορ

Σε βίντεο που απέστειλε, ο Κώστας Γαβράς, τόνισε το πόσο διαφορετικό είναι να βλέπεις μία ταινία στη μεγάλη οθόνη σε σχέση με την οθόνη ενός κινητού και εξήγησε για ποιον λόγο είναι απαραίτητο αυτός αγώνας να νικηθεί.

https://www.instagram.com/p/CqndU3RjlSS

"Θέλω απλώς να σας πω ότι είμαι μαζί σας σήμερα σε αυτόν τον μεγάλο αγώνα που έχετε για να σώσετε τις δύο αίθουσες του κινηματογράφου. Τις ξέρω αυτές τις αίθουσες, τις είχε πολυεπισκεφτεί στα νιάτα μου, γιατί νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος για να βλέπουμε τα φιλμ είναι οι μεγάλες αίθουσες. Είμαστε όλοι μαζί, είναι μια σχέση πολύ διαφορετική απ' όταν βλέπετε στην τηλεόραση, στο τηλέφωνό σας, που είναι ένας βαρβαρισμός κατά τη γνώμη μου.
Θέλω να απευθυνθώ στην Υπουργό, την κα.Λίνα Μενδώνη. Είμαι σίγουρος ότι έχει πολιτιστικό πατριωτισμό και ελπίζω να έχει και κινηματογραφικό πατριωτισμό για να σώσει αυτές τις αίθουσες που επαναλαμβάνω είναι τελείως απαραίτητες για τον κινηματογράφο.
Σας χαιρετώ και καλό αγώνα και ελπίζω να πετύχετε, γιατί μου φαίνεται πως είναι απαραίτητο."

Ο Φατίχ Ακίν τόνισε πως ο κινηματογράφος είναι η κληρονομιά μας ήδη από τότε που οι πρόγονοί μας διηγούνταν ιστορίες σε σπηλιές, και προσπαθούσαν να κατανοήσουν τον κόσμο. "Είναι αμαρτία να κλείσουν αυτά τα σινεμά", είπε. "Αυτά τα σινεμά δεν πρέπει να εξαφανιστούν, δεν πρέπει να κλείσουν. Το σινεμά είναι η κληρονομιά μας."

https://www.instagram.com/p/CqngyEMoBe6

Θερμά κείμενα υποστήριξης προς τους κινηματογράφους, διαβίβασαν, μέσω του διευθυντή του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου Νίνου Φένεκ Μικελίδη, οι Κεν Λόουτς και Εμίρ Κουστουρίτσα ο οποίος δήλωσε σοκαρισμένος στο ενδεχόμενο να μπει λουκέτο στα δύο σινεμά: "η κατεδάφισή τους θα είναι έγκλημα".

Τι έχει γίνει μέχρι τώρα για Ιντεάλ και Άστορ

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου:

Ξεκινώντας με ένα συνοπτικό χρονικό της υπόθεσης να πούμε πως ο e-ΕΦΚΑ αποφάσισε να εκμισθώσει σε επενδυτές τα κτίρια στα οποία βρίσκονται οι δυο ιστορικοί κινηματογράφοι: τo κτίριο του ΙΝΤΕΑΛ στον Όμιλο Μήτση (ο οποίος αναδείχθηκε ανάδοχος του σχετικού πλειοδοτικού διαγωνισμού) για πεντάστερο ξενοδοχείο, και μελλοντικώς το κτίσμα όπου στεγάζεται το ΑΣΤΟΡ (πιθανόν για συγκρότημα γραφείων). Μετά την εύλογη ανησυχία που προκλήθηκε για την τύχη των σινεμά, ο ΕΦΚΑ υπήρξε καθησυχαστικός για τη συνέχιση της λειτουργίας τους, και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στη σχετική αιτιολογική έκθεση του, πρότεινε την έκδοση Υπουργικής Απόφασης για τον χαρακτηρισμό ως διατηρητέας της χρήσης των δύο κινηματογράφων.

Όμως στην πορεία, αιφνιδιαστικά, ο ΕΦΚΑ άλλαξε στάση και έκανε ένσταση στην θετική αυτή απόφαση του ΥΠΕΝ, με το σκεπτικό ότι αυτό "θα αποτελέσει τροχοπέδη στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση του κτιρίου".

Έκτοτε, αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το ΥΠΕΝ προκειμένου να αποφασίσει αν θα χαρακτηρίσει διατηρητέα τη χρήση των δύο σινεμά -ουσιαστικά διασώζοντας τα. Όμως το ζήτημα δεν έχει συζητηθεί ακόμα στο Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής του ΥΠΕΝ.

Το Υπουργείο Πολιτισμού δηλώνει αναρμόδιο.

Σε ομόφωνή απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, υποστήριξε την διάσωση των δύο κινηματογράφων.

Ας σημειωθεί πως σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, ο όμιλος Μήτση, εξέφρασε την πρόθεσή του να «επεκτείνει τη χρήση του ΙΝΤΕΑΛ σε θέατρο και συνεδριακό κέντρο».

Προβολές και υπογραφές για την πιο σημαντική μάχη

Εκτός από την κοινοποίηση ειδικής πλατφόρμας για τη συλλογή υπογραφών, την Κυριακή 2 Απριλίου, τα ιστορικά σινεμά του κέντρου της Αθήνας ΙΝΤΕΑΛ, ΑΣΤΟΡ και ΙΡΙΔΑ άνοιξαν τις πόρτες τους με δωρεάν προβολές και live για το κοινό, απευθύνοντας ένα κάλεσμα στήριξης σε όλους τους σινεφίλ και τους κατοίκους της πόλης, για τη συνέχιση της λειτουργίας τους, αλλά και για τον ίδιο τον κινηματογραφικό πολιτισμό της χώρας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις που θέτουν εν αμφιβόλω την επιβίωση των κινηματογράφων", όπως είχε αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Η προσέλευση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή, αφού οι αίθουσες Ιντεάλ, Άστορ και Ίριδα γέμισαν με ανθρώπους που θέλουν να μεταφέρουν το μήνυμα σε κάθε φορέα ότι οι ιστορικοί αυτοί κινηματογράφοι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτισμικής ζωής της πρωτεύουσας και να πουν εμφατικά ότι η απειλή για το κλείσιμό τους είναι κάτι παραπάνω από εγκληματική.

Ο Ανδρέας Κονταράκης, μισθωτής του χώρου και ιδιοκτήτης του κινηματογράφου ΑΣΤΟΡ, είπε:

"Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον ΕΦΚΑ μας ενημέρωσαν ότι θέλουν να δώσουν όλο το ακίνητο για γραφεία ή ξενοδοχείο χωρίς καμία πρόβλεψη για διατήρηση του κινηματογράφου Άστορ. Στην παρατήρηση μας ότι το κτίριο είναι διατηρητέο-έργο τέχνης, όπως και ο κινηματογράφος, απάντησαν ότι η διατήρηση του κινηματογράφου μπορεί να γίνει μόνο αν το επιθυμεί ο νέος εκμισθωτής, χωρίς όμως να υπάρχει καμία δέσμευση. Ενώ για το Ιντεάλ μας ενημέρωσαν πως θα γκρεμιστεί καθώς δεν είναι διατηρητέο!

Πιστεύουμε ότι η μόνη λύση είναι μια παρέμβαση από το Υπουργείο Πολιτισμού που είτε να "υποχρεώνει" τον ΕΦΚΑ να διατηρήσει τους κινηματογράφους Άστορ, Ιντεάλ και Αελλώ, ή να κριθεί η χρήση τους διατηρητέα έστω για κάποια χρόνια ώστε να σωθούν οι κινηματογράφοι του κέντρου από τον αφανισμό".

Ο σύνδεσμος που δημοσιοποιήθηκε από την Παρασκευή, ξεκίνησε στις περίπου 1.000 υπογραφές και μέσα σε 4 μόλις ημέρες, έχει ξεπεράσει τις 11.000.

Μπες και εσύ εδώ για να βοηθήσεις το σινεμά - Διάσωση κινηματογράφων Ιντεάλ & Άστορ