Ο Γιώργος Λάνθιμος προσθέτει τη φωνή του σε όσες παλεύουν για τη διάσωση των Ιντεάλ, Άστορ, Ίριδα

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
Ο Γιώργος Λάνθιμος προσθέτει τη φωνή του σε όσες παλεύουν για τη διάσωση των Ιντεάλ, Άστορ, Ίριδα

Jordan Strauss/Invision/AP

Ο Γιώργος Λάνθιμος και η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τάσσονται επίσημα και υπέρ των κινηματογράφων Ιντεάλ, Άστορ και Ίριδα με νέες δηλώσεις και βίντεο.

Ο Γιώργος Λάνθιμος στέκεται δίπλα σε όλη την κινηματογραφική κοινότητα που παλεύει για τη διάσωση των Ιντεάλ, Άστορ και Ίριδα, των εμβληματικών κινηματογράφων στο κέντρο της Αθήνας που απειλούνται με λουκέτο. Μία απειλή που δεν ήρθε από την έλλειψη προσέλευσης ή την υπολειτουργία τους, αλλά από τον ΕΦΚΑ. Με νέα δήλωσή της και η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εκφράζει την δυσαρέσκειάς για την απώλεια της ταυτότητας της πόλης.

Ιντεάλ - Άστορ: Στην προσπάθεια διάσωσης οι Κώστας Γαβράς, Fatih Akin, Emir Kusturica, Ken Loach

Ιντεάλ, Άστορ, Ίριδα: Στην ομάδα διάσωσης και ο Γιώργος Λάνθιμος

Με νέο βίντεο που έστειλε ο καταξιωμένος σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος, εξέφρασε την υποστήριξή του για τη διάσωση των ιστορικών κινηματογράφων που απειλούνται με εξαφάνιση.

«Θα ήθελα να προσθέσω κι εγώ τη φωνή μου σε όσες τον τελευταίο καιρό εκφράζουν την ανησυχία τους για τον αφανισμό των ιστορικών κινηματογράφων από το κέντρο της Αθήνας. Αυτήν τη στιγμή κινδυνεύει το Ideal, το Άστορ, η Ίριδα και να εκφράσω τη συμπαράστασή μου στην προσπάθεια για να διασωθούν. Θεωρώ ότι είναι αυτονόητο να καταλαβαίνουμε την αξία τους κοινωνικά και πολιτιστικά στο κέντρο μιας τέτοιας πόλης και να παρακαλέσω τους αρμόδιους και όσους έχουν την πραγματική δύναμη να κάνουν αυτό που είναι απαραίτητο, να χαρακτηριστούν οι κινηματογράφοι αυτοί διατηρητέοι ώστε να μπορέσουνε να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και το έργο που παρέχουν τόσα χρόνια σε τόσες γενιές ανθρώπων.», αυτά είπε στο βίντεο που κυκλοφόρησε μέσα από τους social λογαριασμούς της Feelgood Entertainment, της εταιρείας διανομής που ένθερμα έδειξε και αυτή την υποστήριξή της.

«Η κινηματογραφική οικογένεια της Feelgood Entertainment αγαπά και στηρίζει ουσιαστικά τον κινηματογράφο και τις κινηματογραφικές αίθουσες. Στο πλαίσιο στήριξης απευθυνθήκαμε στον Γιώργο Λάνθιμο, ως συνεργάτη και φίλο χρόνων - καθώς έχουμε τη χαρά και την τιμή της κινηματογραφικής διανομής της επόμενης ταινίας του "Poor Things", και ζητήσαμε το δικό του προσωπικό μήνυμα».

«Καλλιτέχνες, σκηνοθέτες, διανοούμενοι, δημόσιοι και συλλογικοί φορείς, θεσμικοί παράγοντες, πολιτικοί και άνθρωποι του πολιτισμού από την Ελλάδα και το εξωτερικό ζητούν το αυτονόητο: να κηρυχθεί άμεσα διατηρητέα η χρήση των ιστορικών κινηματογράφων της Αθήνας που απειλούνται. Συντασσόμαστε με τη δήλωση του Γιώργου Λάνθιμου και ενώνουμε τη φωνή μας, με τη φωνή χιλιάδων άλλων που επιθυμούν τη διάσωση της πολιτιστικής ιστορίας της πόλης μας. Γιατί η ιστορία έχει συνέχεια, και εμείς έχουμε ακόμα πολλές κινηματογραφικές σελίδες να γράψουμε.»

Ιντεάλ και Άστορ σε κίνδυνο: Αν θες να βοηθήσεις το σινεμά, μπορείς με μόνο λίγα κλικ

Στον αγώνα της διατήρησης της ταυτότητας και η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με νέα της ανάρτηση στον λογαριασμό της στο Facebook, μίλησε για την ερημοποίηση του κέντρου της Αθήνας και το πώς εμβληματικά σινεμά όπως το Ιντεάλ, το Άστορ και η Ίριδα, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας της πρωτεύουσας και το πώς χάνεται η συλλογική εμπειρία με το κλείσιμο των κινηματογράφων.

«Η ερημοποίηση της Σταδίου μας πληγώνει. Το καμένο κτίριο που στέγαζε τον «Απόλλωνα» και το «Αττικόν» παραμένει τραύμα ανεπούλωτο στον αστικό ιστό. Το «Ideal», το «Άστορ», η «Ίριδα» κινδυνεύουν. Χάνουμε κινηματογράφους που μας μύησαν στα «μυστικά του σινεμά σαν της ποιήσεως τη μαγεία», όπως έγραψε ο Ανδρέας Εμπειρίκος, γνωρίζοντάς μας μεγάλους δημιουργούς, που απόσταξαν στις εικόνες τους τη λυρική ουσία της ζωής. Χάνουμε τη μυσταγωγία της αίθουσας, τη γοητεία της συλλογικής εμπειρίας. Χάνουμε χώρους που δεν ήταν απλώς αίθουσες προβολής, αλλά κιβωτοί πολιτισμού. Καθώς αποκόπτονται, ένας ένας, από το σώμα της πόλης, όπως εξάλλου και άλλοι, ιστορικοί τόποι συνάθροισης, παλιά καφενεία ή εστιατόρια που κάποτε αποτέλεσαν πυκνωτές της αθηναϊκής πνευματικής ζωής, χάνεται, σταδιακά, και η μνήμη της πόλης.», έγραψε μεταξύ άλλων η Σακελλαροπούλου.

Τι έχει γίνει μέχρι τώρα και πώς μπορείς να βοηθήσεις τα σινεμά Ιντεάλ & Άστορ

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου:

Ξεκινώντας με ένα συνοπτικό χρονικό της υπόθεσης να πούμε πως ο e-ΕΦΚΑ αποφάσισε να εκμισθώσει σε επενδυτές τα κτίρια στα οποία βρίσκονται οι δυο ιστορικοί κινηματογράφοι: τo κτίριο του ΙΝΤΕΑΛ στον Όμιλο Μήτση (ο οποίος αναδείχθηκε ανάδοχος του σχετικού πλειοδοτικού διαγωνισμού) για πεντάστερο ξενοδοχείο, και μελλοντικώς το κτίσμα όπου στεγάζεται το ΑΣΤΟΡ (πιθανόν για συγκρότημα γραφείων). Μετά την εύλογη ανησυχία που προκλήθηκε για την τύχη των σινεμά, ο ΕΦΚΑ υπήρξε καθησυχαστικός για τη συνέχιση της λειτουργίας τους, και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στη σχετική αιτιολογική έκθεση του, πρότεινε την έκδοση Υπουργικής Απόφασης για τον χαρακτηρισμό ως διατηρητέας της χρήσης των δύο κινηματογράφων.

Όμως στην πορεία, αιφνιδιαστικά, ο ΕΦΚΑ άλλαξε στάση και έκανε ένσταση στην θετική αυτή απόφαση του ΥΠΕΝ, με το σκεπτικό ότι αυτό "θα αποτελέσει τροχοπέδη στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση του κτιρίου".

Έκτοτε, αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το ΥΠΕΝ προκειμένου να αποφασίσει αν θα χαρακτηρίσει διατηρητέα τη χρήση των δύο σινεμά -ουσιαστικά διασώζοντας τα. Όμως το ζήτημα δεν έχει συζητηθεί ακόμα στο Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής του ΥΠΕΝ.

Το Υπουργείο Πολιτισμού δηλώνει αναρμόδιο.

Σε ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, υποστήριξε την διάσωση των δύο κινηματογράφων.

Ας σημειωθεί πως σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, ο όμιλος Μήτση, εξέφρασε την πρόθεσή του να «επεκτείνει τη χρήση του ΙΝΤΕΑΛ σε θέατρο και συνεδριακό κέντρο».

Οι πιο ιστορικοί κινηματογράφοι της Αθήνας παλεύουν για επιβίωση και ζητούν τη βοήθειά σου

Για τον λόγο αυτόν λοιπόν, σύσσωμη η κινηματογραφική κοινότητα προσπαθεί με κάθε τρόπο να παλέψει και να γνωστοποιήσει το γεγονός, διοργανώνοντας προβολές δωρεάν για το κοινό και συλλέγοντας υπογραφές για τη διατήρηση των κινηματογράφων.

Μπες και εσύ εδώ για να βοηθήσεις το σινεμά - Διάσωση κινηματογράφων Ιντεάλ & Άστορ

ideal-poster-to-cinema.jpg