Box office: Το Fast X δεν κάνει την καλύτερη αρχή αλλά το σώζει η Κίνα (όπως πάντα)

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
Box office: Το Fast X δεν κάνει την καλύτερη αρχή αλλά το σώζει η Κίνα (όπως πάντα)

Αμερικάνικο και παγκόσμιο box office δείχνουν πως το Fast X θα σωθεί από την Κίνα και πως με μέτριες και πανάκριβες προσθήκες τα πράγματα είναι δύσκολα.

Το Fast X δεν είχε την καλύτερη αρχή στις ΗΠΑ, αλλά είχε φανταστική αρχή στην Κίνα. Η 10η ταινία "Fast and Furious" είναι πλέον στους κινηματογράφους από την Πέμπτη που μας πέρασε και το πρώτο της Σαββατοκύριακο δεν είχε την αρχή που ήλπιζε το στούντιο.

Fast X Review: Ακόμα και μια λατρεμένη υπερβολή θέλει ένα μέτρον άριστον

Πόσο κόστισε το Fast X και τι περιμένει από το box office

Το "Fast and Furious" είναι από τα μακροβιότερα, ακριβότερα και πιο εμπορικά επιτυχημένα franchise της αμερικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας (και το μεγαλύτερο της Universal παρεμπιπτόντως). 22 χρόνια μετά όμως, κάθε φορά που θα βγαίνει μία προσθήκη, το στούντιο θα πρέπει να ποντάρει πολλά για να πάρει πίσω όσα ξόδεψε και να βγάλει τα λεφτά του.

Το budget της παραγωγής του κοντά στα 340 εκατομμύρια, 70% ακριβότερο από την προηγούμενη ταινία FF και μία από τις πιο ακριβές ταινίες που έχουν γυριστεί ποτέ. Λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός πως σε τόσο μεγάλες παραγωγές, το κόστος προώθησης και marketing είναι σχεδόν ίσο με το κόστος παραγωγής (μέχρι και διαφημίσεις στον τελικό της Euroleague είχε), οι απαιτήσεις για το box office είναι εξαιρετικά υψηλές και με τέτοια προσθήκη, πλέον αρκετά δύσκολες. Υπάρχει όμως ένας παίκτης που σώζει πολλά πανάκριβα blockbuster του Χόλιγουντ. Αυτός ο παίκτης λέγεται Κίνα.

https://www.instagram.com/p/CsWhl4cpmQ3

Fast X: Το box office δεν μιλάει πάντα, αλλά μερικές φορές κάτι λέει

Το "Fast X" λοιπόν είχε το χλιαρότατο άνοιγμα στις ΗΠΑ με 67,5 εκ. δολάρια και συνολικά μαζί με το παγκόσμιο box office έφτασε τα 320 εκατομμύρια. Μπορεί παγκοσμίως να είχε το καλύτερο δεύτερο άνοιγμα της χρονιάς (το πρώτο το κατέχει το "The Super Mario Bros. Movie" με 377 εκ.), αλλά για τις ΗΠΑ, το άνοιγμά του δεν κατάφερε να ξεπεράσει πολλούς προκατόχους του (όπως π.χ. τα "The Fate of the Furious" του 2017 με 98 εκατομμύρια δολάρια, "Furious 7" του 2015 με 148 εκατομμύρια δολάρια και "Fast and Furious 6" του 2013 με 97 εκατομμύρια δολάρια).

Όπως φαίνεται και από τις μετρήσεις, αυτό που το σώζει -για την ώρα- είναι το παγκόσμιο κοινό που του έφερε περίπου 250 εκατομμύρια, ανοίγοντας σε 84 αγορές και αποτελώντας το 75% του συνολικού τζίρου. Από αυτές τις αγορές, οι πιο δυνατοί παίκτες είναι η Κίνα (78 εκατομμύρια δολάρια), το Μεξικό (16 εκατομμύρια δολάρια), η Γαλλία (9,6 εκατομμύρια δολάρια) και η Βραζιλία (9,6 εκατομμύρια δολάρια).

Μάλιστα, στην Κίνα κατέχει μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο άνοιγμα για μη κινέζικη ταινία για το 2023, ξεπερνώντας και το "Avatar 2". Όπως είναι λογικό, αυτά τα νούμερα δίνουν μια ελπίδα στο στούντιο να βγάλει τα λεφτά του από την πιο ακριβή προσθήκη στη σειρά ταινιών Fast and Furious.

https://www.instagram.com/p/CroRZJMJK-9

Είδωλα, συνωμοσίες και υπερήρωες κάθε λογής στα νέα trailer της εβδομάδας που δεν πρέπει να χάσεις

To Fast X ξεκίνησε την αρχή του τέλους

Η ταινία λέγεται ότι θα είναι και η πρώτη προσθήκη στην τριλογία που θα κλείσει το νιτρώδες, γκαζιάρικο, τεράστιο (κυριολεκτικά και μεταφορικά) αυτό franchise. Όσο για την πλοκή, συνδέεται με το "Fast Five" του 2011, όπου η ομάδα του Dom διέλυσε την εγκληματική αυτοκρατορία του αρχιεγκληματία Hernan Reyes, αλλά και τον ίδιο. Αυτό που δεν ήξερε όμως είναι πως ο γιος του ήταν μάρτυρας σε αυτήν την αιματηρή αναμέτρηση και εδώ και 12 χρόνια ετοίμαζε την εκδίκησή του.

Μπορεί μέχρι τώρα η οικογένεια του Dom να έχει νικήσει κάθε εξωφρενικό εμπόδιο και παρανοϊκή απειλή. Τώρα όμως φαίνεται ότι έρχεται αντιμέτωπη με τον μεγαλύτερο και πιο θανατηφόρο της αντίπαλο: ο Dante Reyes (Jason Momoa) είναι αποφασισμένος να εκδικηθεί για τον θάνατο του πατέρα του, να διαλύσει την οικογένεια και να κάνει τον Dom χάσει κάθε τι που αγαπάει.

Η νέα ταινία Fast and Furious βγήκε στους κινηματογράφους στις 18 Μαΐου και η αλήθεια είναι ότι δεν την λες και την καλύτερη προσθήκη. Το γιατί δεν την λες, μπορείς να το μάθεις από εδώ.