Fans της Βαϊάνα χειροκροτούν την Auliʻi Cravalho για την απόφασή της να μην επιστρέψει στο remake

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
Fans της Βαϊάνα χειροκροτούν την Auliʻi Cravalho για την απόφασή της να μην επιστρέψει στο remake

Η πρωταγωνίστρια Auliʻi Cravalho θα δώσει τη σκυτάλη για το live-action remake της Βαϊάνα και οι θαυμαστές την επικροτούν.

Η Βαϊάνα (πρ.τίτλος Moana) μπορεί να συνεχίζεται αλλά η πρωταγωνίστρια Auliʻi Cravalho, όχι. Η απόφασή της να μην συμμετέχει στο επερχόμενο live-action remake της ταινίας της Disney, βρίσκει σύμφωνους τους θαυμαστές της και τους θαυμαστές της Βαϊάνα/Moana.

Η δυναμική κίνηση της Auliʻi Cravalho για το live-action της Βαϊάνα

Η Auli'i Cravalho, η ταλαντούχα νεαρή ηθοποιός που ζωντάνεψε την Βαϊάνα στην ομώνυμη ταινία κινουμένων σχεδίων του 2016 (ελλ. τίτλος Βαϊάνα), δέχεται ένα κύμα χειροκροτημάτων από τους θαυμαστές της για την αξιοσημείωτη και “σεβαστή” απόφασή της να μην επιστρέψει για να επαναλάβει τον ρόλο της στο επερχόμενο live-action remake. Μόλις έναν μήνα μετά την ανακοίνωση του Dwayne Johnson ότι ετοιμάζεται μια live-action επανεκτέλεση της επιτυχίας της Disney, η Cravalho επιβεβαίωσε μέσω ενός βίντεο στο Instagram ότι δεν θα επαναλάβει τον εμβληματικό της ρόλο.

https://www.instagram.com/p/CsbkPgSAxRa

Σκεπτόμενη τη μεταμορφωτική της εμπειρία ως φωνή της Βαϊάνα, η Cravalho μοιράστηκε: "Όταν πήρα τον ρόλο της Moana στα 14 μου, άλλαξε υπέροχα τη ζωή μου και ξεκίνησε την καριέρα μου. Σε αυτήν την live-action διασκευή, δεν θα επαναλάβω τον ρόλο". Δείχνοντας τη βαθιά κατανόηση της σημασίας του αυθεντικού casting, συνέχισε: "Πιστεύω ότι είναι απολύτως απαραίτητο το casting να αντιπροσωπεύει με ακρίβεια τους χαρακτήρες και τις ιστορίες που θέλουμε να αφηγηθούμε".

May the 4th: Οι γυναίκες του Star Wars Universe από την πιο αγαπημένη στην πιο υπερλατρεμένη

Παρόλο που δεν θα σαλπάρει πάλι ως Βαϊάνα, η συμμετοχή της Cravalho στο remake θα είναι σημαντική, καθώς αναλαμβάνει τον ρόλο της εκτελεστικής παραγωγού. Αγκαλιάζοντας αυτό το νέο εγχείρημα, εξέφρασε τον ενθουσιασμό της, λέγοντας: "Ανυπομονώ να βοηθήσω να βρεθεί η επόμενη ηθοποιός που θα ενσαρκώσει το θαρραλέο πνεύμα, την αναμφισβήτητη ευστροφία και τη συναισθηματική δύναμη της Βαϊάνα. Είναι πραγματικά τιμή μου να παραδώσω αυτήν τη σκυτάλη στην επόμενη νεαρή γυναίκα με καταγωγή από τα νησιά του Ειρηνικού για να τιμήσω τους απίστευτους λαούς, τους πολιτισμούς και τις κοινότητες του Ειρηνικού που βοηθούν να εμπνευστεί η ιστορία της. Και ανυπομονώ για την όμορφη εκπροσώπηση του Ειρηνικού που θα ακολουθήσει".

Auli Cravalho -

Jordan Strauss/Invision/AP

Invision

Η Βαϊάνα μάγεψε το κοινό με την ιστορία μιας ατρόμητης έφηβης που ξεκινά ένα επικίνδυνο ταξίδι για να σώσει τον λαό της. Στην πορεία, συναντά τον Μάουι, τον πανίσχυρο ημίθεο με τη φωνή του Dwayne “The Rock” Joshnson, ο οποίος γίνεται μέντορας και σύμμαχός της. Ο διάσημος ηθοποιός μάλιστα ήταν αυτός που ανακοίνωσε τα πλάνα της Disney να κάνει live-action remake την ταινία της Βαϊάνα, ανακοινώνοντας επίσης τη δική του επιστροφή.

Η Moana γίνεται live-action με συμπρωταγωνιστή αυτόν που όλοι περιμένουμε

Αξίζει να σημειώσουμε πως η Disney μέχρι στιγμής επέλεγε για live-action remake, παλιούς τίτλους της. Η Βαϊάνα όμως είναι η πρώτη πρόσφατη ταινία που λαμβάνει live-action remake και συγκεκριμένα μόνο 7 χρόνια μετά την κυκλοφορία της.

Η ταινία βρίσκεται ακόμα σε αρκετά πρώιμο στάδιο και γι' αυτό δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το cast, αλλά και ούτε για την ελληνική μεταγλώττιση (το 2016 έδωσαν τις φωνές τους η Μαρίνα Σάττι και ο Μιχάλης Κουινέλης).

https://www.instagram.com/p/B7wH37Cg1lX

Παίρνοντας θέση για το casting του σημερινού Χόλιγουντ μέσα από την Βαϊάνα

Ενώ η 22χρονη Auli'i Cravalho είναι από την Χαβάη, έχει επίσης κινεζικές, ιρλανδικές, πορτογαλικές και πορτορικανικές ρίζες, με αποτέλεσμα να έχει πιο ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα από τον χαρακτήρα που υποδύεται. Με αφορμή την απόφασή της, οι θαυμαστές εξέφρασαν την αρχική τους απογοήτευση που δεν θα μπορέσουν να την ξανακούσουν να τραγουδάει, αλλά την επαίνεσαν ολόψυχα για την αξιοθαύμαστη απόφασή της.

"Μεγάλος σεβασμός σε σένα, Auli'i", σχολίασε ένας χρήστης. "Με το θέμα του colorism* στο remake του Lilo and Stitch, ενώ θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε την ίδια ηθοποιό να υποδύεται τον χαρακτήρα σε ένα live-action remake, εκτιμώ ότι θέλεις αυτή η εκδοχή του ρόλου να πάει σε κάποιον που θα μπορούσε να αντικατοπτρίσει αυθεντικά τη Moana".

*Colorism - διακρίσεις με βάση το χρώμα και τον τόνο του δέρματος

"Την αγαπώ γι' αυτό", έγραψε ένας άλλος στο Twitter, ενώ ένας τρίτος απάντησε με τρία emojis χειροκροτήματος, συμπυκνώνοντας τον θαυμασμό του για την απόφαση της Cravalho. Υπήρξαν και άλλα υποστηρικτικά σχόλια, με ένα άτομο να δηλώνει: "Είναι τόσο αληθινή γι' αυτό. Την αγαπώ", ενώ ένας άλλος χαρακτήρισε την επιλογή της ως "ιδιοφυή".

Οι ενέργειες της Auli'i Cravalho έχουν απήχηση και πέρα από τον κόσμο της Βαϊάνα. Χρησιμεύουν ως παράδειγμα για το τι θα πρέπει να σκεφτούν περισσότεροι ανοιχτόχρωμοι ηθοποιοί και ηθοποιοί, αποθαρρύνοντας τη διαιώνιση του colorism. Με το να κάνει πρόθυμα στην άκρη, έδειξε ότι η προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η παροχή ευκαιριών για αυθεντική εκπροσώπηση και όχι η αποκλειστική επιδίωξη προσωπικού κέρδους.

Η πρόσφατη κριτική που ασκήθηκε στην live-action εκδοχή του Lilo and Stitch, μιας άλλης επιτυχίας της Disney με πρωταγωνιστές ένα νεαρό κορίτσι από την Χαβάη και τον εξωγήινο σύντροφό της Stitch, επικεντρώθηκε στις κατηγορίες για colorism λόγω της επιλογής ανοιχτόχρωμων ηθοποιών για τους αρχικά πιο σκουρόχρωμους χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων.

Είναι σίγουρα συγκινητικό και ενθαρρυντικό τόσο νέοι άνθρωποι να παίρνουν ξεκάθαρη θέση πάνω σε ένα ζήτημα και να χρησιμοποιούν το βήμα τους και την επιρροή τους για να επικοινωνήσουν τα πιστεύω τους και τη στάση του ενάντια στις διακρίσεις και τα στερεότυπα. Ίσως να υπάρχει ελπίδα για τις επόμενες γενιές.

Η Μικρή Γοργόνα έχει τις πιο εντυπωσιακές αφίσες χαρακτήρων (και κάποιες πολύ περίεργες)