Η ταινία της Barbie τρώει μεγάλο Χ από το Βιετνάμ για έναν... χάρτη

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
Η ταινία της Barbie τρώει μεγάλο Χ από το Βιετνάμ για έναν... χάρτη

Η πολυαναμενόμενη ταινία της Barbie απαγορεύτηκε από το Βιετνάμ για έναν αμφιλεγόμενο χάρτη που εμφανίζεται στην ταινία.

Το Βιετνάμ απαγόρευσε την επερχόμενη ταινία "Barbie" λόγω μιας σκηνής όπου φαίνεται ένας χάρτης που απεικονίζει αμφισβητούμενες κινεζικές εδαφικές διεκδικήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Το μεγάλο ban της Barbie στο Βιετνάμ

Το Βιετνάμ πήρε πρόσφατα την απόφαση να απαγορεύσει τη διανομή της ταινίας "Barbie" της Warner Bros εντός των συνόρων του, λόγω μιας επίμαχης σκηνής με έναν χάρτη που απεικονίζει τις μονομερείς διεκδικήσεις της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Αν θες, μπορείς να μείνεις στο πραγματικό σπίτι της Barbie - Το κουκλόσπιτο μπήκε στο Airbnb

Δεν είναι σαφές ποια σκηνή απεικονίζει αυτό που ανώτερος αξιωματούχος αποκάλεσε "προσβλητική εικόνα" της γραμμής των εννέα σημείων της Κίνας, μια γραμμή που χρησιμοποιείται στους κινεζικούς χάρτες της Θάλασσας της Νότιας Κίνας για να δείξει τις εδαφικές της διεκδικήσεις, συμπεριλαμβανομένων περιοχών που το Βιετνάμ θεωρεί μέρος της υφαλοκρηπίδας του και στις οποίες έχει χορηγήσει παραχωρήσεις πετρελαίου.

barbie-map.png

Η γραμμή των εννέα σημείων αποτελεί σημείο διαμάχης, καθώς έρχεται σε αντίθεση με διεθνή διαιτητική απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης το 2016, η οποία ακύρωσε τις αξιώσεις της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Παρά την απόφαση, η Κίνα εξακολουθεί να αρνείται την αναγνώρισή της.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Βιετνάμ λαμβάνει μέτρα κατά ταινιών για την απεικόνιση της γραμμής των εννέα σημείων. Το 2019, η κυβέρνηση του Βιετνάμ απέσυρε την ταινία κινουμένων σχεδίων "Abominable" της DreamWorks και πέρυσι απαγόρευσε την ταινία δράσης "Uncharted" της Sony για τον ίδιο λόγο. Ακόμη και το Netflix αντιμετώπισε την αφαίρεση του αυστραλιανού κατασκοπευτικού δράματος "Pine Gap" το 2021, λόγω της συμπερίληψης της αμφισβητούμενης περιοχής.

Η Barbie και το Βιετνάμ

Η πολυαναμενόμενη με τους δημοφιλείς ηθοποιούς Margot Robbie και Ryan Gosling, είχε προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει στο Βιετνάμ στις 21 Ιουλίου, ευθυγραμμιζόμενη με την ημερομηνία κυκλοφορίας της στις ΗΠΑ.

Μπαίνοντας μέσα στο ονειρεμένο σπίτι της Barbie μαζί με την Margot Robbie

Ωστόσο, η άδεια διανομής της ταινίας απορρίφθηκε από το Τμήμα Κινηματογράφου της βιετναμέζικης κυβέρνησης, που είναι υπεύθυνο για την αδειοδότηση και τη λογοκρισία ξένων ταινιών, επικαλούμενο τη συμπερίληψη της προσβλητικής εικόνας.

https://www.instagram.com/reel/Csq_1KtJ1k0/

Η Warner Bros δεν έχει ακόμη σχολιάσει το θέμα και μένει να δούμε αν θα γίνουν αλλαγές στην ταινία για να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς του Βιετνάμ.

Το Βιετνάμ και η Κίνα έχουν ιστορικό επικαλυπτόμενων εδαφικών διεκδικήσεων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ιδίως σε περιοχές με σημαντικούς ενεργειακούς πόρους. Το Βιετνάμ έχει επανειλημμένα κατηγορήσει κινεζικά σκάφη ότι παραβιάζουν την κυριαρχία του στην περιοχή, επιβαρύνοντας περαιτέρω την ήδη τεταμένη σχέση μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.

Όπως σημειώνει και το BBC, η Κίνα, το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, η Ταϊβάν, η Μαλαισία και το Μπρουνέι έχουν ανταγωνιστικές διεκδικήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Η Barbie και η Ελλάδα

Στη χώρα μας, η επερχόμενη κωμωδία αναμένεται στις 20 Ιουλίου. Η ταινία βλέπει την Barbie να διώχνεται από την Barbieland γιατί δεν ήταν η τέλεια κούκλα. Καθώς φεύγει, μαζί της πιστός ακόλουθος ο Ken. Οι δυο τους θα προσπαθήσουν να έρθουν στον πραγματικό κόσμο για να βρουν την αληθινή ευτυχία.

Στο cast επίσης θα βρούμε τους America Ferrera, Kate McKinnon, Michael Cera, Ariana Greenblatt, Issa Rae, Rhea Perlman και Will Ferrell (Anchorman, Talladega Nights, Step Brothers), ενώ guest εμφάνιση θα κάνει και η Dua Lipa, η οποία ερμηνεύει και ένα από τα βασικά single του soundtrack.