Πόσα πήρε ο Tom Cruise για το Mission Impossible 7; Απέδωσαν τα τρελά ακροβατικά του;

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
Πόσα πήρε ο Tom Cruise για το Mission Impossible 7; Απέδωσαν τα τρελά ακροβατικά του;
© 2023 Paramount Pictures.

Οι τρελοί αριθμοί βγαίνουν από τα εισιτήρια, από τον ρόλο του παραγωγού και από πολλά άλλα. Αλλά ως ηθοποιός, πόσα πήρε για το 7ο Mission Imporrible;

Ξέρουμε -περίπου έστω- πόσο πληρώθηκε για τον Ethan Hunt στο Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One ο Tom Cruise. Αλλά πώς συγκρίνεται αυτός ο μισθός σε σχέση με παλαιότερους ρόλους σε διάσημα blockbuster.

Το όνομα Tom Cruise έχει πλέον συνδεθεί με blockbuster δράσης που σπάνε τα ταμεία όχι μόνο στο Χόλιγουντ, αλλά σε όλο τον κόσμο. Η συμμετοχή του σε διάσημα franchise όπως είναι το Mission Impossible ή το κατόρθωμά του με το περσινό "Top Gun: Maverick" που έδωσε μια ανάσα στο σινεμά μετά την πανδημία και τα lockdown, όπως και η προθυμία του, η χαρά του (ευγενικά το λέμε, για να μην πούμε την άλλη λέξη), για να κάνει ο ίδιος τα ακροβατικά των ρόλων του, τον έχουν αναδείξει σε έναν από τους πιο hot ηθοποιούς δράσης.

Εσύ πού βλέπεις τον εαυτό σου στα 80; Ο Tom Cruise πάντως θα συνεχίζει με τα Mission Impossible

Με την κυκλοφορία του "Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One" που στη χώρα μας κυκλοφορεί από τις 13 Ιουλίου, οι μισθοί του Tom Cruise ήρθαν πάλι στο προσκήνιο.

Film Review - Mission: Impossible - Dead Reckoning, Part One

Η αμοιβή του λοιπόν για τον 7η φορά που υποδύεται τον Ethan Hunt ήταν σύμφωνα με αναφορές, κυμαίνεται μεταξύ 12-14 εκατομμυρίων δολαρίων, ένα ποσό που εκ πρώτης όψεως μπορεί να φαίνεται τεράστιο (ειδικά μπροστά στους μισθούς της Ελλάδας), ωστόσο δεν είναι τόσο μεγάλος μισθός σε σχέση με προηγούμενες αποδοχές του.

12-14 εκατομμύρια ο Tom Cruise για τον 7ο Ethan Hunt

Γνωστός για την ικανότητά του να προσελκύει τεράστια κοινά, το εισπρακτικό ρεκόρ του Tom Cruise έχει εδραιώσει την ιδιότητά του ως ένας από τους πιο κερδοφόρους ηθοποιούς της βιομηχανίας.

Η τεράστια δημοτικότητά του και η ακλόνητη αφοσίωσή του στο franchise έχουν βοηθήσει το Mission: Impossible να κερδίσει πάνω από 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, με τη συμμετοχή του να έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχία του franchise, δίνοντάς του σημαντικό πλεονέκτημα στις διαπραγματεύσεις για τους μισθούς.

Στο παρελθόν, ο 61χρονος ηθοποιός έχει λάβει αστρονομικές αμοιβές, κερδίζοντας πάνω από 70-100 εκατομμύρια δολάρια για προηγούμενες Επικίνδυνες Αποστολές.

Βέβαια, τα ποσά αυτά περιλαμβάνουν όχι μόνο τον βασικό του μισθό, αλλά και πρόσθετα κέρδη από τον ρόλο τους ως παραγωγός αλλά και backend points. Ειδικότερα, ο Cruise κέρδισε το εντυπωσιακό ποσό των 100 εκατομμυρίων δολαρίων για τον ρόλο του στην ταινία "War of the Worlds" (Ο πόλεμος των κόσμων, 2005) και 68 εκατομμύρια δολάρια για την ταινία "Vanilla Sky", παρά το γεγονός ότι η τελευταία έλαβε ανάμεικτες κριτικές.

Ένας από τους κύριους παράγοντες που υπαγορεύουν τον μισθό ενός ηθοποιού, όπως αναφέρει και το Screenrant, είναι το πόσο μεγάλο κοινό θα φέρει, και με τον Tom Cruise, αυτό το κοινό είναι συνήθως τεράστιο.

Ο ηθοποιός πληρώθηκε μεταξύ 12-14 εκατομμυρίων δολαρίων για την ταινία Mission: Impossible 7 (μέσω του Variety). Ένα στέλεχος του στούντιο σημείωσε: "Δεν θα στοιχημάτιζα ποτέ εναντίον του. Οι περισσότεροι ηθοποιοί δεν αξίζουν όσα τους πληρώνεις, αλλά ο Cruise και ίσως ο Dwayne Johnson δικαιολογούν τους μισθούς τους".

"Ωστόσο, ενώ τα 12-14 εκατομμύρια δολάρια είναι αναμφίβολα ένα τεράστιο ποσό, αυτό είναι σχεδόν ψίχουλα σε σύγκριση με αυτά που έχει συνηθίσει ο Cruise", αναφέρει το μέσο.

Τα 12 blockbuster του καλοκαιριού - Τι πρέπει να δεις στη μεγάλη οθόνη

Είναι όντως χαμηλός;(Για Χόλιγουντ έστω)

Συγκριτικά, ο φερόμενος μισθός του για το Mission: Impossible 7 μπορεί να φαίνεται σχετικά χαμηλός, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι οι τοπ ηθοποιοί παίρνουν 20-25 εκ. Ωστόσο, πρόκειται για τον καθαρό μισθό του ρόλου του και όχι για τον ρόλο του ως παραγωγός ή για τα έξτρα κέρδη βάσει box office και εισιτηρίων.

https://www.instagram.com/reel/Cumd-ODOq31/

Για παράδειγμα, στην ταινία "Top Gun: Maverick", ο βασικός του μισθός ήταν στα 13 εκατομμύρια δολάρια. Όμως, ο Cruise που δεν είναι και χθεσινός, είχε διαπραγματευτεί ένα τεράστιο μπόνους, παίρνοντας το 10% των ακαθάριστων κερδών της ταινίας, το οποίο οδήγησε σε αμοιβή άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Δεν είναι καθόλου παράλογο λοιπόν να υποθέσουμε ότι ο Cruise έχει ίσως να εξασφαλίσει μια παρόμοια συμφωνία για την ταινία Mission: Impossible 7, ιδίως από τη στιγμή που είναι και παραγωγός του έργου.

Ποιες ταινίες και blockbuster επηρεάζονται από την απεργία των ηθοποιών