Οι γυναίκες νίκησαν το box office: Η Greta Gerwig γράφει ιστορία με την Barbie της και σπάει ρεκόρ

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
Οι γυναίκες νίκησαν το box office: Η Greta Gerwig γράφει ιστορία με την Barbie της και σπάει ρεκόρ
© 2023 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Η Greta Gerwig γράφει box office ιστορία με την Barbie, κάνοντας το μεγαλύτερο άνοιγμα ταινίας για γυναίκα σκηνοθέτη.

Η Greta Gerwig έγραψε ιστορία καθώς η ταινία Barbie σημείωσε το μεγαλύτερο άνοιγμα ταινίας σε όλο τον κόσμο, αποτελώντας το μεγαλύτερο ντεμπούτο που έγινε ποτέ από γυναίκα σκηνοθέτη.

Barbie: Μια ροζ & spot on κωμωδία του σήμερα με όλα τα ψεγάδια που περιμέναμε

Η κυριαρχία του ροζ: Η Barbie της Greta Gerwig έγραψε ιστορία

Σε έναν ιστορικό άθλο για τις γυναίκες στον κινηματογράφο, η ταινία "Barbie" της Greta Gerwig κατέκτησε το box office, συγκεντρώνοντας το εκπληκτικό ποσό των 155 εκατομμυρίων δολαρίων το Σαββατοκύριακο της πρεμιέρας της. Το μπλοκμπάστερ σε χρώμα μαλλί της γριάς όχι μόνο έσπασε τα ρεκόρ ως το μεγαλύτερο ντεμπούτο που έγινε ποτέ για ταινία που σκηνοθέτησε γυναίκα, αλλά αποδείχθηκε και πολιτιστικό φαινόμενο.

Η Greta Gerwig, σκηνοθέτης της ταινίας "Barbie", μία από τις πιο πολυσυζητημένες και πολυαναμενόμενες ταινίες της χρονιάς έγραψε ιστορία σημειώνοντας 377 εκατομμύρια δολάρια σε όλο τον κόσμο και 155 εκατομμύρια για τις ΗΠΑ, αποτελώντας το μεγαλύτερο ντεμπούτο που έγινε ποτέ από γυναίκα σκηνοθέτη.

Προηγουμένως, το ρεκόρ για το μεγαλύτερο πρώτο Σαββατοκύριακο ταινίας που σκηνοθέτησε γυναίκα κατείχε η ταινία "Captain Marvel", σε συν-σκηνοθεσία των Anna Boden και Ryan Fleck, με 153 εκατομμύρια δολάρια (ΗΠΑ) το 2019. Η ταινία "Wonder Woman" της Patty Jenkins, στάθηκε και αυτή δυνατή με ντεμπούτο 103 εκατομμυρίων δολαρίων το 2017.

Τα 12 blockbuster του καλοκαιριού - Τι πρέπει να δεις στη μεγάλη οθόνη

Η επιτυχία της "Barbie" δεν τελειώνει στα εντυπωσιακά νούμερα του πρώτου Σαββατοκύριακου. Η ποπ κωμωδία διεκδίκησε επίσης τον τίτλο του μεγαλύτερου Σαββατοκύριακου πρεμιέρας της χρονιάς, ξεπερνώντας το "The Super Mario Bros. Movie", το οποίο συγκέντρωσε 146 εκατομμύρια δολάρια. Επιπλέον, ο συνδυασμός της "Barbie" και του ιστορικού δράματος του Christopher Nolan, "Oppenheimer", οδήγησε στο μεγαλύτερο συνολικά Σαββατοκύριακο εισπράξεων από την έναρξη της πανδημίας, κατατάσσοντάς το ως το τέταρτο μεγαλύτερο συλλογικό Σαββατοκύριακο όλων των εποχών.

Britain Barbie Photo Call

America Ferrera, from left, Simu Liu, Margot Robbie, Issa Rae, Ryan Gosling και Greta Gerwig στο Λονδίνο.

Invision

Τα τρία προηγούμενα ήταν τα ανοίγματα των "Avengers: Endgame" το 2019 (402 εκ.), "Avengers: Infinity War" το 2018 (314 εκ.) και το "Star Wars: The Force Awakens" το 2015 (313 εκ.) (όλες franchise της Disney).

Κριτικοί και κοινό έχουν αγκαλιάσει την "Barbie", με 90% αποδοχή στο Rotten Tomatoes και "A" στο CinemaScore. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία έχει καταφέρει να προσελκύσει ένα κοινό που σπάει τα παραδοσιακά στερεότυπα των δύο φύλων, καθώς το 65% του αρχικού κοινού είναι γυναίκες, πράγμα σπάνιο για ταινίες που ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια δολάρια στο ντεμπούτο τους.

Εμείς είπαμε για την ταινία πως πρόκειται για μια την spot-on κωμωδία της χρονιάς, που έχει τα ψεγάδια της αλλά σίγουρα μας έκανε να περάσουμε καλά στο σινεμά! (Δες περισσότερα εδώ).

Με πρωταγωνιστές την Margot Robbie ως την εμβληματική Barbie και τον Ryan Gosling ως τον ακόλουθό της, Ken, η ταινία εξερευνά το ταξίδι της αυτογνωσίας τους, καθώς επιχειρούν να βγουν από την Barbieland και να μπουν στον πραγματικό κόσμο. Το εντυπωσιακό cast περιλαμβάνει τους Issa Rae, Dua Lipa, Simu Liu, Michael Cera, Helen Mirren, John Cena και Will Ferrell.

Η "Barbie" κόστισε 145 εκατομμύρια δολάρια, χωρίς να υπολογίζεται όλο το εκτεταμένο marketing που προώθησε την ταινία και αύξησε την ανυπομονησία πολύ πριν βγει στις αίθουσες. Αυτό σημαίνει πως για να αρχίσει να έχει κέρδος, πρέπει να βγάλει διπλάσιο από το εκτιμώμενο budget της (στην προκειμένη, ίσως και λίγο παραπάνω). Η Gerwig, η υποψήφια για Όσκαρ σκηνοθέτης των ταινιών "Lady Bird" και "Little Women", έγραψε το σενάριο μαζί με τον Noah Baumbach.