Μέχρι και ο Francis Ford Coppola είναι υπέρ του Barbenheimer: «Μία νίκη για το σινεμά»

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
Μέχρι και ο Francis Ford Coppola είναι υπέρ του Barbenheimer: «Μία νίκη για το σινεμά»

Barbie και Oppenheimer εκτοξεύουν το box office και ο Francis Ford Coppola δεν μπορεί να μη δει τη νίκη του σινεμά.

Barbie και Oppenheimer βγήκαν ταυτόχρονα στις ΗΠΑ και αναβίωσαν στο σινεμά, με ένα από τα πιο δυνατά Σαββατοκύριακα των τελευταίων χρόνων. Ο Francis Ford Coppola βλέπει τη νίκη και παίρνει θέση.

Ο Coppola για Barbie και Oppenheimer

Ο Francis Ford Coppola χαιρετίζει τις πρεμιέρες-ρεκόρ του "Barbie" της Greta Gerwig και του "Oppenheimer" του Christopher Nolan ως νίκη για τον κινηματογράφο.

Τα 12 blockbuster του καλοκαιριού - Τι πρέπει να δεις στη μεγάλη οθόνη

Ο διάσημος σκηνοθέτης έπλεξε το εγκώμιο για τα δύο blockbuster της χρονιάς, μετά τα θεαματικά και ρεκόρ που σημείωσαν τα Σαββατοκύριακα των πρεμιέρων τους. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει παρακολουθήσει ακόμη τις ταινίες, ο Coppola εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τη μαζική προσέλευση στις αίθουσες και όχι μόνο.

"Δεν τα έχω δει ακόμα, αλλά το γεγονός ότι ο κόσμος γεμίζει μεγάλες αίθουσες για να τα δει και ότι δεν είναι ούτε sequel ούτε prequel, δεν έχουν αριθμό που να συνδέεται με αυτά, δηλαδή είναι πραγματικά μοναδικά, είναι μια νίκη για τον κινηματογράφο", είπε ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης.

Film Barbenheimer

Οι νίκες του box office

Η ταινία "Barbie" ξεπέρασε κάθε προσδοκία κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πρεμιέρας της από τις 21 έως τις 23 Ιουλίου, και όχι μόνο έγινε μία από τις ταινίες με τα υψηλότερα έσοδα μετά την πανδημία, αλλά και σημείωσε νέο ρεκόρ για το μεγαλύτερο άνοιγμα ταινίας που σκηνοθέτησε γυναίκα.

Οι γυναίκες νίκησαν το box office: Η Greta Gerwig γράφει ιστορία με την Barbie της και σπάει ρεκόρ

Εν τω μεταξύ, το βιογραφικό δράμα "Oppenheimer" του Christopher Nolan είχε επίσης μεγάλη απήχηση, καθώς ήταν το τρίτο μεγαλύτερο άνοιγμα βιογραφικής ταινίας στη Βόρεια Αμερική, επιβεβαιώνοντας τη φήμη του Nolan ως αριστοτεχνικού αφηγητή.

Η κληρονομιά του Coppola ως ο εγκέφαλος της τριλογίας "Ο Νονός", η οποία θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά επιτεύγματα στην ιστορία του σινεμά, υπογραμμίζει ακόμη περισσότερο την αποστροφή του προς την επαναλαμβανόμενη φύση της σύγχρονης κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Όπως επισημαίνει και το THR, ο σκηνοθέτης έχει εκφράσει παλαιότερα ανοιχτά την αντιπάθειά του για τα sequel, τα prequel και τη σύγχρονη κινηματογραφική βιομηχανία γενικότερα. Παρόλο που ήταν ο εγκέφαλος πίσω από την τριλογία "Ο Νονός", ο σκηνοθέτης-παραγωγός δεν είναι μεγάλος οπαδός της Marvel και των κινηματογραφικών της franchise: "Κάποτε υπήρχαν ταινίες στούντιο", δήλωσε σε συνέντευξή του στο περιοδικό GQ το 2022. "Τώρα υπάρχουν οι ταινίες της Marvel. Και τι είναι μια ταινία της Marvel; Μια Marvel picture είναι μια ταινία πορτοτύπου που γίνεται ξανά και ξανά και ξανά και ξανά και ξανά και ξανά για να φαίνεται διαφορετική".

Παρά τις ανησυχίες του για την κατάσταση του κινηματογράφου, ο Κόπολα παραμένει αισιόδοξος για το μέλλον. Όταν ρωτήθηκε στο Instagram για τις σκέψεις του σχετικά με την πορεία του σινεμά στην επόμενη δεκαετία, ο Coppola δήλωσε με αυτοπεποίθηση: "Το προαίσθημά μου είναι ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας χρυσής εποχής. Υπέροχος και λαμπερός κινηματογράφος σε μεγάλες αίθουσες."

Oppenheimer: 9 πράγματα που δεν ήξερες για το πυρηνικό blockbuster του Christopher Nolan

Η συντριπτική επιτυχία των ταινιών "Barbie" και "Oppenheimer", όχι μόνο ενθουσίασε τους δημιουργούς και το κοινό, αλλά αναζωπύρωσε και τις ελπίδες για τις δυνατότητες της πρωτότυπης αφήγησης στον κινηματογράφο. Και οι δύο ταινίες συνεχίζουν να παίζονται στους κινηματογράφους των ΗΠΑ και τα θριαμβευτικά Σαββατοκύριακα του ντεμπούτου τους έχουν δημιουργήσει ένα ελπιδοφόρο προηγούμενο για το μέλλον της κινηματογραφικής βιομηχανίας, πυροδοτώντας συζητήσεις σχετικά με την πιθανή αναβίωση των αληθινών μοναδικών κινηματογραφικών εμπειριών στη μεγάλη οθόνη.

*Η ταινία Barbie κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις 20 Ιουλίου, ενώ το "Oppenheimer" θα κυκλοφορήσει στις 24 Αυγούστου.