Napoleon: Το χαστούκι, οι αντιδράσεις και η εξήγηση του Joaquin Phoenix

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
Napoleon: Το χαστούκι, οι αντιδράσεις και η εξήγηση του Joaquin Phoenix

Napoleon: Η πολυαναμενόμενη ταινία του Ridlley Scott με τον Joaquin Phoenix έχει ήδη hyp-αριστεί πολύ πριν βγει.

Η πολυαναμενόμενη ταινία του Ridlley Scott, "Napoleon", με πρωταγωνιστή τον Joaquin Phoenix στον ομώνυμο ρόλο, είχε αμφιλεγόμενη σκηνή που δεν κρύφτηκε, και ενώ εξηγήθηκε, οι αντιδράσεις ήρθαν.

Το χαστούκι του Napoleon

Κάτω από όλες τις μεγάλες και επικές μάχες, το αίμα που ρέει άφθονο και το εμβληματικό καπέλο, η ταινία του Ναπολέοντα Βοναπάρτη δια χειρός Ridley Scott κρύβει έναν βαθύτερο πυρήνα - μια ταραχώδη και βαθιά ανθυγιεινή σχέση.

Napoleon: Αυτοκράτορας, εραστής, τύραννος ο Joaquin Phoenix στη νέα επική ταινία του Riddley Scott

Στο επίκεντρό της βρίσκεται η περίπλοκη δυναμική μεταξύ του Γάλλου αυτοκράτορα και της Ζοζεφίν ντε Μποαρνέ, μια μαγνητική αλληλεπίδραση δύναμης, επιθυμίας και περίπλοκων προσωπικών δυναμικών. Το όραμα του Scott περιστρέφεται γύρω από αυτή την σχέση, με τον Joaquin Phoenix και την Vanessa Kirby να ενσαρκώνουν το ιστορικό ζευγάρι.

Ο Joaquin Phoenix, γνωστός για την ακλόνητη αφοσίωσή του στους ρόλους του, συναντά το ταίρι του στην Vanessa Kirby, σφυρηλατώντας ένα ζευγάρι στην οθόνη που ακτινοβολεί ωμή ενέργεια και αυθεντικότητα.

Η συνεργασία μεταξύ αυτών των δύο ισχυρών δυνάμεων επιτρέπει την εξερεύνηση σκοτεινών και απροσδόκητων περιοχών, ενώ δίνει ζωή σε ιστορικό υλικό. Το αποτέλεσμα είναι ένα μωσαϊκό από εκπληκτικές στιγμές, μία από τις οποίες - μια σεναριακά μη σχεδιασμένη αλληλεπίδραση κατά τη διάρκεια της σκηνής του διαζυγίου. Καθώς εκτυλίσσονται τα ιστορικά γεγονότα, ο Ναπολέων του Phoenix δίνει ένα δυνατό χαστούκι στην Ζοσεφίν της Kirby. Αυτή η στιγμή απέχει πολύ από μια απλή σεναριακή αναπαράσταση- αντίθετα, ήταν προϊόν της αμοιβαίας επιθυμίας τους να ξεφύγουν από τα όρια του παρελθόντος και να βουτήξουν σε αχαρτογράφητα δημιουργικά νερά.

9 χρόνια χωρίς τον Robin Williams: 10 + 10 ατάκες του που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ

Η εξήγηση του Joaquin Phoenix

Σε αυτή την unscripted σκηνλη αυτοσχεδιασμού, ο 48χρονος βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός χαστουκίζει τη συμπρωταγωνίστριά του, ενώ απεικονίζεται ένας καυγάς μεταξύ των δύο χαρακτήρων, μια στιγμή στην οποία και οι δύο πήγαν με ανοιχτό μυαλό και ανοιχτά χέρια.

"Είχαμε αυτή τη συμφωνία ότι θα εκπλήσσαμε ο ένας τον άλλον και θα προσπαθούσαμε να δημιουργήσουμε στιγμές που δεν υπήρχαν, επειδή και οι δύο μας θέλαμε να αποφύγουμε το κλισέ του δράματος εποχής. Και με αυτό εννοώ στιγμές που είναι καλά ενορχηστρωμένες και σχεδιασμένες", εξήγησε ο Joaquin σε συνέντευξή του στο περιοδικό Empire.

"Η Kirby είπε: 'Κοίτα, ό,τι κι αν αισθάνεσαι, μπορείς να το κάνεις. Εγώ είπα, 'Το ίδιο πράγμα με σένα'. Είπε, 'Μπορείς να με χαστουκίσεις, μπορείς να με αρπάξεις, μπορείς να με τραβήξεις, μπορείς να με φιλήσεις, ό,τι κι αν είναι'", εξήγησε ο Phoenix.

Παρά το γεγονός ότι έπεσε θύμα του χαστουκιού του Phoenix, η Kirby επαίνεσε την κατάσταση για την ωμή απεικόνιση που μοιράστηκαν δύο ηθοποιοί στο πλατό του Napoleon: "Είναι το καλύτερο πράγμα όταν έχεις έναν δημιουργικό συνεργάτη και λες: "Σωστά, όλα είναι ασφαλή. Είμαι μαζί σου. Και θα πάμε στα σκοτεινά μέρη μαζί".

Ο σκηνοθέτης μίλησε και αυτός για το χαστούκι του Phoenix στην Kirby σε αυτήν την αυθόρμητη στιγμή, παραδέχοντας ότι ήταν εντελώς "μαγικό":

"Απλά την χαστούκισε. Ούτε εκείνη ήξερε ότι θα συμβεί, όλο το δωμάτιο πήρε μια απότομη ανάσα. Αυτό που θα μπορούσε να είναι μια βαρετή σκηνή, είχε ξαφνικά μαγεία."

Οι αντιδράσεις του Napoleon

Η ταινία προκάλεσε την ταχεία καταδίκη από μια φιλανθρωπική ομάδα γυναικών και χούλιγκαν των social media. Εκπρόσωπος της ομάδας Women's Aid προειδοποίησε για τις συνέπειες στις οποίες μπορεί να οδηγήσει ένα τέτοιο χαστούκι:

Ενώ η απεικόνιση της ενδοοικογενειακής κακοποίησης και βίας στον κινηματογράφο και την τηλεόραση μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και συζήτηση για το θέμα, είναι ζωτικής σημασίας να γίνεται με υπευθυνότητα, με μεγάλη ευαισθητοποίηση για την εμπειρία των επιζώντων και με μοναδικό σκοπό την εκπαίδευση του θεατή - και όχι τη ρομαντικοποίηση της κακοποίησης. Παρόλο που αυτό μπορεί να ήταν ένα συναινετικό μέρος της υποκριτικής διαδικασίας σε αυτή την περίπτωση, περιγραφές όπως αυτές θα μπορούσαν να ωφεληθούν από το να είναι πιο μετρημένες και να γίνει ρητά σαφές. το γεγονός ότι η ενδοοικογενειακή κακοποίηση και η βία είναι εντελώς απαράδεκτες στην κοινωνία μας.

Η Women's Aid προειδοποιεί ότι οι ηθοποιοί και οι κινηματογραφιστές πρέπει να είναι προσεκτικοί σχετικά με τον τρόπο που συμπεριφέρονται στα γυρίσματα.

23 χρόνια μετά το "Gladiator" (Ο Μονομάχος, 2000), ο πολλάκις υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθέτης Ridley Scott (Blade Runner, Allien, Kingdom of Heaven) θα επανενωθεί με τον ταλαντούχο Joaquin Phoenix για να πουν την ιστορία του Ναπολέοντα Βοναπάρτη για το Apple TV+. Το επικό ιστορικό δράμα όπως χαρακτηρίζεται, γραμμένο από τον David Scarpa (The Man in the High Castle, All the Money in the World), θα εξιστορήσει την άνοδο του Γάλλου ηγέτη στην εξουσία.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει στη χώρα μας από την Feelgood προς τα τέλη Νοεμβρίου.