Εσύ πρόσεξες την αναφορά στην Βίβλο στην ταινία της Barbie;

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
Εσύ πρόσεξες την αναφορά στην Βίβλο στην ταινία της Barbie;

Η ταινία της Barbie είχε πολλές κρυμμένες αναφορές, βιβλικές και όχι μόνο.

Η ποπ ταινία της Barbie της Greta Gerwig, δεν είναι μόνο ροζ και αστείους χαρακτήρες, αλλά έχει και βιβλικούς συμβολισμούς.

Κι όμως η Barbie έχει πνευματικές συνδέσεις

Συνεργαζόμενη με τον Noah Baumbach, η Gerwig εξερευνά τα θέματα της δημιουργίας, της θνητότητας και της διαφώτισης σε μια αφήγηση που έχει απήχηση πολύ πέρα από τη σφαίρα της απλής ψυχαγωγίας, ασχέτως αν γίνεται επιδερμικά.

Η θριαμβευτική κινηματογραφική διασκευή της Greta Gerwig για το αγαπημένο franchise της Mattel, "Barbie", η οποία έχει ξεπεράσει το 1 δισ. στο παγκόσμιο box office, παρουσιάζει μια αφήγηση που αποπνέει ένα αναμφισβήτητο βιβλικό υπόβαθρο.

Μετά την Barbie και τα Lego, σειρά έχει η Monopoly: Ετοιμάσου για μια ακόμα πιο καπιταλιστική ταινία

Εκτυλίσσεται μέσα στο μαγευτικό βασίλειο της Barbieland, έναν ουτοπικό παράδεισο που κατοικείται από Barbies και Kens. Το ταξίδι της Στερεότυπης Μπάρμπι (Μάργκοτ Ρόμπι), αν και διαφέρει από τον βιβλικό πειρασμό, αντικατοπτρίζει μια αλληγορική πορεία από την αθωότητα στη φώτιση, επικαλούμενη πανάρχαιους πνευματικούς στοχασμούς.

Η Barbieland, που μοιάζει με μια μητριαρχική Εδέμ, δημιουργεί το σκηνικό για την ανάδυση της ιστορίας. Η αναχώρηση της στερεοτυπικής Μπάρμπι δεν προκαλείται από ένα φίδι, αλλά από έναν αφυπνιζόμενο φόβο για τη θνητότητα, σε συνδυασμό με ανησυχίες για ατέλειες όπως τα πλατυποδία και η κυτταρίτιδα.

Οι συνδέσεις αυτές δεν είναι τυχαίες. Η σκηνοθέτιδα φοίτησε σε καθολικό λύκειο μεγαλώνοντας (κάτι που έθιξε και στο "Lady Bird") και έχει μιλήσει στο παρελθόν για τις χριστιανικές επιβεβαιώσεις και τους μύθους που την ώθησαν στο αρχικό treatment για την "Barbie". Και για να μην χάσει κανείς το νόημα και τη σύνδεση, η Gerwig έβαλε ξεκάθαρες βιβλικές αναφορές σε κάποιες σκηνές.

Η ξεκάθαρη βιβλική αναφορά

Για όσα παραδοσιακά easter eggs και αν υπάρχουν στην "Barbie" (από τους φόρους στις κλασικές ταινίες μέχρι τις αναφορές στις πιο σκοτεινές πτυχές της ιστορίας της Barbie), υπάρχουν επίσης μερικές άμεσες αναφορές στις πνευματικές επιρροές της ταινίας. Η πρωταγωνίστρια Margot Robbie μίλησε γι' αυτό κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στο Variety πριν από την απεργία των ηθοποιών. Η ίδια εξήγησε:

"Υπάρχει μια στιγμή που η Ρουθ Χάντλερ, η δημιουργός της Μπάρμπι [την υποδύεται η Ρέα Πέρλμαν], δίνει στην Μπάρμπι ένα φλιτζάνι τσάι και τα χέρια μας αγγίζουν όπως στη "Δημιουργία του Αδάμ" του Μιχαήλ Άγγελου, μιμούμενη τη στιγμή που ο Θεός δίνει ζωή στον πρώτο άνθρωπο. Η Γκρέτα το έβαλε κρυφά εκεί μέσα."

Οι γυναίκες νίκησαν το box office: Η Greta Gerwig γράφει ιστορία με την Barbie της και σπάει ρεκόρ

Η Gerwig ενσωματώνει ευφυώς σαφείς βιβλικές αναφορές, υπογραμμίζοντας το θεματικό υπόβαθρο. Οι αλληγορικές διαστάσεις της ταινίας συνενώνονται καθώς η αφήγηση εξερευνά τον βαθύ δεσμό μεταξύ των δημιουργών και των δημιουργημάτων τους. Η εμφάνιση του φαντάσματος της Ρουθ Χάντλερ προσφέρει έναν οδυνηρό παραλληλισμό με την πνευματική καθοδήγηση, ενώ αγκυροβολεί διακριτικά το χριστιανικό υποκείμενο της ταινίας.